Cu trei luni înaintea alegerilor prezidențiale, Igor Dodon este acuzat din nou, de către opoziție, de trădare de patrie.
La două săptămâni după ce poliția moldovenească i-a gazat și târât cu fața pe asfalt pe combatanții care au luptat, în 1992, pentru integritatea teritorială a Moldovei (urmare a unui protest la care au cerut să fie tratați gratis în instituțiile medicale), președintele pro-rus Igor Dodon s-a întâlnit cu șeful grupării separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, pe care l-a numit „președintele Transnistriei”: „Astăzi a avut loc a şaptea noastră întâlnire, cu Vadim Nikolaevici (Krasnoselski), cu președintele Transnistriei”… Așa l-a prezentat Dodon pe șeful administrației separatiste.
Întâlnirea a avut loc marți, la reședința prezidențială de la Condrița (întreținută din bani publici), acolo unde, în 2017, Igor Dodon și-a permis să organizeze cumetria mezinului.
Potrivit liderilor opoziției, prin gestul său în raport cu Krasnoselski, Igor Dodon speră să-și asigure câteva zeci de mii de voturi din stânga Nistrului la alegerile prezidențiale din toamnă. Tradițional, în cadrul scrutinelor organizate în Republica Moldova, din stânga Nistrului sunt aduși organizat, cu autocarele, la secțiile de votare din dreapta Nistrului, zeci de mii de transnistreni, pentru a înclina balanța în favoarea candidatului pro-rus. „Cu aceste vizite extrem de suspecte și imorale la Condrița se încearcă crearea condițiilor necesare pentru deschiderea secțiilor de vot în regiunea transnistreană, în condițiile în care nimeni nu cunoaște registrele cu alegători din stânga Nistrului”, a atenționat vicepreședintele Platformei DA, Igor Munteanu. Formațiunea a anunțat că va depune o plângere la Procuratura Generală în legătură cu prestația de marți a președintelui în cadrul întâlnirii cu liderul separatist. „Dodon a devenit simbolul trădării permanente a intereselor naționale și nu este departe ziua când vom afla exact în schimbul a câte pungi și genți a avut loc tranzacționarea țării”, a menționat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.
Între altele, Dodon și Krasnoselski au discutat și despre dosarele penale inițiate de procurorii moldoveni împotriva unor exponenți ai regimului ilegal de la Tiraspol (separatiștii insistă ca dosarele să fie clasate) – președintele moldovean asigurând, după întrevedere, că a fost atinsă o înțelegere „care ne va permite să ne mișcăm înainte” pe acest subiect. Asta deși anterior Igor Dodon menționa că nu are nicio influență asupra procurorului general.
„De 28 de ani, militarii ruși ocupă teritoriile care aparțin de drept statului și cetățenilor Republicii Moldova, sub pretextul că ar reprezenta o „operațiune de pacificare”. Ca și în alte zone de conflict, Rusia a inspirat către anul 1992 formarea unor grupuri de insurgenți locali pro-URSS, pe care i-a echipat, instruit și ghidat să lupte contra autorităților legitime ale Moldovei - tot așa a făcut Rusia în Georgia (2008), iar în 2014 și în Ucraina”, a reacționat deputatul Igor Munteanu, ex-ambasador al Moldovei la Washington. Potrivit lui, Rusia exploatează narativul că „a adus pacea în 1992”: „Fals! Acțiunea de ”impunere a păcii” nu a fost autorizată de nicio structură internațională, însemnând de fapt o intervenție brutală, militară, în scopul scindării teritoriale și fortificării regimului separatist de la Tiraspol. Rusia insistă pe faptul că pacificatorii ruși vor sta până când regimul separatist va primi ”un statut special, garantat corespunzător”, folosindu-se de pacificatori ca de o pârghie în atingerea scopurilor politice”, susține Munteanu.
În opnia analistului politic de la Chișinău, Ion Tăbârță, „misiunea lui Dodon, ca factor de influență a Rusiei, este să semneze un act de soluționare a conflictului transnistrean, în parametrii planului Kozak de federalizare a Moldovei”, iar instalarea posturilor militare ilegale pe Nistru face parte din planul regimului separatist de a-și întări prezența și controlul în Zona de Securitate și de a ocupa noi teritorii ale Republicii Moldova.
Vitalie Călugăreanu / DW
|
Am văzut scris la televizor: patron agenţie de turism comerciant motociclete De ce nu e recomandabil? Marcarea relaţiilor sintactice dintre cuvinte se realizează în diverse moduri: prin intermediul cazului (cărţile colegului) sau al prepoziţiilor (cartea de poveşti),...
( ) Citeşte tot articolulUn document aflat în arhivele Muzeului Literaturii Române Iaşi pune într-o lumină nouă activitatea secretă a lui Ion Creangă, despre care cercetătorii afirmă că este unul dintre puţinii mari oameni de cultură români din secolul al XIX-lea care nu a făcut parte...
( ) Citeşte tot articolulPurtarea măştii de protecţie împotriva coronavirusului nu va mai fi obligatorie în exterior în Israel cu începere de duminică, în cadrul ridicării treptate a restricţiilor legate de pandemie, au anunţat joi seară autorităţile israeliene, notează AFP, citată de Agerpres.
( ) Citeşte tot articolul