Cutremur în România. Este oficial: când poate veni marele seism? Confirmare INFP

publicat în Actualitate pe 28 Martie 2019, 05:00

Un cutremur foarte puternic va lovi România. INFP a făcut anunțul. Acesta al avea loc în zona Vrancea, la o adâncime de 60 - 180 de kilometri.

„România este o ţară cu potenţial seismic ridicat, aspect evidenţiat de studiile de hazard seismic şi de prevederile codului de proiectare seismică P100. Practic, în orice moment se poate produce un cutremur cu magnitudine mai mare de 7 în Zona Seismică Vrancea, la adâncimi între 60 şi 180 km. Şi această zonă nu este singura în care pot avea loc cutremure cu potenţial distructiv.

Principala dovadă e reprezentată de evidenţa cutremurelor ce au avut loc până în prezent şi de efectele lor. Următoarea aplicație webGIS prezintă epicentrele cutremurelor din România şi din împrejurimi, conform Selecției de Cutremure din Regiune BIGSEES bazată pe Catalogul Oficial de Cutremure ROMPLUS, realizat de către INFP. Pentru a trece mai departe de harta, folositi bara din dreapta ecranului.

Cele mai mari magnitudini inregistrate sau estimate pentru zonele seismice principale din Romania, precum și numărul total de cutremure aparținând de aceste zone au fost: Vrancea, Shabla, Gorna, Făgăraș-Câmpulung, Serbia, Crișana-Maramureș, Banat, Dulovo, Vrancea Crustal, Danubius, Transilvania, Depresiunea Bârladului, Shumen, Dobrogea de Nord”, scrie INFP.