Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 18:30
Abonamente

Spectacole 28 Octombrie 2013, ora 15:05

„D`ale noastre”, spectacol coregrafic pe textele lui Caragiale, la Chișinău

Marime Font

În acest an, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company va susține pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, pe 2 și 3 noiembrie, spectacolul „D'ale noastre”, în coregrafia lui Gigi Căciuleanu, pornind de la textele marelui prozator român I.L. Caragiale. 

Gigi Căciuleanu este unul dintre cei mai importanți coregrafi români, de anvergură și recunoaștere internațională. Mai mult, puțini știu că artistul își are rădăcinile în satul Mășcăuți, Criuleni, printre înaintașii lui fiind Ion Sârbu, poet moldovean care a scris fabule în limba româna, cu caractere chirilice. Cartea de vizită a lui Căciuleanu este impresionantă. Absolvent al Școlii Naționale Superioare de Coregrafie din București, și-a șlefuit talentul la marea școală de balet a Teatrului Balșoi din Moscova. A fost solistul baletului Operei Române, a colaborat cu Pina Bausch și Maya Plisetskaya. A avut propria companie în Franța și a fost, până de curând, directorul Companiei Naționale de Balet „El Banch” din Chile.

„L-am scos pe Caragiale din specificul local pentru ca spectacolul să poată fi înțeles și de un chilian și de un francez, de oricine. Personajele le-am gândit mai degrabă pe tipologii ca „Frumosul urbei”, „Frumoasa urbei”, iar grupul din „D'ale carnavalului” l-am numit „Cvintet de mahala””, explică demersul sau artistic Gigi Căciuleanu.Scenografia și costumele originale poartă semnătura Corinei Gramosteanu. Muzica lui DJ Vasile este „asezonată cu Beethoven, Mozart, Verdi și altele”, inserturi „menite să universalizeze comportamentul personajelor”, după cum precizează Gigi Căciuleanu.

Premiera spectacolului „D’ale noastre” a avut loc la București, în 2012, cu suportul JTI România. Ulterior, Gigi Căciuleanu Romania Dance Company a plecat în turneu cu „D’ale noastre”, sub titulatura Ta Ra Ta Tam la Paris, Bruxelles și Londra.

Biletele pentru spectacol se pot procura de la agenția Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Timpul.md (V.P.)


blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md