Astăzi 3 August 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 10:48
Abonamente

Editorial 22 Decembrie 2011, ora 05:50    Din editia print

Marime Font

Dacă nu ai duşmani, inventează-i!

„Satul arde, iar preoţii... ce fac?”, se întreba în TIMPUL din 12 decembrie editorialistul Constantin Tănase, meditând asupra cauzelor „răutăţii lumii”.

„Am bănuiala că în societatea noastră ar fi mai puţină răutate, dacă Biserica (preoţimea) ar fi mai mult preocupată de cele sfinte şi veşnice, decât de cele pământeşti şi trecătoare, cum sunt banii, maşinile, casele luxoase. (…) Această lume nu va deveni mai bună atâta timp cât slujitorii Bisericii vor fi departe de cei flămânzi şi nenorociţi şi se vor ocupa de politica de partid şi de propriile lor venituri şi averi. Unii clerici, din păcate, doar cu asta se şi ocupă - „fac politică”, din care cauză Răul sporeşte…”, scria autorul, aducând drept exemplu a ce ar trebui să facă preoţii campaniile de caritate organizate în aceste zile de diverse televiziuni, şi cărora li se alătură cine vrei, numai nu Biserica… Un tablou realist şi nici pe departe vesel, mai ales pentru acei slujitori ai cultelor care, aşa cum scrie şi Constantin Tănase, „nu trăiesc numai pentru burtă şi avere şi sunt sincer preocupaţi de nevoile enoriaşilor”. Un tablou care devine şi mai sumbru dacă adaugi la el crâmpeie din comentariile plasate de cititori pe forum.

Dar nu voi face acest lucru - poate, cu excepţia unui exemplu pozitiv, pe care ni l-a relatat Stelian Manic din Australia. „Preotul bisericii ortodoxe române din oraşul Adelaide, ca să-şi întreţină familia, lucrează la uzină. De aceea, slujbele poate să le oficieze doar sâmbăta şi duminica. Dar asta nu i-a ştirbit din imagine… Oamenii îi poartă cinste, vin la el pentru un sfat, iar eu am simţit că e preotul la care aş putea să mă spovedesc, şi am făcut-o pentru prima dată în viaţă... La preotul nostru nu există niciun fel de taxă pentru nimic. Fiecare dă cât doreşte. Iar când comunitatea românească organizează un eveniment, el întotdeauna e cu noi. Acum, comparaţi...”, ne îndeamnă el.

Loading...


Încerc să o fac, să găsesc o dovadă prin care l-aş contrazice, dar exemplele sunt prea puţine - părintele Ciuntu, părintele Borşevschi, părintele Mihailă. O mână de propovăduitori înţelepţi şi cumpătaţi, a căror voce raţională, într-o lume diversă precum e cea în care trăim astăzi, este acoperită mai mereu de strigătele intolerante ale armatei formate din tot felul de isterici, cibrici, marcheli, vulpi şi vladimiri, secondaţi de cibotari, plugari şi ghelici, al căror singur argument este blestemul… Ştiu că risc să „încasez” şi eu un blestem pentru asta, dar cum altfel să-mi explic reacţia unor oameni care, într-o lege care vizează multiple categorii sociale, văd doar una - homosexualii? De ce nu vor nici în ruptul capului să vadă mai mult decât ideea fixă din mintea lor? Doar pentru că e trendy, dă bine la enoriaşi şi la… televizor? Ori, poate, pentru că e mai simplu să te războieşti cu un duşman care, la o adică, există de secole, decât să discuţi zilnic cu oamenii din parohia ta, să te îngrijeşti de sufletele şi, de ce nu, chiar de sărăcia lor? Nu zic, ar fi culmea ca Biserica - tradiţională prin definiţie - să salute relaţiile homosexuale. Dimpotrivă, ea e în drept şi chiar trebuie să condamne ceea ce contravine moralei creştine.

Dar de aici până la injurii la adresa acestor oameni - fie şi „pacienţi”, aşa cum le place lor să-i califice -, până la sugestia de a-i expulza din societate sau de a-i pune în aceeaşi oală cu pedofilii e, totuşi, o prea mare lipsă de toleranţă. Atât de mare, încât mă întreb dacă în sufletele lor mai e loc de iertare. Căci, dacă ai un „pacient”, manifeşti compasiune, nu ură… Şi aici voi apela din nou la cititorul nostru din Australia: „O societate dezvoltată nu este neapărat societatea ce are drumuri drepte sau magazine pline cu de toate. O societate modernă este cea în care domină toleranţa, înţelegerea, compasiunea şi solidaritatea”. Noi nu avem nici una, nici alta, din păcate. Avem însă, precum spuneam, atitudini strict politice din partea Bisericii.

O dovadă recentă este demersul adresat de ÎPS Vladimir către Guvern, Comisia parlamentară pentru securitatea naţională şi Partidul Liberal (http://www.mitropolia.md/main/show_article/6652), ca răspuns la iniţiativa acestei formaţiuni politice de a schimba în mod obligatoriu paşapoartele de tip sovietic, cei care nu vor accepta acest lucru fiind lipsiţi de dreptul de vot. Mitropolitul Vladimir cere guvernării „menţinerea dreptului creştinilor de a deţine actele de identitate pe care le doresc”, drept argument de bază fiind invocate „motivele religioase” - mai exact, faptul că aceştia ar refuza să primească buletine de identitate cu cod de identificare. Mai mult, ÎPS Vladimir susţine că, „în cazul în care va fi modificată legislaţia RM şi deţinătorii de paşapoarte de tip vechi vor fi obligaţi să primească buletine de identitate cu cod de identificare, chiar şi gratis, din contul statului, majoritatea creştinilor ortodocşi vor refuza acest lucru”. Din aceste considerente, ÎPS Vladimir solicită să fie revăzută propunerea PL…

Citesc şi mă crucesc… Biserica e tradiţională prin definiţie, are dreptul să-şi apere valorile, dar aici - haideţi s-o recunoaştem! - nu e vorba de simpla încrâncenare de a nu accepta tehnologiile (de care preoţii se folosesc din plin, apropo), ci de încă o pârghie de a ne menţine în trecut. În acel trecut în care, dacă nu aveai „carnetul” roşu cu seceră şi ciocan pe el, nu existai.

Personal, mă îndoiesc că cei care, profitând din plin de drepturile pe care le oferă statul Republica Moldova, nu vor să fie şi cetăţeni cu acte în regulă ai acestuia, sunt şi adevăraţi creştini. Din contră, cred că tocmai „paşapoartele” apărate de ÎPS Vladimir îi votează cel mai avan pe succesorii celor care au luptat cu creştinismul. Pe cei care continuă să se identifice cu Moscova şi cu spaţiul Estic, în defavoarea unui viitor modern al Moldovei. Şi poate că tocmai ei sunt adevăraţii duşmani ai societăţii, nu „pacienţii” minoritari…

…Sunt născută în URSS - ca şi majoritatea preoţilor din RM de azi, probabil -, iar „Tatăl Nostru” îl ştiu de la bunică-mea, care mă învăţa pe ascuns că există Dumnezeu. Când, după 1990, a şti „Tatăl Nostru” a încetat să mai fie o crimă, am crezut că nimic nu mai poate sta în calea mea spre Biserică. Dar s-a întâmplat un lucru aproape stupid: locul regimului comunist a fost luat de… preoţi. Au reuşit simplu - blestemându-mă pentru că mă vreau în viitor. Noroc că există credinţa care, o ştim cu toţii, nu are nevoie de intermediari.

Un articol de: Sorina Stefârţă
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

CSI / Rusia 3 August 2020, ora: 10:48

breaking O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

O coloană de BLINDATE ale forțelor armate Belaruse se deplasează spre frontiera cu Federația Rusă. VIDEO

„Ceva îl deranjează pe Lukașenko”, anunță publicația Novaya Gazeta care publică un video cu transportatoare blindate belaruse.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 3 August 2020, ora: 07:58

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Andrei Năstase: „Uitați-vă că și președintele Iohannis a vorbit în același sens, dânsul o face altfel, nu ca Maia Sandu și Igor Dodon”

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase este de părerea că o evoluție negativă a pandemiei de Covid-19 ar trebui să determine clasa politică să ia o decizie de amânare a alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:34

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

A murit prima pacientă cu transplant de faţă realizat în SUA

 Connie Culp, prima pacientă din SUA care a beneficiat în 2008 de primul transplant aproape complet de faţă, a murit la 57 de ani, potrivit clinicii care a realizat această procedură complexă, au informat sâmbătă mass-media locale, citate de EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:32

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Proteste în Bulgaria. A fost blocată autostrada spre Grecia

Protestele din Bulgaria au intrat într-o noua fază. După instalarea unor corturi de campanie în fața guvernului și președinției, zeci de oameni au blocat autostrada E-79. Aceasta face legătura între Sofia și Kulata-Promachonas, singurul punct de trecere a frontierei spre Grecia.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 3 August 2020, ora: 07:27

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

Ghidul dezinfectării casei, pas cu pas. Iată cum să îți ții în continuare familia departe de COVID-19

 Acum este mai important ca niciodată să avem grijă să nu ne îmbolnăvim, avertizează specialiștii. Măsurile stricte pentru prevenirea coronavirusului sunt într-o continuă relaxare, iar asta înseamnă că există mai multe șanse să iei virusul și să-l aduci...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 3 August 2020, ora: 07:22

video Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Capsula SpaceX, cu doi astronauți americani la bord, a revenit pe Pământ

Doi astronauţi americani de pe Staţia Spaţială Internaţională au aterizat duminică în Golful Mexic la bordul unei capsule SpaceX, încununând de succes această primă misiune demonstrativă a companiei spaţiale pentru NASA, informează France Presse, citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 3 August 2020, ora: 07:19

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

Horoscopul zilei de azi LUNI 3 AUGUST 2020. Pune-ți centura de siguranță! Află de ce!

  Este ziua Lunii pline in Varsator. Este o zi plina de surprize nebunesti. Aceasta Luna plina va face cuadratura cu rebelul Uranus si este zi eliberatoare de cineva sau de ceva. Ce ar putea fi? Pune-ti centura de siguranta si asteapta-te la orice!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 3 August 2020, ora: 07:15

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

Începe războiul? „Dacă va fi nevoie, Rusia va salva Armenia cu o lovitură nucleară”

 Expertul militar Pavel Felgengauer a delarat că introducerea armatei turce în Azerbaidjan sub pretextul unor exerciții constituie o serioasă escaladare a situației în Transcaucazia.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:59

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Otrăvire, înec sau exil: Viaţa celor opt soţii ale lui Ivan cel Groaznic, primul ţar al Rusiei

Nu este o surpriză faptul că un bărbat numit Ivan cel Groaznic nu a fost un soţ model. De fapt, bărbatul a fost mult mai violent decât celebrul rege Henric al-VIII-lea, renumit pentru cruzime, dar şi pentru numărul de soţii.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 3 August 2020, ora: 00:41

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Vânăta – ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii

Pe lângă faptul că este un aliat de nădejde în curele de slăbire, vânăta ajută la optimizarea funcțiilor hepatice și protejează sănătatea inimii. În mod interesant, vânata a fost considerată mult timp un aliment toxic. Acest lucru se datorează...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:18

partea II Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: Politica Turciei și decapitarea Principelui Brâncoveanu şi a celor 4 fii ai săi

Vezi PARTEA I - Țara Românească (Valahia) în ochii unui italian: de la beţie şi furt la ospitalitate şi hărnicie

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 3 August 2020, ora: 00:10

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

131 ani de la moartea Veronicăi Micle, cea mai mare iubire a lui Mihai Eminescu

La 3 august 1889, la 50 de zile de la stingerea Luceafărului poeziei românești se stingea la rândul ei în condiții dramatice la Mănăstirea Văratec, poeta Veronica Micle, cunoscută îndeosebi datorită iubirii care a legat-o de Mihai Eminescu.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:09

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

3 august 1601: Ultima VICTORIE a lui Mihai Viteazul. Bătălia de la Guruslău

Pe 3 august 1601, oastea lui Mihai Viteazul alături de armata generalului Basta învinge forțele lui Sigismund Bathory, principele Transilvaniei și scoate provincia din vestul României de sub suzeranitate turcească.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 3 August 2020, ora: 00:07

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

Vlahii de pe culmile Alpilor. Urme românesti în Slovenia

- E o nebunie curată să crezi că vlahii au ajuns până în vârful Munţilor Alpi. Dar pe urmă gă­seşti pe hartă "Vârful Rodica", "Velika Planina" şi mergi acolo să vezi dacă este adevărat. Şi este! Primii locuitori ai Alpilor au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 3 August 2020, ora: 00:01

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

VIDEO / O fetiţă de nouă ani din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional din Franţa

 La doar nouă ani, Elina Nicolăescu din Chişinău a obţinut locul II la un concurs internaţional de pian. Competiția se organizează anual la Paris însă anul acesta, din cauza pandemiei, totul s-a desfăşurat online.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 08:26

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

COVID-19 R.Moldova: Au fost confirmate alte 380 de cazuri; Bilanțul a ajuns la 25.113 de infecții

 Alte 380 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate ieri în Republica Moldova, dintre care 8 în Transnistria. Din numărul total de cazuri, 2 sunt de import (Austria-1, Ucraina-1).

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 August 2020, ora: 08:20

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

Rusia susține că va începe în octombrie campania de vaccinare împotriva coronavirusului

 Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna octombrie, a susținut sâmbătă ministrul sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite Reuters citată de Agerpres.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 August 2020, ora: 07:59

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

Germania: 18 poliţişti răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest din Berlin

 Un număr de 18 ofiţeri de poliţie au fost răniţi în acţiunea de dispersare a mitingului de protest organizat sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor impuse de autorităţi pentru a opri răspândirea noului coronavirus, conform anunţului făcut pe Twitter...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 August 2020, ora: 07:55 de Nicolae Roibu

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească

ZI NEAGRĂ! 2 august 1940 - Stalin creează Republica Sovietică Socialistă Moldovenească Din editia print

80 de ani de la constituirea Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 August 2020, ora: 07:51

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

Cod galben de caniculă: METEO în R.Moldova pe o săptămână

 Meteorologii anunță că astăzi maximele vor ajunge la 37 de grade Celsius. În același timp, în nordul țării vor cădea ploi cu descărcări electrice.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 August 2020, ora: 07:50

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Iată ce se întâmplă în corp dacă mânânci usturoi cu miere timp de 7 zile!

Stim deja ca usturoiul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, insa in combinatie cu mierea de albine naturala, efectul sau este potentat. Potrivit specialistilor, combinatia dintre usturoi si miere consumata pe stomacul gol timp de 7 zile are efecte spectaculoase pentru...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)