Astăzi 21 Iunie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 17:09
Abonamente

Media 19 Septembrie 2011, ora 05:15    Din editia print

Cutreierând prin bloguri: Străinătatea noastră de toate zilele...

Marime Font

a

 
 
 

de Atitudine alternativă
  
Pe strada Ismail staţionează un autocar gri „încărcat” cu moldoveni.

 Ultimele minute înainte de pornire. Doi copii, de aproximativ şapte şi, respectiv, nouă ani, au feţele triste şi îşi iau rămas bun de la cineva din interiorul autocarului. Lângă ei e un bărbat de vreo 50 de ani, cu chipul ofilit. Autocarul a pornit şi imediat cel mai mic a început să plângă, iar cel mai mare îl mângâia, dar gata şi el să răbufnească, însă ochii săi roşii trădau lacrimile vărsate ceva mai devreme. Chiar şi bărbatul de 50 de ani a scăpat câteva lacrimi, dar se vedea că încerca să fie puternic. M-am apropiat de un tânăr care se uita lung şi abătut în urma autocarului. L-am întrebat unde pleacă autocarul şi acesta, privindu-mă câteva clipe parcă dezbătut de la un proces de profundă interiorizare, mi-a răspuns că pleacă spre Italia.Peste câteva ore am plecat la cineva din apropiaţi la care a decedat copilul în ziua când s-au întors acasă după mai mulţi ani de străinătate plină de amărăciune, greutăţi, umilinţe şi evenimente dramatice. Ce mi-a spus acea rudă, cu lacrimi în ochi, a fost pentru mine o adevărată confesiune, dar din toate acele lucruri pe care le-am auzit, unele mi-au atras atenţia în mod deosebit: „Europa ne ia tot ce avem mai frumos (n.a. - copiii)… Chiar dacă voi ajunge să mănânc numai mămăligă, voi rămâne pe pământul meu… Să nu pleci, auzi? Să nu pleci niciodată, cât de umiliţi sunt moldovenii noştri în străinătate”. Acestea sunt doar câteva frânturi din durerea unui moldovean care a fost peste hotare şi a trăit momente groaznice.

Aceste evenimente, care s-au petrecut în aceeaşi zi, m-au făcut să mă gândesc mult mai serios asupra problemei emigrării moldovenilor peste hotare. Avantajul este şansa unui trai mai îndestulat (nu decent, pentru că decenţa nu se măsoară după nişte criterii universal valabile), cu mâncare mai multă şi mai scumpă (nu neapărat mai calitativă), cu haine de firmă, cu maşini de lux şi apartamente/case reparate/construite şi mobilate conform celor mai noi tendinţe. Deci avantajele sunt pur materiale, nimic mai mult această străinătate nu ne oferă. Cum spunea un prieten - acesta este „pragmatismul stomacului” […] 

Medicină: R. Moldova vs. România

de Dragoş Galbur

Deficitul de personal medical creează mari probleme în sistemul din România. Statistica Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că România a ajuns să aibă mai puţini medici decât R. Moldova.

Raportul OMS arată că, în ultimii zece ani, numărul de medici a scăzut drastic, respectiv în România sunt foarte puţini medici raportat la numărul de locuitori.

În România există 19 medici la 10.000 de persoane, pe când în R. Moldova există 27 de medici raportat la acelaşi număr de locuitori.
Situaţia este nesatisfăcătoare şi în cazul asistentelor şi moaşelor. România are 42 de asistente sau moaşe la 10.000 de locuitori, pe când R. Moldova - 66. În cazul dentiştilor, moldovenii tot stau mai bine: în România există doi dentişti pentru 10.000 de locuitori, pe când în R. Moldova - patru.

Prin comparaţie, în alte ţări europene sunt în jur de 40 de medici la 10.000 de locuitori, de ex. Norvegia, Olanda, Elveţia sau 37 de medici la 10.000 de locuitori în Spania, Portugalia.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 21 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Totul se poate împărtăși

Igor Dodon ne face în continuare de rușine cu medaliile aruncate cui se nimerește (dinspre Est), cu fotografii total deplasate pentru un președinte, cu comentarii agramate în rețelele de socializare.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 20 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Păcate mari și mici

Am vorbit despre păcate veniale, de moarte, strigătoare la cer, capitale - despre toate posibilele clasificări ale lor, însă există o clasificare, din punctul meu de vedere, mai importantă decât toate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru...

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De câte ori ascult Imnul de Stat, mi se face rușine

(Cuvântarea președintelui N. Timofti pe care (nu) știm cine i-a interzis să o rostească la Televiziune. Am intrat în posesia textului alocuțiunii președintelui R. Moldova, N. Timofti, pe care urma să o rostească la televiziune săptămâna viitoare, între 29 aprilie și 2 mai)

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Sport pentru trup sau sport pentru minte

Obișnuim să spunem că lectura este sportul minții. Din această sintagmă înțelegem că sportul e un lucru bun, sănătos, recomandabil. Care sunt însă părerile noastre despre sportul de performanță?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 18 Iunie 2018, de George Simion

Cine nu are bătrâni să își cumpere

Mare panică, mare, pe scena politică din Republica Moldova. Nu cumva să se întâmple ceva și să se trezească peste noapte fără graniță la Prut.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Cum arătăm din afară

A trecut și duminica în care Chișinăul și-a susținut direcția aleasă deja de mulți ani. Evident că m-am bucurat. Atâta vreme cât rămânem în vest, mai sunt speranțe. Când și Chișinăul, în care locuiește o treime din populația țării, va ceda propagandei...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Iunie 2018, de Constantin Tănase

Ce fel de școală vor rușii din Moldova

În contextul ultimelor evoluții politice de la Moscova minoritatea rusă din Moldova devine tot mai agresivă, având, de altfel, toate șansele să redevină ceea ce a fost: un frate mai mare, arogant și privilegiat, o castă elitară cu apucături șovine, neintegrată cultural și lingvistic în...

() Citeşte tot articolul

Editorial 12 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Locul nostru în biserică

În continuarea (la fel de concentrată) a ceea ce spuneam săptămâna trecută, trebuie să analizăm seriozitatea noastră față de Biserică. Cuvântul biserică vine de la basilia, care în greacă înseamnă împărăție. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Răzvan Munteanu

Alegerile de la Chișinău și statul captiv

Am citit câteva articole scrise în presa moldovenească, în care se vehicula ideea că victoria lui Andrei Năstase la alegerile pentru Primăria Chișinăului este o dovadă certă a faptului că R. Moldova nu este un stat captiv. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, de Dan Nicu

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 7 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Un bun creștin

De-a lungul anilor am scris despre dogme, morală, spiritualitate, patristică, evanghelii, liturgică - despre câte ar trebui, în primul rând, să cunoască un creștin. Aproape că am putea spune că am făcut rezumate ale anilor de studiu în facultate.

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md