Ultima oră

Cuvintele lui Iisus au fost descoperite pe un papirus

Fragmentul de papirus este mai mic decât o carte de vizită, conţinând opt rânduri de text ce pot fi citite cu ajutorul unei lupe. În rândul aflat imediat sub cel în care Iisus vorbeşte despre soţia sa există o altă propoziţie surprinzătoare, Iisus afirmând „ea va putea fi discipolul meu”.

Experţii afirmă că noua descoperire va reaprinde dezbaterile referitoare la posibilităţile ca Iisus să fi fost însurat, ca Maria Magdalena să fi fost soţia sa şi ca printre discipolii săi să se numere şi femei, discuţii ce au loc încă din primele secole ale creştinătăţii. Aceste discuţii sunt relevante în ziua de astăzi, pe măsură ce tot mai multe ramuri ale creştinătăţii dezbat posibilitatea ca femeile să îmbrace haina preoţească.

Cercetătoarea care a făcut această descoperire, Karen L. King, deţine titlul de „Hollis professor of divinity”, cel mai prestigios şi mai vechi post de profesor la Harvard Divinity School. King a publicat până acum mai multe cărţi pe tema scripturilor sacre.

Până ieri, Dr. King a arătat papirusul doar unui număr restrâns de experţi în papirologie şi unor lingvişti copţi, care au concluzionat că nu este vorba despre un fals.

Dr. King subliniază că fragmentul de papirus nu demonstrează că Iisus avea o soţie, deoarece textul a fost scris la câteva secole după ce acesta a trăit, iar celelalte texte din această perioadă nu abordează acest subiect.

Micul fragment, ce măsoară 4 centimetri pe o latură şi 8 pe cealaltă a fost scris în limba coptă, o limbă egipteană scrisă cu caractere greceşti, mai exact în copta sahidică, un dialect din sudul Egiptului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *