Ultima oră

CUTREMURE SUCCESIVE în România, în ultimele ore! Unul dintre ele s-a produs într-o zonă NEOBIŞNUITĂ, la doar 8,9 kilometri adâncime

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, în această dimineaţă, la 9:42, un cutremur de 2,8 pe Richter s-a produs în judeţul Buzău, la 118.7 kilometri adâncime.

Tot în această dimineaţă, în jurul orei 5.30, a avut loc un alt seism, de această dată într-o zonă mai puţin obişnuită pentru astfel de fenomene, în judeţul Călăraşi. Cutremurul s-a produs la o adâncime de doar 8.9 kilometri şi a avut magnitudinea de 2 grade.

Şi ziua de ieri a fost marcată de mai multe cutremure. Primul seism a fost înregistrat în Buzău, la ora 18:35, şi a avut o intensitate de 2,8 grade pe scara Richter. Cutremurul s-a produs la 98,4 kilometri adâncime.

Câteva zeci de minute mai târziu, în jurul orei 19.57, un alt cutremur a fost înregistrat de INFP. Acesta a avut o magnitudine de 2,9 pe scara Richter şi s-a produs tot în judeţul Buzău.

În luna septembrie s-au produs în România opt cutremure cu magnitudini între 2 și 3,5 grade pe Richter, în timp ce în luna august au avut loc patru cutremure cu magnitudini peste 4, cel mai mare având 4,9 grade pe Richter.

Cea mai puternică mișcare seismică din acest an s-a produs în data de 8 februarie, în județul Buzău, la ora 17:08, și a avut o magnitudine de 5 grade pe Richter, cutremurul fiind resimțit și la București.

Un cutremur de 8,1 grade este posibil în România!

La începutul lunii august, directorul INFP, Constantin Ionescu, a declarat în exclusivitate pentru Observator că a fost realizată o hartă specială a Bucureştiului, din punct de vedere seismic.

"La noi, până la realizarea acestei hărţi, cutremurul maxim posibil a fost de 7,8 grade. În urma ultimelor cercetări pe care le-am făcut am reconsiderat cutremurul maxim posibil la 8,1 grade Richter. Vrancea poate să producă un astfel de cutremur", a spus Ionescu.

Directorul INFP a explicat şi care sunt cutremurele cele mai periculoase pentru România.

"În România, cutremurele care pot provoca pagube sunt cutremurele cu magnitudini peste 7, şi nici atunci. Practic, ar trebui să îndeplinească mai multe condiţii pentru a provoca pagube. Cutremururul din 77 a avut 7,4 grade, s-a produs la o adâncime de 90 de km, a avut un anumit mecanism de rupere. Şi propagarea contează. Cutremurele care se produc în zona 90 de km. adâncime se propagă spre Bucureşti, celelalte, la adâncimi mai mari, au directivitate către nord-estul României", a mai spus Constantin Ionescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *