Editorial

Daca Barometrul indica drept

Sa recunoastem principiul prezumtiei nevinovatiei si sa admitem ca, in limitele marjei de eroare anuntata, Barometrul de Opinie (BOP) publicat marti spune adevarul. Sa vedem cum stau lucrurile prin prisma acestui principiu in doua probleme – popularitatea partidelor si a liderilor politici.

Popularitatea (ratingul) partidelor. Potrivit Barometrului, din totalul celor decisi sa mearga la vot, 38,9% ar vota pentru PCRM, pentru PD – 21,2%, PLDM – 19,2%, PL – 12,3%, PSD – 2,7%, AMN – 1,8%. Despre ce vorbesc aceste cifre? 1. PCRM continua sa fie cel mai popular (mare) partid politic din RM. 2. Dupa venirea lui Lupu, PD e cea mai populara formatiune din actuala Alianta de guvernare. 3. PLDM „s-a rupt” cu mult inaintea PL. 4. AMN nu trece pragul electoral. 5. Trei partide din Alianta (PD, PLDM si PL) vor lua impreuna 52,7% si pot forma guvernul fara PCRM. Rog sa se retina, aceasta nu e opinia mea, ci a BOP.

Popularitatea (ratingul) liderilor. Scade vadit nivelul de incredere a electoratului fata de ex-presedintele Voronin, liderul PCRM. (Cu 6%, din luna martie pana la finele lui noiembrie a.c.). La fel (cu 4%) scade nivelul de incredere a populatiei fata de primarul Dorin Chirtoaca. O situatie inversa se inregistreaza in cazul lui Marian Lupu si Vlad Filat. Ratingul liderului PD, Marian Lupu, a crescut cu 14%, iar al premierului Vlad Filat – cu 10%. Despre ce vorbesc aceste cifre? 1. Seful PCRM nu mai este recunoscut ca liderul national incontestabil, pozitie pe care a mentinut-o constant opt ani la rand. 2. Dupa constituirea AIE, primarul Dorin Chirtoaca nu doar si-a incetinit ascensiunea, dar a si dat mult inapoi. 3. Pozitia de lideri in ascensiune astazi e ocupata de Marian Lupu (PD) si Vlad Filat (PLDM).

Daca aceasta tendinta se va pastra – dar asemenea sanse exista -, odata cu apropierea alegerilor anticipate, Alianta in formula ei actuala va fi pusa inevitabil in fata unor probleme. Prima problema, una fundamentala, este insasi existenta AIE: se va pastra sau nu? Deoarece comunistii raman inca o forta redutabila, in mod normal, in viitoarele alegeri Alianta ar trebui pastrata, cele patru partide mergand in alegeri dupa formula din acest an (daca nu va merge ideea de bloc electoral).

Un lucru e cert: asa cum in lumea aceasta nimic nu e vesnic, cu atat mai mult nu pot fi vesnice aliantele politice. Repet, daca tendintele exprimate de BOP se vor pastra, in mod firesc, se va ajunge la situatia cand cel putin doua partide din Alianta „se vor sufoca” in „cercul ei cel stramt” si vor dori sa-si faca propriul joc, separat. Acest lucru se va intampla inevitabil, problema e cand se va intampla. In mod normal, aceasta „despartire a apelor” nu ar trebui sa se produca pana la alegerile parlamentare anticipate. Motivele le-am expus mai sus.

E stiut, doua sabii nu incap intr-o singura teaca. Si nu e nimic reprobabil in aceasta. Privite lucrurile intr-o perspectiva politica mai larga, e absolut normala „absorbirea” PCRM de catre PD si constituirea unui partid de centru-stanga modern, de tip european. Aceasta ar insemna ca centru-dreapta sa fie ocupat de PLDM. Astfel, PL ar ramane al treilea actor important al scenei politice, ocupand locul eliberat de PPCD. Intr-o asemenea paradigma, PCRM va deveni un mic partid marginal, impins pe extrema stanga. Aceste „profetii” se vor indeplini numai in cazul cand AIE castiga convingator alegerile anticipate. Concluzia e la suprafata.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *