Astăzi 11 August 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 11:18
Abonamente

Atitudini 26 Martie 2012, ora 07:21    Din editia print

Marime Font

Dacă Lucinschi are dreptate, înseamnă că ţara a fost jefuită de Ciubuc, Sturza şi Braghiş

Miercuri, după ce am publicat primul interviu al preşedintelui RM, Nicolae Timofti, pe care şeful statului l-a acordat TIMPULUI, am primit un telefon-surpriză care, sincer, m-a lăsat fără replică. 

Vă asigur că n-aş fi scris niciodată despre aceasta, dacă omul de la capătul celălalt al firului nu mi-ar fi făcut şi o promisiune pe cinste, care odată îndeplinită va fi un cadou de zile mari pentru toată societatea moldovenească. Mai bine zis, respectarea promisiunii va aduce lumină asupra celor mai întunecate tainiţe ale istoriei R. Moldova, la care, din câte se ştie, au acces doar elitele politice şi cele din mediul de afaceri.

Explic. M-a telefonat cel de-al doilea preşedinte al RM, Petru Lucinschi, care mi-a cerut socoteală de ce, în interviul cu dl Timofti, am afirmat fără dovezi că el, adică Lucinschi, „a protejat furturi semnificative din buzunarele săracilor, inclusiv prin mafia paşapoartelor”. Omul s-a dezvinovăţit prin faptul că perfectarea paşapoartelor ţine de competenţa Guvernului şi că el, ca preşedinte, n-a avut treabă cu asta. Recunosc că pentru neiniţiaţii în politica moldovenească fraza citată ar părea tendenţioasă, de aceea am să punctez câteva detalii importante cu privire la acest subiect, după care am să vă aduc la cunoştinţă şi marea promisiune a ex-preşedintelui:

Loading...


1. În 1996, când deputatul Valeriu Matei a făcut repetate interpelări în Parlament, cerând să se pună capăt „mafiei paşapoartelor”, prin care cetăţenii RM erau obligaţi să plătească firmelor dirijate de Boris Birştein câte 10 USD la perfectarea fiecărui paşaport, dl Lucinschi era spicher al Legislativului. Atunci şi Garda Financiară a efectuat un control, depistând prejudicii enorme aduse statului şi cetăţenilor ca urmare a acestei „afaceri”. Chiar dacă Lucinschi nu avea atribuţii la astea, este evident că el ştia despre furt.

2. La finele aceluiaşi an, Lucinschi a devenit preşedintele RM. Şi e clar pentru orice minte că, de şi-ar fi respectat alegătorii, el ar fi solicitat premierului Ion Ciubuc să rezilieze neîntârziat contractele respective. Dacă Lucinschi afirmă că astea nu erau prerogativele sale, ci ale Guvernului, Ciubuc e de altă părere: „Cunoaşteţi bine ierarhia subordonărilor şi cine de ce răspunde. Niciun prim-ministru normal nu s-ar vârî în chestiile astea, fără învoirea preşedintelui”.

3. Pe durata mandatului lui Lucinschi, Matei a devenit vicespicher. El susţine că, într-o zi, când discuta cu actualul ministru de Externe, Iurie Leancă (pe atunci viceministru), s-a pomenit nitam-nisam cu Birştein în biroul său. „A venit să mă cumpere şi pe mine, mă întreba câte milioane vreau, ca să nu-l mai atac. L-am alungat: „Crezi că toată Basarabia şi-a pierdut conştiinţa? Ieşi afară, să nu te mai văd!”. M-a ameninţat că va lua măsuri... Peste zece minute după ce a ieşit, m-a sunat Lucinschi. Mă întreba de ce m-am comportat aşa cu un om care a făcut atâta bine pentru RM. „Îţi place Birştein?”, l-am întrebat. „Da, îmi place”. „Atunci, poftă mare!”. Apoi au pornit campania contra mea şi m-au demis. E o mârlănie că am avut conducători care au vândut ţara pe doi bani”, consideră Matei.

4. Ion Sturza îşi aminteşte că, fiind ales vicepremier, a fost vizitat chiar în prima zi de către Birştein şi Grigore Cuşnir (fost preşedinte al Consiliului Economic Suprem al preşedintelui Lucinschi), care voiau să privatizeze „Moldtelecom”-ul… „Cunoscând provenienţa lui Birştein, care a pus laba fraudulos pe toţi banii PCUS, nu i-am primit. Ca peste jumătate de oră să-i găsesc la Ciubuc. Dar cea mai dramatică pagină din istoria RM a fost „afacerea cu paşapoartele”. Noi am încercat cel puţin să stopăm contractul acela, dar n-am avut nicio susţinere de la Petru Chirilovici, care ne-a spus s-o lăsăm aşa, mai încetişor…”, spune Sturza. Înţelegem că Guvernul a vrut să stopeze furtul, dar Lucinschi s-a opus.

5. În cadrul unui interviu publicat în TIMPUL în anul trecut, l-am întrebat pe Lucinschi de ce n-a stopat marele furt. El ne-a spus că nu ştie nimic despre aceasta: „N-am idee. Erau prerogativele Guvernului”.

Sunt doar câteva exemple, care ne dau de înţeles că Lucinschi a protejat „mafia paşapoartelor”. Când mi-a cerut dovezi, miercuri, i-am propus să ne întâlnim, cu documente concrete în faţă, şi - dacă vina îi aparţine Guvernului -, să le explice moldovenilor cum a putut să nu vadă că ţara îi arde, că cetăţenii îi sunt jecmăniţi de trei premieri consecutiv: Ciubuc, Sturza şi Braghiş. Iar dacă a văzut, de ce nu a cerut procuraturii să-i bage pe hoţi la puşcărie? Moldova trebuie să triumfe, pentru că dl Lucinschi a fost de acord. Mi-a promis că anume aşa vom face. De se va ţine de cuvânt, am să-i port tot respectul şi am să îndemn toată lumea să-mi urmeze exemplul. Cine ştie: poate că toţi cei pe care i-am citat mai sus mint cu neobrăzare şi numai dl Petru Lucinschi este singurul purtător al adevărului în ţara asta…  

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 11 August 2020, ora: 11:18

Proteste nocture în Belarus / Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (VIDEO)

Proteste nocture în Belarus / Sângerosul dictator Lukașenko a trimis mascații să tragă în protestatari (VIDEO)

Confruntarea dintre populația nemulțumită de rezultatul alegerilor și miliția lui Lukașenko a continuat și în noapte de 10 august.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 11 August 2020, ora: 07:34

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale

Belarus, o ţară săracă şi mică condusă de un dictator la care UE nu poate rămâne indiferentă: ce se întâmplă acolo are impact asupra geopoliticii locale, puterii din Rusia şi importurilor de petrol şi gaze naturale Foto: simbol

Pandemia şi alegerile prezidenţiale din Bielorusia au reamintit europenilor că această ţară există. Dincolo de amu­za­mentul provocat de remarcile preşedin­telui reales Aleksandr Lukaşenko, ultimul dictator al Europei, despre coronavirus, cum că acesta poate fi ţinut la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 07:32

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo

Statele Unite sunt profund îngrijorate de modul în care s-au desfăşurat alegerile din Belarus, ”care nu au fost libere şi corecte”, a declarat secretarul de Stat american Mike Pompeo, în timp ce ciocnirile dintre poliţie şi protestatari au continuat luni, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 August 2020, ora: 01:39

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

De ce a renunțat Rusia la Crimeea acum 60 de ani?

Peninsula Crimeea a făcut parte din Rusia începând cu anul 1783, când imperiul țarist o anexează în urma înfrângerii forțelor otomane, până în 1954, când guvernul sovietic decide transferarea Crimeii de sub autoritatea Republicii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 August 2020, ora: 00:03

opinie Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Nicolae Negru: „Reputația lui Lukașenko nu este pătată de acuzațiii de corupție, el nu a fost prins luând „kuleoașe” de la oligarhi nici locali, nici ruși, ca Dodon”

Aleksandr Lukașenko rămâne președinte al Belarusului și nici nu era de așteptat ca „alegerile” organizate de el să le câtige altcineva.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 August 2020, ora: 00:00

Horoscopul zilei de azi MARȚI 11 AUGUST 2020. O altă turnură!

Horoscopul zilei de azi MARȚI 11 AUGUST 2020. O altă turnură!

 Dupa o prima zi din saptamana cu tente dramatice, astrele ne aduc o alta turnura. E timpul sa-ti schimbi perspectivele, sa vezi imaginea de ansamblu a intregii situatii. Pentru ca atunci cand vezi totul, ca si cand ai privi de sus, poti descoperi aspecte pe care nu le poti sesiza din...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 10 August 2020, ora: 14:18

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„Pro Moldova” supărată foc după ce Pavel Filip a anunțat că vrea discuții dintre PDM, PSRM și PAS+PPDA

„PDM își declină responsabilitate pentru actul guvernării”, anunță Pro Moldova într-un comunicat de presă, după ce Pavel Filip a făcut un apel la dialog către PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 August 2020, ora: 12:44

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat; Republica Moldova - în zona galbenă

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat; Republica Moldova - în zona galbenă

Autorităţile sanitare din România au actualizat lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, în zona galbenă (carantină 14 zile) intrând şi Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 10 August 2020, ora: 08:49

Igor Dodon își dorește la Chișinău o dictatură după modelul Belarusului

Igor Dodon își dorește la Chișinău o dictatură după modelul Belarusului

Dodon și-a exprimat dorința în acest sens, miercuri (aprilie 2018), în cadrul unei întrevederi cu omologul său din Minsk, Aleksandr Lukașenko, supranumit „ultimul dictator al Europei”.

( ) Citeşte tot articolul

Economie 10 August 2020, ora: 07:54

De ce România are o scădere economica mult mai mică decât celelalte ţări europene, spre surprinderea tuturor analiştilor?

De ce România are o scădere economica mult mai mică decât celelalte ţări europene, spre surprinderea tuturor analiştilor?

Cei 1,2 milioane de români care lucrează în afară şi care s-au refugiat în ţară de frica coronavirus (şi pe care nu-i voiam) au salvat consumul şi guvernul Orban de la un faliment economic

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 10 August 2020, ora: 07:23

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale produse pe insula Evia din Grecia

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale produse pe insula Evia din Grecia

Cel puţin şapte oameni au murit în urma inundaţiilor provocate de ploile torenţiale şi furtunile cu descărcări electrice produse pe insula Evia, în timpul weekendului, au anunţat duminică oficiali eleni citaţi de Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 10 August 2020, ora: 07:17

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Considerat la început un virus respirator obişnuit, SARS-CoV-2 s-a dovedit a fi mult mai periculos decât fusese estimat iniţial de către specialişti. Mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Acum, COVID-19 are peste 30 de simptome identificate şi încă multe secrete.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 10 August 2020, ora: 04:29

A doua economie a lumii revine în forță, după criza generată de pandemie. Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie

A doua economie a lumii revine în forță, după criza generată de pandemie. Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie

Exporturile Chinei au crescut neaşteptat în iulie, cu 7,2%, au anunţat autorităţile de la Beijing, în condiţiile în care a doua economie mondială se redresează în urma efectelor pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)