Astăzi 13 Noiembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la 12 Noiembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 24 Octombrie 2016, ora 08:18    Din editia print

Marime Font

Cuvântul „cultură” lipsește din programele electorale

Există un lucru la care nimeni nu mai atrage atenția, chiar dacă este foarte important pentru țara noastră. De acest lucru m-am convins, citind programele electorale ale concurenților electorali pentru alegerile președintelui R. Moldova din 30 octombrie. Cu mici și neimportante excepții, toți ne promit bunăstare și un viitor mai bun, deși calitatea de șef al statului într-o republică parlamentară nu le-ar permite să realizeze astfel de schimbări, oricât de mult ar visa ei să le facă. Însă nici un prezidențiabil nu se arată interesat de starea și viitorul culturii noastre. 

Cineva ar putea să-mi reproșeze că țara arde, dar baba, adică subsemnatul, se piaptănă. Trebuie să recunoaștem că pentru mulți moldoveni cultura nu mai contează deloc în situația în care marea lor majoritate cere miliardul înapoi și căderea guvernării oligarhice. Cu toate astea, să fim atenți că, dacă am ajuns să gândim astfel, în mentalitatea noastră se întâmplă ceva mult mai grav decât ne imaginăm noi. Pentru că indiferența electoratului, pe de o parte, și a concurenților electorali, pe de altă parte, față de dezvoltarea culturii ne demonstrează că facem parte dintr-o societate lipsită de suflet și de virtuozitate. Altfel spus, am devenit o societate alcătuită din roboți. Iar robotul, ca și orice altă mașină, nu are capacitatea de a cugeta altfel decât este programat. Și, dacă se întâmplă să facă gafe, este aruncat la fier vechi.


Oamenii de cultură sunt marginalizați ca niciodată în istoria RM

Toată lumea știe că Ministerul Culturii beneficiază de alocații foarte mici din bugetul de stat. Așa a fost întotdeauna în țara noastră, unde oamenii de cultură erau întotdeauna utili celor de la putere doar în calitate de clovni în campaniile electorale. Până acum, de bine de rău, concurenții electorali notau în programele lor și obiective cu privire la redresarea situației din domeniul culturii. Firește că nimeni dintre aceștia nu s-a ținut de cuvânt, toți ne-au mințit, dar cel puțin ei nu au uitat de cuvântul „cultură”. În minciunile lor persista o fărâmă de speranță, născută din faptul că acest subiect încă trezea interes.
Campania actuală ne face să credem că arta a devenit pentru R. Moldova un obiect uzat și trecut la capitolul pierderi. Ciudat că nimeni nu atrage atenția la această pierdere… Or, nu exagerez deloc când afirm că oamenii de cultură din R. Moldova sunt marginalizați ca niciodată în istoria țării noastre.

Excepția Lupu. Promite ceea ce nu a făcut în ultimii șapte ani

Singurul prezidențiabil în programul căruia există acest cuvânt este Marian Lupu, însă promisiunile sale par a fi de-a dreptul ridicole pentru cei care cunosc situația reală din acest domeniu. Citez din programul liderului PD: „S-au făcut și se fac multe lucruri frumoase în domeniul culturii. Ministerul de resort a susținut mai multe proiecte de reabilitare a unor monumente de patrimoniu, organizează periodic festivaluri care pun în valoare tradițiile noastre și sunt întreprinși pași pentru ca ele să se regăsească în lista patrimoniului UNESCO. Consider, însă, că domeniul culturii trebuie să beneficieze de mai multe fonduri în următorii ani, fiindcă investiția în cultură merită făcută”.
Amintesc că Ministerul Culturii a fost condus de la 2009 încoace de Partidul Democrat. Cine poate să-l creadă în cazul respectiv pe Marian Lupu, dacă el abia acum, când bugetul de stat este la limita falimentului, când țara e plină de datorii și cetățenii urmează să restituie miliardul furat, ne spune că domeniul culturii are nevoie de o finanțare mai serioasă? Până acum, când a avut toate pârghiile necesare pentru a sprijini cultura, la ce s-a gândit Lupu? Oricum, avem de a face cu o declarație populistă, chiar și dacă am admite că în una din nopțile trecute el a avut o vedenie cerească despre rolul culturii în țara noastră. Fiindcă șeful statului nu participă la elaborarea bugetului de stat, și, în cel mai bun caz, poate veni cu recomandări.

Patru dimensiuni după nicio realizare…

Din același punct de vedere, nu trezesc nici câtuși de puțină încredere nici celelalte făgăduieli, promisiuni ale liderului PD cu referire la cultură, după cum urmează: „Eu voi asigura dezvoltarea a patru dimensiuni din zona culturii, pe care le consider importante pentru acest sector. Primul lucru este modernizarea caselor de cultură (în special cele mai degradate din mediul rural), pentru ca actul de cultură să existe în mod activ în cât mai multe comunități locale. Al doilea lucru este motivarea suplimentară a lucrătorilor din domeniul culturii, prin creșterea salariilor, dar și prin programe de formare a resurselor umane. Al treilea lucru este reabilitarea pentru repunerea în circuitul economic și turistic a obiectivelor culturale și turistice: vechile conace boierești, muzee și altele. Cazurile conacului Mimi din raionul Anenii Noi, Manuc Bei din Hâncești, pot și trebuie să fie un exemplu de urmat. Iar al patrulea lucru este dezvoltarea industriilor culturale-creative, care pot aduce beneficii mari prin punerea în valoare a inteligenței și talentului moldovenilor în design, muzică sau televiziune”.
Citind aceste rânduri, îmi aduc aminte de emisiunea „Cod Galben” al colegului meu Dorin Galben, la care recent a fost invitat ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc. Acesta spunea că lucrătorii din transporturi primesc salariile la timp și că situația în acest sens se află sub control, când o angajată de la „Calea Ferată a Moldovei” a telefonat în emisie directă, cerându-i ministrului socoteală de ce nu-și vede leafa de luni bune. Lucrurile nu diferă deloc în cazul lui Lupu îngrijorat de salariile lucrătorilor din domeniul culturii. Repet, în ultimii șapte ani, în care ministerul de resort a fost condus de partidul lui Lupu, profesorii de la Arte au salarii mizere, pe care deseori le primesc cu întârziere. Pentru a putea supraviețui, rectorii acestor instituții de învățământ cu profil artistic sunt nevoiți să majoreze semnificativ prețul contractelor de studii, zădărnicind astfel visul unor tineri talentați de a face artă. În afară de aceasta, despre ce fel de modernizare a caselor de cultură sau a vechilor conace boierești poate fi vorba, dacă aceeași clădire a Academiei de Arte necesită de ani buni o reparație urgentă, iar edificiul Muzeului Național de Artă se repară de vreo zece ani?
Vina pentru toate acestea nu o poartă nicidecum ministrul Culturii Monica Babuc, ci anume Marian Lupu, care este președintele partidului ce se află în prezent la guvernare. Poate că și directorii de teatre și muzee au pus mâna pe o parte din banii investiți pentru reparațiile sediilor acestor instituții, pentru că nimeni nu înțelege prin ce minune aceștia s-au ales cu vile și mașini luxoase. Și în acest caz, însă, ar trebui să așteptăm explicații de la Marian Lupu, deoarece atât Procuratura, cât și CNA se află sub obediența partidului la cârma căruia se află el. Astfel, dacă acest om a avut până în prezent puterea deplină de a face ordine în cultură, dar nu a mișcat din deget, cu ce ocazie ar proceda altfel odată ajuns președinte?

Unica noastră șansă e să ne trezim din somnul miliardului

Acest text nu este în favoarea sau în defavoarea lui Marian Lupu. Ideea e că despre alți concurenți electorali în raport cu dezvoltarea și promovarea culturii nu am ce vorbi, după cum scriam și mai sus. Mihai Ghimpu și Ana Guțu vorbesc numai despre unirea RM cu România. Programele electorale ale lui Iurie Leancă, Maia Sandu și Valeriu Ghilețchi sunt compuse din câte zece puncte, dar cuvântul „cultură” lipsește din toate trei. De asemenea, nici zare de așa ceva în cele șase puncte prioritare pentru socialistul Igor Dodon, care promite să ne apropie de Rusia, să interzică unionismul, să asigure pacea și alte lucruri trecătoare. Dumitru Ciubașenco, deși este un intelectual, își asumă angajamentul de a emite decretul cu privire la dizolvarea Parlamentului și de a modifica Constituția. Despre cultură fie că a uitat și el, fie că nu a primit astfel de indicații de la Renato Usatîi, șeful partidului pe care îl reprezintă în alegeri. Nu adie nimic despre aceasta nici Inna Popenco, nici Silvia Radu, și nici Maia Laguta, fostă actriță, care astăzi se bate cu pumnul în piept că este unica noastră șansă…
Lucrurile stau puțin altfel. Unica noastră șansă în ziua de astăzi este să ne trezim din somnul miliardului și să observăm că în jurul nostru există și lucruri frumoase. Atunci vom înțelege că până și un stat sărac și jefuit de oligarhi este în stare să devină cunoscut și apreciat în lume prin cultura sa, dacă aceasta este promovată și dacă oamenii de artă sunt motivați să creeze. Numai dacă vom reîntoarce sufletul în noi, vom fi apți să muncim mai productiv și spre binele țării, inclusiv să găsim blestematul de miliard și să respirăm liniștiți.

 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 19:14

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Lista companiilor cu credite neperformante de peste 3 miliarde de lei din BEM, Banca Socială și Unibank

Aproape 70 de companii au luat de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank credite neperformante în sumă de peste 3 miliarde de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup" lansează astăzi publicația „Impactul economic după 4 ani de implementare a Acordului de Asociere RM-UE" realizată în cadrul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „Vizibilitate și comunicare pentru acțiunile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:55

Trenul suburban de pasageri nr. 6826, Ungheni-Chișinău, va circula permanent cu un număr de 6 vagoane, care pot acomoda 568 de persoane pe scaune și încă 300 de persoane în picioare. Cele 2 garnituri a câte 3 vagoane, urmează să fie încălzite pe perioada rece a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:06

Este concluzia la care ajuns Asociația Promo-LEX, exponenții căreia au participat astăzi la audierile Comisiei de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind imixtiunea Fundației „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) și a Ludmilei Kozlowska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 16:04

Angajații companiei petroliere Bemol se bucură deja de adaosuri la salarii, în urma implementării de către Guvernul Filip a micii reforme fiscale, începând cu data de 1 octombrie. Într-o circulară internă, conducerea întreprinderii informează oamenii că vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:52

Anna Fotyga, deputatul european, care a participat alături de Maia Sandu la conferința organizată la Parlamentul European de Fundația Open Dialog, s-a dezis la scurt timp de ONG-ul condus de Ludmila Kozlovska. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 15:28

Curtea de Apel Chişinău a menţinut hotărârea instanţei primare privind arestul preşedintelui "Partidului Nostru" (PN), Renato Usatîi, a comunicat avocatul politicianului, Anatol Istrate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:36

Rusia nu îşi va retrage pacificatorii din Transnistria, pentru că, în caz contrar, acolo vor începe epurări naţionale. O declaraţie în acest sens a făcut membrul Comitetului pentru apărare şi securitate al Consiliului Federaţiei al Adunării Federale Ruse, Franţ...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:29

Un tren marfar a luat foc, astăzi, în apropiere de localitatea Stolniceni, raionul Ungheni. Două locomotive au fost parțial distruse. Pompierii au reușit să împiedice extinderea focului către vagoane. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 14:23

Banca Mondială consideră că recent aprobatele amendamente la Legea privind declararea voluntară și stimularea fiscală sunt un pas înainte și îndeamnă autoritățile ca ele să intre în vigoare fără întârziere, transmite IPN cu referire la un comentariu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:56

Fostul vicepremier Dmitri Rogozin, acum șeful agenției spațiale ruse, propune reintroducerea unei practici de pe vremea lui Stalin, aceea de a folosi proiectanții de echipamente drept cobai la testele de siguranță, scrie Moscow Times.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:14

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Ai grijă de sănătatea ta în tinerețe, ca să fii „verde” la bătrânețe! Sănătatea bărbaților în noul produs B!tonic MAN

Concurs inedit cu premii... pline de adrenalină lansat pe rețelele de socializare de către B!tonic Moldova, brand sănătos PREMIUM de suplimente alimentare germane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:06

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Un designer autohton sparge tiparele modei. A creat colecţia care uneşte două generaţii

Moda ultimei generații sovietice și a primei generații independente au reînviat. Totul graţie designerului autohton Lilia Moraru, care a creat o colecție pentru toamnă-iarnă. Prezentarea ținutelor a avut loc aseară, în cadrul Alternative Fashion Show.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:03

Trei persoane s-au ales cu amenzi și țigaretele confiscate, după ce au încercat să evite controlul vamal. Produsele din tutun au fost descoperite de vameșii de la Aeroport. În total, au fost reținute 13 000 de țigarete de diverse mărci, marcate cu timbru de acciz al RM.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 13:01

Pe bulevardul central și pe alte câteva străzi din centrul istoric al Chișinăului au fost montate indicatoare către principalele atracții turistice din oraș. Lucrările au fost executate de către Direcția generală locativ-comunală și amenajare în cadrul unui proiect...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:27

Motivele pe care liderii PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, le invocă pentru a nu se prezenta la audierile Comisiei parlamentare care anchetează prezumata implicare a fundației Open Dialog în politica moldovenească sunt neserioase. Declarația aparține președintelui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:16

Declarațiile incendiare ale fostului şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, sunt trecute sub tăcere de către o parte a presei din Moldova, cea care se autoproclamă echidistantăși independentă. Acest fapt are o explicație,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:15

Marea Britanie este „deschisă altor relații cu Rusia”, dar Moscova trebuie să schimbe cursul și să oprească atacurile împotriva securității globale și a tratatelor internaționale. Ideea va fi exprimată de premierul Regatului Unit, Theresa May, la banchetul anual al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 12:12

 Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, dar și al PPDA, Andrei Năstase, refuză să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă, care investighează implicarea Fundației Open Dialog, condusă de Ludmila Kozlovska, în politica din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:36

În ianuarie-septembrie 2018 exporturile de mărfuri au totalizat 1960,0 mil. dolari SUA, volum superior celui realizat în perioada corespunzătoare din anul 2017 cu 18,7%.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:29

Ucraina: Victorie a liderilor actuali în „alegerile” din estul separatist

Liderii separatişti actuali sunt arătaţi învingători potrivit primelor rezultate parţiale după alegerile organizate duminică în estul prorus al Ucrainei, în pofida criticilor Kievului şi Occidentului care au denunţat aceste scrutinuri ca ilegale, comentează AFP,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Noiembrie 2018, ora: 08:08

Horoscop 12 noiembrie 2018. Intenţii ascunse, bani și o întâlnire romantică

Horoscop 12 noiembrie 2018. Vin momente cruciale în dragoste, în care se iau decizii importante cu privire la viitor. Va fi totul sau nimic, iar cine vrea o relație serioasă trebuie să-și asume și responsabilități.

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 12 Noiembrie 2018, ora: 07:23

10 mituri despre îngrijirea pielii

Apelezi de obicei la sfaturi citite pe internet pentru a-ți rezolva diferite probleme ale pielii, dar nu știi dacă functionează cu adevarat? Este timpul să separam adevărul de mit și să aflăm cum stau lucrurile de fapt.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)