Actualitate

Daca va trebui, vom ajunge la CEDO

„Moartea fiului meu, Ion ?abuleac, e legata de protestele din Chisinau din 7 aprilie, cu siguranta si suta la suta”, a declarat pentru TIMPUL Tatiana ?abuleac, mama celui de-al doilea tanar, presupusa victima a politiei. Cu ajutorul unui avocat, familia ?abuleac vrea sa afle tot adevarul despre decesul fiului, iar daca nu le va reusi in RM, se vor adresa la CEDO.

De trei ani, Ion lucra la taiat metal, impreuna cu fratele sau Alexandru, la Moscova. El nu-si vazuse parintii de jumatate de an si, pe 7 aprilie, cu o saptamana inainte de Pasti, trebuia sa ajunga acasa, in satul Bolohan, r-l Orhei. S-a pornit spre RM singur fara bagaj, iar Alexandru a ajuns cu o zi mai tarziu, din cauza procedurilor vamale taraganate, sustin parintii. „Nu stiam ca Ion va ajunge la proteste. Daca ambii mei copii ar fi venit impreuna acasa, nu s-ar fi intamplat tragedia, care s-a produs anume la proteste, deoarece mai multe cunostinte si prieteni l-au vazut pe Ion la TV in timpul manifestatiilor si detin probe”, sustine Tatiana ?abuleac.
Amintim ca martori oculari de la Spitalul de Urgenta au declarat (sub protectia anonimatului) parintilor decedatului si in presa ca, in noaptea de 7 aprilie, trupul neinsufletit al lui Ion ?abuleac, de 22 de ani, a fost aruncat in fata spitalului in cauza dintr-o masina cu numere de inmatriculare ale MAI. A doua zi, sotii ?abuleac au fost anuntati de medici ca fiul lor ar fi murit electrocutat si li s-a cerut sa vina la morga cu imbracaminte pentru cel decedat. Parintii sustin ca fiul lor avea coastele rupte, rani adanci in regiunea tamplelor si un picior fracturat. Conform informatiilor oficiale, Ion ?abuleac avea fracturi de coaste, hemoragie interna, un picior fracturat si contuzii ale tesuturilor moi. Semion ?abuleac, tatal baiatului, a afirmat ca la morga nu i s-a permis sa vada corpul neinsufletit pana nu a fost imbracat.

„N-o sa ne opreasca nimeni sa aflam adevarul”

Dupa absolvirea Scolii medii din satul Bolohan, baiatul a urmat cursurile Scolii profesionale Criuleni. Doamna Valentina, o ruda a familiei, sustine ca era cunoscut in sat ca un baiat cuminte si era laudat de parintii colegilor din aceeasi generatie, indurerati si ei de aceasta tragedie. Sambata, la inmormantarea lui Ion au venit toti prietenii lui.
„A fost ca o fata – linistit si ascultator. Vreau sa aflu cauza adevarata a mortii baiatului meu, nu ascult versiunile lor. N-o sa ne opreasca nimeni sa descoperim adevarul. Vom gasi un avocat ca sa ne ajute. Daca vom afla vinovatii, ii vom da in judecata, iar daca va trebui, vom apela la CEDO. Printre straini nu l-a ucis nimeni, dar aici in tara l-au omorat aproape de casa”, ne-a spus mama tanarului.

Primarul Dorin Chirtoaca: „MAI va incerca sa avanseze ipoteza sinuciderii”

Politia a anuntat familia ca, daca vrea sa afle detalii privind moartea lui Ion, sa apeleze la Comisariatul de politie Rascani din capitala. Ieri, nici comisarul si nici vicecomisarul sectorului Rascani nu au fost de gasit. O reprezentanta a comisariatului, care a refuzat sa se prezinte, ne-a spus ca materialele referitoare la decesul lui Ion ?abuleac au fost transmise la Procuratura Rascani.
Tot ieri, in cadrul unei conferinte de presa, primarul Dorin Chirtoaca, referindu-se la acest caz, a declarat: „Potrivit informatiilor neoficiale colectate din sistemul MAI, se va incerca sa se avanseze ipoteza sinuciderii acestui tanar ca urmare a faptului ca este bolnav psihic si, respectiv, este luat la evidenta. Un om sa se sinucida rupandu-si coastele, piciorul, avand leziuni pe fata… este straniu si mai ales – coincidenta – in aceeasi noapte cand a avut loc o descindere in forta a politiei in municipiul Chisinau”.
Pe de alta parte, mama lui Ion ?abuleac a declarat pentru TIMPUL ca fiul ei nu a fost bolnav psihic si are toate actele medicale necesare, inclusiv tomografia capului si martori ca sa aduca dovezi rusinoasei versiuni.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *