Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 20:57
Abonamente

Actualitate 12 Martie 2019, ora 06:53

Perioada Războiului ReceDacă NATO nu ar fi existat ar fi trebuit inventat

Marime Font

 Creată în vremurile tulburi de după cel de-al doilea Război Mondial, când Europa era copleşită de distrugerile şi ororile acestuia, iar ameninţările la adresa jumătăţii continentale rămase democratice erau încă active, Alianţa Nord-Atlantică s-a dovedit a fi garantul securităţii în faţa haosului, a neîncrederii şi a ameninţării sovietice.

Coincidenţă sau nu, astăzi, după 70 de ani de existenţă şi evoluţii, NATO se regăseşte, într-o formă modernă, în faţa aceloraşi ameninţări. De-a lungul istoriei sale tumultuoase, NATO şi-a demonstrat capacitatea de a-şi îndeplini obiectivul pentru care a fost creat, a făcut faţă contestărilor privind nevoia existenţei unei astfel de Alianţe şi a avut un rol fundamental în rezolvarea problemelor de securitate globală. Rămâne ca astăzi să se demonstreze că Alianţa secolului XXI poate fi la fel de eficace ca şi antecedenta de pe timpul Războiului Rece.

Cu o istorie remarcabilă, NATO, cea mai importantă şi mai durabilă alianţă militară din lume, rămâne la fel de relevantă astăzi, ca si la începuturile sale.


O serie de evenimente, petrecute în perioada 1947 - 1948, au determinat naţiunile din Europa de Vest să se preocupe de securitatea lor fizică şi politică, iar Statele Unite să se implice mai mult în afacerile europene.

Războiul civil din Grecia, tensiunile din Turcia, o lovitură de stat cu sprijin sovietic în Cehoslovacia, culminând cu blocada Berlinului de Vest ca răspuns la unificarea Germaniei de Vest, precum şi ascensiunea alarmantă a partidului comunist din Italia, impuneau o soluţie colectivă de securitate pentru ţările din Europa de Vest. În acest context, Marea Britanie, Franţa, Belgia, Olanda şi Luxemburg au semnat Tratatul de la Bruxelles, în martie 1948, tratat ce oferea apărare colectivă şi care prevedea că dacă una dintre aceste naţiuni ar fi fost atacată, ceilalţi sunt obligaţi să o ajute şi să o apere.

Concomitent, aceleaşi îngrijorări, amplificate de criza din Berlin, ce adusese SUA si URSS în pragul conflictului, se manifestau şi pe ţărmul celălalt al oceanului, unde oficialii americani considerau că o Europă occidentală puternică va fi vitală pentru prevenirea expansiunii comuniste pe întreg continentul. Cu European Recovery Program (Planul Marshall) în funcţiune, Administraţia Truman ia în considerare o alianţă militară cu Europa. În aceste condiţii, la 4 aprilie 1949, în baza Tratatului Atlanticului de Nord, semnat la Washington de către zece ţări din Europa de Vest şi două din America de Nord (Belgia, Canada, Danemarca, Franţa, Islanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Portugalia, Olanda, SUA) ia naştere Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO/OTAN).

Esenţa NATO este apărarea colectivă, care oferă asistenţă reciprocă, inclusiv ajutor militar, în cazul unui atac asupra unei părţi sau a părţilor semnatare ale tratatului.

Epoca Războiului Rece se contura

Succesiunea evenimentelor cu impact major asupra securităţii europene şi nu numai, testul nuclear sovietic din 1949 şi războiul din Coreea, cu un an mai târziu, au determinat statele membre să consolideze capacităţile operaţionale ale Alianţei şi să stabilească o structură de comandă integrată.

Atunci a luat fiinţă şi a intrat în funcţiune Supreme Headquarters Allied Powers Europe - SHAPE, cu sediul în Rocquencourt, la periferia Parisului şi al cărui prim comandant a fost generalul (US) Dwight D. Eisenhower.

După trei ani, aliaţii au înfiinţat funcţia permanenta de secretar al NATO, în Paris, şi au numit primul Secretar General al NATO, în persoana Lordului Hastings Lionel Ismay (UK).

Chiar dacă înfiinţarea NATO nu a fost determinată exclusiv de potenţiala ameninţare militară ci şi de interese ideologice, economice şi geopolitice, Alianţa a avut un rol decisiv în protejarea Occidentului în procesul de reconstrucţie şi modernizare economică a Europei Occidentale.

În anul 1952, NATO, în cadrul procesului de extindere, include Grecia şi Turcia, iar trei ani mai târziu, Republica Federală Germania.

Din această perspectivă, 9 mai 1955, odată cu intrarea RFG în NATO, reprezintă momentul de referinţă, considerat începutul Războiului Rece. Cinci zile mai târziu, 14 mai 1955, Uniunea Sovietică şi ţările sale satelit au încheiat Tratatul de prietenie, cooperare şi asistenţă mutuală – Tratatul de la Varşovia.

Relaţiile tensionate dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică, încă din timpul războiului, chiar dacă au luptat împreună, au continuat şi după acesta, nemulţumirile transformând-se într-un sentiment copleşitor de neîncredere şi ostilitate reciprocă. Expansiunea sovietică postbelică în Europa de Est a alimentat temerile multor americani faţă de un plan rusesc de a controla lumea.

Propaganda din primii ani de după război şi, mai ales, din timpul războiului coreean (1950-1953) au creat un climat de frică şi chiar isterie împotriva comunismului ce a dat un impuls extraordinar industriei de apărare şi, implicit, economiei Statelor Unite.

Într-o atmosferă atât de reciproc ostilă, URSS, ca răspuns la retorica agresivă a oficialilor americani, a intrat în această cursă a înarmărilor şi a adoptat abordarea intervenţionistă a relaţiilor internaţionale.

Ca rezultat, mizele războiului rece au fost periculoase. Epoca atomică, implicarea spaţiului în această cursă a înarmărilor, eradicarea comunismului în SUA şi în afara acestora, împreună cu răspunsul militar şi ideologic al Moscovei şi aliaţilor ei, au făcut ca lumea să se afle sub ameninţarea ideologică, politică şi economică a comunismului şi a mişcărilor revoluţionare din lumea a treia sau sub presiunea unui capitalism internaţionalizat şi în extindere.

În fata acestor provocări, NATO, prin cel mai înalt organism decizional al său, Consiliul Nord-Atlantic, a adoptat, în anul 1956, o rezoluţie pentru aprobarea unui raport al experţilor cu recomandări pentru cooperare politică, economică şi culturală. Rezoluţia a sugerat extinderea zonei de aplicare a tratatului pentru întreaga lume, considerând că influenţa şi interesele membrilor săi ar putea fi periclitate în afara spaţiului NATO. Astfel, NATO a primit în mod oficial şi o sarcină economică, cea de a susţine piaţa liberă.

Anul 1957 este considerat un an de referinţă în istoria NATO. Lansarea de către URSS a primului satelit în spaţiu generează criza „Sputnik” precum şi debutul aşa numitei „Curse a Spaţiului”.

Toate acestea au impus necesitatea consolidării cooperării politice şi ştiinţifice în cadrul NATO. Prin urmare, Alianţa a decis să intensifice consultările politice şi să creeze Programul ştiinţific NATO, recunoscând astfel importanţa deosebită a ştiinţei şi tehnologiei pentru comunitatea Nord-Atlantică. Progresul în domeniul ştiinţei şi al tehnologiei putea juca un rol decisiv în determinarea securităţii naţiunilor şi a poziţionării lor ulterioare în afacerile mondiale.

În acelaşi an, NATO a adoptat „Doctrina represaliilor masive” ca strategie de descurajare. Prin aceasta, Alianţa şi-a asumat o lovitură nucleară asupra Pactului de la Varşovia în cazul unui atac militar, precum şi un atac nuclear preemptiv în cazul unei ameninţări la adresa ţărilor NATO. Pe cale de consecinţă, potenţialul nuclear al Statelor Unite a devenit astfel baza pentru securitatea statelor membre ale NATO.

Apogeul acestor „curse” a fost atins în anul 1960, când URSS a dezvoltat programul de rachete intercontinentale prin care îmbunătăţeşte eficacitatea strategiei anterioare, iar NATO a adoptat Strategia răspunsului flexibil. Strategie care a presupus opţiunea războiului convenţional şi utilizarea potenţialului nuclear ca o ultimă soluţie.

O ameliorarea a relaţiilor tensionate dintre cele două blocuri se întrevede în anul 1967, când „Raportul Harmel” sugerează că un element de echilibru va îmbunătăţi relaţiile dintre Alianţa Nord Atlantica şi Blocul Estic. Ca urmare, NATO a adoptat politica apărării statelor membre şi relaxarea tensiunilor cu ţările comuniste.

Efectele acestei politici conciliante apar după anul 1970, când SUA şi URSS şi-au redus stocurile de arme şi sistemele de apărare antirachetă (Strategic Arms Limitation Treaty - SALT I), iar, prin semnarea Acordul de la Helsinki, şi-au reiterat angajamentul de a nu interfera în afacerile interne, de a soluţiona paşnic disputele internaţionale şi de a respecta drepturile omului. Folosirea diplomaţiei în locul acţiunilor militare reprezenta o nouă abordare a relaţiilor internaţionale.

Din păcate, intervenţia sovietică în Afganistan (1979), precum si intervenţia SUA în sprijinul luptei anticomuniste în America Centrală şi în sprijinul mujahedinilor din Afganistan în lupta acestora împotriva guvernului pro rus, care ceruse asistenţa militară Uniunii Sovietice, a pus capăt destinderii relaţiilor internaţionale. La toate acestea s-a adăugat ameninţarea Moscovei la adresa Europei, prin dislocarea sistemelor de rachete de-a lungul frontierei sale occidentale.

Urmare a acestor evoluţii, NATO a desfăşurat sisteme de rachete americane, cu capacitatea de a transporta arme nucleare, în întreaga Europă.

Efortul imens şi pierderile suferite în Afganistan, problemele economice din ce în ce mai grave, precum şi frământările politice interne, prevesteau colapsul URSS.

În anul 1982, Spania a fost primul stat, după 1955, care se alătura Organizaţiei Nord-Atlantice.

Ajungerea la putere a lui Mihail Gorbaciov (1985) şi introducerea celor două politici, de deschidere (glasnost) şi de reforme economice (perestroika), a dus la îmbunătăţirea relaţiilor dintre NATO şi Pactul de la Varşovia. Patru ani mai târziu, SUA şi URSS au ajuns la un acord cu privire la sistemele de rachete balistice şi de croazieră şi au început eliminarea arsenalele lor (Intermediate-Range Nuclear Forces-INF).

Summit-ul istoric dintre preşedintele american George Bush şi liderul sovietic Mihail Gorbaciov, din Malta, la 3 decembrie 1989, a făcut ca epoca Războiului Rece să fie considerată istorie. Evenimentele se succed rapid şi începea prăbuşirea blocului estic şi a URSS. Deschiderea punctelor de trecere dintre cele două Germanii, revoluţiile din Polonia, Ungaria, Germania de Est, Bulgaria, Cehoslovacia, România, căderea zidului Berlinului şi Unificarea Germaniei (octombrie 1990) demonstrau ireversibilitatea schimbării. Alături de celelalte evenimente, destrămarea Pactului de la Varşovia (mijlocul anului 1991) şi a Uniunii Sovietice (sfârşitul anului 1991) impuneau concluzia că Războiul Rece se terminase. Pierzând-şi principalul rival, motivele oficiale ale existenţei NATO au dispărut. Dar...

Înainte de a fi dizolvat însă, Pactul de la Varşovia a lansat propunerea unui „nou sistem european de securitate”, care să includă ambele alianţe foste rivale.

Evoluţiile se complicau din nou...

https://monitorulapararii.ro 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 17 Iunie 2019, ora: 20:57

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

(ARHIVE) Dezvăluiri ZGUDUITOARE: cum UCIDEAU călăii lui Stalin

La mai bine de șapte decenii de la primul val al deportărilor, comemorăm zecile de mii de victime care au căzut pradă teroarei comuniste, făcând publice numele câtorva din cei care au răpit, pe nedrept, viețile condamnaților și s-au scăldat în sângele lor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:48

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră pentru toți românii! Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou

Anunț de ultimă oră care îi vizează pe toi românii. Statul îți dă bani ca să-ți iei televizor nou. Este vorba despre un nou program RABLA căruia i se va da startul chiar mâine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 19:38

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

ULTIMA ORĂ! Mohamed Morsi, fostul președinte al Egiptului, a murit în sala de judecată

Fostul preşedinte egiptean Mohamed Morsi a murit luni, la vârsta de 67 de ani, într-o instanţă judiciară, afirmă surse citate de presa egipteană şi internaţională, relatează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 18:43

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul ar putea stabili, mâine, data ALEGERILOR LOCALE generale

Parlamentul va examina, în ședința plenară din 18 iunie curent, un proiect de hotărâre privind stabilirea datei alegerilor locale generale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 17:26

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

ÎNCEP ABUZURILE? Năstase ar fi percheziționat ILEGAL în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS /// Ce pedeapsă riscă Ministrul de Interne

Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, au inceput edificarea statului de drept. Liderul PPDA ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:33

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Maia Sandu anunță CREȘTERA numărului de ministere în Guvern

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale ar putea reveni la forma inițială, de până la reforma administrației implementată de Guvernul Filip, când existau două instituții separate: Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:26

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Democraţii condamnă cumetrismul instaurat de noua guvernare de la Chişinău

Partidul Democrat din Moldova condamnă, într-un comunicat de presă, modul în care exponenţii alianței PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 16:02

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Virgil Pâslariuc: Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:35

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Sandu anunță că Năstase ar putea rămâne fără cumătru său la IGP

Premierul Maia Sandu spune că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:27

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Boli agravate de expunerea la soare. Sfaturile doctorilor!

Cea mai gravă problemă, de fapt, ar fi cea cu alunițele. Expunerea lor la soare poate duce, în cazuri rare, ce-i drept, la cancer de piele, numit melanom și din păcate este un cancer destul de agresiv, depistat, cel puțin la noi în România, în faze destul de...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 17 Iunie 2019, ora: 15:20

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 15:13

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Anatol Țăranu: „Apariția lui Usatîi pe planul de stânga complică peisajul politic de pe acest segment”

Întoarcerea în Republica Moldova a liderului formațiunii „Partidului Nostru”, Renato Usatâi, după trei ani în care s-a aflat în Rusia și Germania, este una suspectă și cu multe semne de întrebare, consideră comentatorii politici. Ei cred că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:44

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Popescu RENUNȚĂ la serviciile șefului său de cabinet Andrei Popov, care ar fi și NAȘUL său

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a anunțat de la Washington D.C, unde întreprinde prima vizită în calitate de șef al diplomației moldovenești, că se desparte de șeful său de cabinet, Andrei Popov, care ar fi și nașul său de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:12

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Pavel Filip: PDM va fi în opoziţie cu cei care vor submina integritatea teritorială a Republicii Moldova şi care vor încălca Constituţia şi legile ţării

Partidul Democrat din Moldova va participa la şedinţele Legislativului şi va fi în opoziţie cu cei care vor submina integirtatea teritorială a Republicii Moldova, care vor încălca Constituţia şi legile ţării, precum şi cei care vor călca valorile Uniunii Europene....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 14:01

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Aproape 20 de tone de căpșune din R. Moldova au fost INTERZISE în Rusia

Direcția Rosselhoznadzor din regiunea Breansk a interzis importul în Rusia a 17,68 de tone de căpșuni din Republica Moldova care urmau să ajungă pe piețele din Moscova, informează serviciul de presă al serviciul federal fitosanitar și veterinar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:42

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu - In memoriam Constantin Tănase

24 iunie, ora 15:30, Teatrul Mihai Eminescu  - In memoriam Constantin Tănase

În această vară toridă, jurnalistul Constantin Tănase ar fi împlinit 70 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Iunie 2019, ora: 13:40

Cele mai bune alimente pentru articulații

Cele mai bune alimente pentru articulații

 Dacă ai puțină atenție poți alege pentru dieta ta cele mai bune alimente pentru articulații. Aceasta înseamnă că ai posibilitatea de a preveni deteriorarea cartilajului articular, protejezi încheieturile prin reducerea inflamației și durerii, menținând un corp...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:35

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Mai multe state membre UE cer EXTINDEREA rapidă a Uniunii. Ce țări din estul Europei ar putea A ADERA blocul comunitar

Ekaterina Zaharieva, adjunctă a ministrului de externe bulgar, a cerut alături de şefii diplomaţiilor din alte 12 ţări membre ale Uniunii Europene integrarea mai rapidă a Balcanilor Occidentali, scrie presa de la Sofia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:11

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Un monument al lui Ștefan cel Mare va fi edificat la Glodeni. Apelul autorităților locale!

Autoritățile din Glodeni intenționează să instaleze, în fața Consiliului raional al localității, un monument al Domnitorului Moldovei – Ștefan cel Mare și Sfânt, informează Provincial.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 13:02

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Deputații din PD revin la muncă în Legislativ / Monica Babuc, propusă la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului (VIDEO)

Fracțiunea Partidului Democrat din Parlament va veni la următoarea ședință a Legislativului. Anunțul a fost făcut de Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Acesta a spus că democrații vor fi în opoziție, dar vor vota proiectele de legi care sunt importante pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 12:06

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

Raport al Comisiei Europeane: Alegerile europene au suferit din cauza dezinformării rusești

„Surse rusești au făcut încercări continue și consecvente de dezinformare pentru a reduce prezența la vot și a influența preferințele alegătorilor în alegerile parlamentare din luna trecută”, este concluzia cuprinsă în raportul inițial al Bruxellesului,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:58

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Pakistan: Conferința de presă a unui ministru regional a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „PISICĂ” activat

Un ministru din provincia pakistaneză Khyber Pakhtunkhwa a ajuns pe prima pagină a ziarelor din întreaga lume după ce o conferință a sa a fost transmisă live pe Facebook cu filtrul „cat” activat. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:24

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Construcția gazoductul Iași-Chișinău nu va fi terminată în acest an / R. Moldova va trebui să caute o soluție să evite ȘANTAJUL rusesc

Compania românească Transgaz din România nu va reuşi să finalizeze în acest an construcţia gazoductului Ungheni-Chișinău, așa cum era convenit anterior. Cel mai probabil că interconectorul va fi gata abia în august 2020, transmite Mold-street.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Iunie 2019, ora: 11:21

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

Vlad Plahotniuc: „Sunt pe baricade”

În opoziție, dar la fel de puternici!

( ) Citeşte tot articolul

Sport 17 Iunie 2019, ora: 10:48

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Doriți la „pachet”: Gică Hagi şi Ianis Hagi, pe lista celor de la Spartak Moscova

Gică Hagi şi Ianis Hagi ar putea începe un nou proiect interesant, tot împreună, la una dintre cele mai puternice echipe din Rusia. Conform celor de la Sovsport.ru, tatăl și fiul Hagi sunt doriți la Spartak Moscova. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)