Social

„Dacă o fi să mor de frig, o să mor aici, nu am altă soluţie”

Tudor Pânzari a rămas fără apartament acum zece ani, când administraţia publică locală din Căuşeni a decis demolarea blocului în care locuia. Deşi este veteran al războiului de pe Nistru şi are actele care demonstrează că a fost rănit în timpul luptelor din 1992, administraţia publică locală refuză să-l asigure cu spaţiu locativ. El susţine că a adresat o cerere Primăriei Căuşeni pentru apartament încă în anul 2004. Primăria răspunde de fiecare dată că nu dispune de spaţiu locativ. „Primarul mi-a zis să mă duc să-mi dea casă şi medicamente acela care m-a trimis la război, să nu cer de la el”, povesteşte Pânzari.

Disperarea l-a făcut să protesteze. Pe 12 iulie, Tudor a început protestele în faţa Ambasadei Americii, iar din 29 septembrie stă în faţa Guvernului şi pe frig, şi pe ploaie, şi pe ninsoare. În timpul concertelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, suportă umilinţele celor care îl batjocoresc, aruncă în el cu pietre sau lovesc cu picioarele căsuţa improvizată. Dar acolo e locul său de trai. Pe lângă frig, omul suferă şi de foame, căci mănâncă doar ce îi aduc oamenii. „Dacă îmi aduce cineva o bucată de pâine, mănânc, dacă nu, stau flămând. Cum să trăieşti cu o pensie de invaliditate de 280 lei şi încă 9 lei pe care mi-i dă Ministerul Apărării pentru că am luptat pentru acest pământ?”.
Deşi temperaturile coboară sub zero grade, Tudor spune că nu va renunţa la proteste. „Dacă o fi să mor de frig, o să mor aici, nu am altă soluţie”. De câteva zile, cu Tudor locuieşte şi soţia sa, pentru că nu mai are bani pentru chirie.

Alexandru Banari, avocatul din partea Asociaţiei veteranilor de război de pe Nistru care apără interesele lui Tudor Pânzari, spune că Guvernul a promis să examineze situaţia acestuia într-o şedinţă de lucru la care vor fi chemaţi şi ei. „Şedinţa a avut loc pe data de 23 noiembrie, dar fără noi. Guvernul şi Primăria Căuşeni dau vina unii pe alţii. Guvernul spune că există o hotărâre prin care administraţiile publice locale ar trebui să ofere loc de trai celor care au avut casă sau apartament în spaţiul locativ departamental, iar primăria, la rândul ei, susţine că anume guvernul trebuie să aloce bani în asemenea cazuri”, spune avocatul.

Totuşi, Tudor a primit un răspuns de la Guvern în care este anunţat că se pregătesc actele pentru ca să poată beneficia de un credit preferenţial şi i se va oferi posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii, ca paznic la un muzeu din capitală. Dar protestatarul are expertiza medico-legală care demonstrează că, deşi deţine grad de invaliditate, el suferă şi de epilepsie, boală gravă ce nu-i permite să fie angajat la muncă. „În aceste condiţii, nicio bancă nu va consimţi să-i ofere un credit. În această săptămână, vom da în judecată autorităţile locale din Căuşeni. Dacă nu-şi vor îndeplini obligaţiunile dictate de lege, iar decizia va fi una irevocabilă, vom merge la CEDO”.
Până atunci, pentru Tudor Pânzari singura locuinţă rămâne coliba din faţa Casei Guvernului, construită cu propriile mâini din scânduri strânse de la gunoi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *