Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Ultima oră 15 Septembrie 2018, ora 14:46

CUTREMUR în lumea ORTODOXIEI /// Patriarhul Constantinopolului este INTERZIS în Rusia. Menționarea numelui Patriarhului Bartolomeu în timpul slujbelor este „ILEGALĂ”

Marime Font

Sinodul Bisericii Ruse a întrerupt legăturile cu Patriarhia de Constantantinopol. Patriahul Bartolomeu I, cel care va oficia, împreună cu Patriarhul Daniel, slujba de sfințire a Catedralei Neamului, a devenit un soi de persona non-grata, numele lui nu mai poate fi rostit la slujbele din Rusia.

pentru a discuta problema recunoașterii autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina de către patriarhia de Constantinopol, a luat următoarele decizii:
1. Se suspendă menționarea numelui Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu în timpul slujbelor
2. Se suspendă conslujirea cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol.
3. Se suspendă participarea Bisericii Ortodoxe Ruse la toate adunările episcopale, în toate dialogurile teologice, comisii multilaterale și a altor structuri, prezidat sau co-prezidat de reprezentanți ai Patriarhiei de Constantinopol.
4. acceptă declarația Sinodului în legătură cu acțiunile anti-canonice ale Patriarhiei de Constantinopol din Ucraina.

Decizia vine ca urmare a faptului că Patriarhia de Constantinopol dorește recunoașterea Bisericii ortodoxe ucraineene ca fiind independentă de Moscova, ceea ce a deranjat conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit Agerpres.

Sancțiunile impuse de Sinod prevăd că se suspendă menționarea numelui Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu în timpul slujbelor, se suspendă slujbele comune cu ierarhi de Constantinopol, se suspendă participarea Bisericii Ruse la orice acțiuni prezidate sau co-prezidate de reprezentanți ai Patriarhiei de Constantinopol.În plus, Sinodul de la Moscova a declarat anticanonice acțiunile Patriarhiei de Constantinopol din Ucraina.

Măsurile de o duritate fără precedent vin în condițiile în care Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, niici măcar nu a anunţat oficial decizia sa de a recunoaşte o Biserică autocefală în Ucraina. Mai mult, patriarhul Kiril, considerat un apropiat la președintelui Vladimit Putin, a amenințat cu schizma, dacă vor continua activităţile considerate "anticanonice".

Pe 25 noiembrie, patriahul Bartolomeu I, alături de patriarhul Daniel și alți ierarhi români, ar urma să participe la Sfințirea Catedralei Neamului, închinată Sfântului Andrei şi eroilor români din toate timpurile.

Situația tensionată dintre Moscova și Constantinopol poate avea efecte și la București. În 2017, la o întâlnire considerată istorică, Patriarhul Rusiei i-a cerut lui Daniel să-l sprijine în ceea ce private situația din Ucraina, unde există două biserici ortodoxe, Patriarhia Kievului și Biserica Ortodoxă Autocefală, considerate necanonice de către Moscova, potrivit europalibera.org.

Sursa: realitatea.net
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md