Interviu

Daca comunistii au incalcat legea, judecati-i!

Interviu cu Khaldoun Kessei, fostul traducator al liderului comunist rus Ghenadi Ziuganov.

Fiul unui membru al Biroului politic al Partidului Comunist din Siria, Khaldoun Kessei, crezuse din suflet in Lenin si in comunisti, iar marele sau vis era sa ajunga macar o data in URSS, unde aflase ca oamenii traiesc ca in rai. De aceea, cand tatal sau a fost invitat la un congres al comunistilor in Moscova, l-a luat si pe Khaldoun, care acolo a intrat in gratiile lui Ziuganov, noul lider al partidului comunist rus. Cat priveste „paradisul sovietic”, insa, a urmat o dezamagire totala, care l-a facut sa se lase de comunisti…Astazi, Khaldoun Kessei este un om de afaceri, iar acum o luna a fost la Chisinau. Stiind ca i-am avut la putere pe comunisti, mai spera ca poate aici lucrurile merg struna. Dar, a urmat a doua deceptie – mult mai mare decat cea sovietica!

– Khaldoun Kessei, in ce a constat colaborarea dvs. cu liderul comunistilor din Rusia si, daca nu e secret, cum erati remunerati pentru aceste servicii?

– La inceputul anilor ’90, ma aflam impreuna cu tatal meu si cu secretarul general al comunistilor din Siria la un congres din Moscova. Vorbeam bine limba rusa si, din proprie initiativa, traduceam discutiile unor delegati din rusa in araba si invers. Asa a aflat despre mine Ghenadi Ziuganov, care ulterior ma invita, in calitate de traducator, la intalnirile sale cu delegatiile arabe. Nu-mi platea nimic, lucram din entuziasm. Inca eram comunist convins, chiar daca simteam deja ca cineva ma poarta de nas. Ca si toti sirienii, am fost mintit foarte urat de insisi sefii partidului comunist din tara noastra, care ne povesteau ca URSS este „raiul pe pamant”. Cand am plecat acolo, am vazut cu totul altceva – numai cativa oameni din orasele mari o duceau bine, in rest toti isi duceau traiul in conditii mizere. Noi, sirienii, eram atat de dezamagiti, incat ne era rusine sa ne uitam unul la altul… Desi lucrasem mult pentru partid, curand dupa aceasta m-am rupt de ei. Si tata a lasat partidul. S-a retras in opozitie si n-a mai aderat la vreo formatiune. Astazi, la varsta de 75 de ani, el incearca singur sa apere drepturile omului…

– Ce rol are partidul comunist in politica siriana?

– Nu are niciun rol si nici nu a avut. Au existat multi sirieni simpli care au crezut intr-adevar ca numai comunistii sunt in stare sa-i scoata din saracie si sa le apere drepturile. Totusi, la un moment oarecare, toti si-au dat seama ca sunt crezuti de prosti si mintiti. Si lovitura a fost prea dura. De fapt, din 1972, Siria e condusa de un bloc politic, numit Frontul National Progresist, din care fac parte si cativa comunisti, care, insa, nu au nicio importanta. Ei au numai opt mandate in parlamentul sirian, din care fac parte circa 280 de deputati. Cei opt nu fac nimic sau fac numai rau. Scopul comunistilor este sa obtina cu orice pret cateva mandate, pentru ca sa primeasca pe gratis masini, salarii si cateva functii in ministerele cele mai neinsemnate. Din geamurile fumurii ale masinilor pe care le primesc de la stat, ei nu vad pe nimeni, pentru ca nu gandesc corect. Ei sunt nenormali, egoisti si nu pot influenta nimic in Siria. Dupa decesul lui Khaled Bakdash, secretarul general al comunistilor de la noi, in fruntea partidului a venit sotia lui. Cand a obosit si ea sa lucreze, i-a cedat functia fiului sau. Pentru ei partidul e un bun privat ce se transmite prin mostenire. O situatie similara este si in celalalt partid comunist al Siriei.

– Aveti mai multe partide comuniste? Si care e diferenta dintre ele?

– In 1979, in partid a avut loc o sciziune, care a si produs ruptura. Cei opt deputati comunisti reprezinta – cate patru – doua partide. Ele nu se deosebesc cu nimic si in buletinele de vot au aceeasi sigla. Primul partid spune: „Noi suntem cu poporul!”, iar celalalt il contrazice: „Nu, noi suntem cu poporul!”. Pe urma striga toti: „Proletari din toate tarile, uniti-va!”. In rest, nu fac nimic. Asemenea oameni, care vin la putere si se gandesc doar la propriile interese, trebuie judecati.

– Cum explicati faptul ca oriunde in lume si in orice timpuri, venind la putere, comunistii instaureaza, de regula, cele mai de temut regimuri? Si aceasta in pofida faptului ca anterior propaga o ideologie umana si inspira incredere printre oamenii de rand.

– Cand ajung la putere, multi oameni incep sa actioneze altfel decat au promis, uita de cetateni si lucreaza doar pentru ei. Se stie ca puterea distruge oamenii slabi. Aceasta se observa in special la guvernele comuniste, care isi doresc sa se mentina la putere cat mai mult timp si practica un sistem electoral anormal. Din pacate, multe tari arabe si din Orientul Apropiat au preluat acest sistem. In consecinta, oamenii sufera, pentru ca au conducatori prosti.

– Ce stiti despre comunistii din RM, care s-au aflat la putere timp de opt ani?

– Cand am venit in R. Moldova, am vazut ca lumea traieste in secolul XXI, dar voi ati ramas in veacul XIX. Am vazut lucruri care nu mi-au placut deloc si m-am confruntat cu probleme de cosmar. Eu fac acum parte dintr-o companie de constructii si am venit in R. Moldova in interese de serviciu. N-am avut nevoie de viza, pentru ca am cetatenie rusa, dar colegul care m-a insotit a asteptat sase luni pana cand a primit viza. In acest timp, i-au fost trimise sute de invitatii, care erau refuzate fara niciun motiv. Cand, in sfarsit, a primit acordul pentru viza, noi am propus sa venim la Chisinau si sa primim viza in Aeroport, dar ni s-a spus ca urmeaza sa cautam consulatul moldovean. In tot Orientul Apropiat, insa, RM are consulat doar la Istanbul. OK, ne-am dus acolo, unde ne-au intalnit ca si cum am fi venit sa-i chemam la razboi… In cele din urma, i-au deschis colegului viza – fiti atent! – doar pentru sase zile. Asa ceva, credeti-ma, nu exista nicaieri in lume! Cand cerem de la ambasada SUA viza pentru 20 de zile, ni se ofera pentru doi ani. Dar aici, un om de afaceri vrea sa vina in tara voastra pentru a investi acolo bani, iar voi il alungati acasa peste sase zile, timp in care el nu reuseste nici sa sondeze terenul… RM e frumoasa, are perspective foarte mari, dar nimeni nu le foloseste. Offf, si ce drumuri aveti! Dar, pe de alta parte, cate posibilitati in agricultura vi se deschid, prin care v-ati putea dezvolta tara cu usurinta. Se vede ca nimeni absolut nu lucreaza in aceasta directie.

– Cel putin, o sa tineti minte ca ati fost in cea mai saraca tara din Europa…

– Nu merita RM asemenea umilinta. Mai intai de toate, pentru ca aveti un pamant de aur, care ar putea sa va transforme in cea mai bogata tara. Si turismul, de ce nu-l folositi? Eu lucrez la Dubai – un oras care a ajuns printre primele in lume, datorita turismului si comertului, care aduc 80 la suta din venituri. Sa stiti ca acolo se deschid vizele cat ai clipi din ochi. Un alt exemplu este Egiptul, unde 90% din venitul national sunt asigurate de turism. Numai voi stati cu mainile in san si deschideti vizele dupa metodele vechi, comuniste…

– In prezent, la Chisinau, activeaza o comisie pentru studierea consecintelor regimului comunist din RM, care ar putea condamna acest partid, insemnele si lozincile sale. Totodata, procurorii care au lucrat in interesele demnitarilor comunisti astazi ii ancheteaza pe acestia. Ce parere aveti dvs. despre aceste schimbari?

– Important e sa nu-i pedepsiti pe comunistii simpli, pe muncitorii si taranii cinstiti, care nu au nicio influenta in actul de guvernare. Judecati-i pe demnitarii care au adus tara la dezastru. Cum au lucrat ei pentru popor, daca dupa opt ani de guvernare nu se vede nimic? Aratati-mi macar un singur proiect grandios, facut in RM pentru popor. Eu am vazut la voi multe centre comerciale, care stiu ca apartin cuiva, dar nimeni nu stie cui anume. Gasiti-i pe proprietari si intrebati-i de unde au luat asemenea bani! Daca exista argumente ca comunistii au savarsit infractiuni, au omorat oameni, au furat, nici nu stati pe ganduri si judecati-i, caci toata lumea va sustine. Important e sa nu procedati ca ei, sa nu va lichidati dusmanii in mod criminal, dar sa-i pedepsiti in corespundere cu legislatia. Cat despre procurorii care au lucrat pentru comunisti, iar astazi sunt docili democratilor, acestia sunt oameni care se misca dupa cum ii bate vantul. Asemenea oameni nu ar trebui sa existe la Putere, pentru ca ei nu au pareri, nici demnitate si sunt foarte periculosi.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *