Astăzi 4 Iulie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la 3 Iulie 2020
Abonamente

Actualitate 4 Martie 2020, ora 09:32

Dacia electrică - Cum poate schimba Spring piața mașinilor care se încarcă la priză. PLUSURI ȘI MINUSURI pentru un model despre care se vorbește de peste 10 ani

Marime Font

 

De mai bine de un deceniu se vorbește despre o Dacie 100% electrică, iar marți constructorul de la Mioveni a venit cu un concept care în versiunea de serie ar putea să coste chiar și sub 10.000 de euro dacă se mențin subvențiile mari de la noi. Micul SUV de oraș va atrage clienți mai tineri pentru Dacia, va fi lejer cea mai bine vândută mașină electrică de pe piața locală, dar autonomia reală va fi probabil undeva între 150 și 170 km. Mai jos puteți citi unde ar putea fi produsă mașina, cum stă concurența din piață și de ce momentul este unul important pentru mașinile electrice. Nu trebuie să uităm că suntem în fața unui concept-car, mașina de serie va fi lansată probabil în a doua parte din 2021.

Dacia Spring în câteva plusuri și minusuri

Loading...


Plusuri

Va fi cel mai ieftin model electric din piață: cu subvenții ar putea costa sub 8.000 de euro

Costurile de întreținere vor fi mai mici

Pentru cine are doar drumuri în oraș sau drumuri mai scurte de 150 km mașina va fi o soluție ok

Minusuri

Fiind cu 34 cm mai scurtă decât un Sandero și cu 61 cm mai scurtă decât un Duster nu va oferi foarte mult spațiu interior

Încărcarea poate fi o problemă dacă stai la bloc, dar numărul de stații a crescut mult în supermarket-uri, benzinării și mall-uri

Pentru că va fi cel mai ieftin model electric din piață va veni cu o serie de compromisuri, cum ar fi autonomia, și nu poate fi comparată cu o mașină de 25-30.000 de euro

Nu se știe câte dintre elementele show-car-ului Spring se vor păstra în versiunea de serie, dar conceptul este spectaculos, cu elemente decorative portocalii fluorescente, cu protecții laterale, cu garda la sol ridicată, cu faruri LED și cu bare de pavilion.

Mașina are patru locuri și cinci uși, lungimea este de 3,73 metri, cu 34 cm mai puțin decât Sandero și cu 61 cm mai puțin decât Duster. Vorbim deci de o mașină de clasă A, dar aspectul de SUV ar putea face modelul mai atrăgător pentru publicul tânăr, mai ales că SUV-urile de oraș s-au vândut super-bine în Europa în ultimii ani.

La fel de adevărat este că dimensiunile mici ale mașinii vor determina mulți oameni să nu o cumpere, fiindcă poate vor dori un model mai spațios. Trebuie spus că dacă mașina ar fi fost mult mai lungă, și costurile ar fi fost mai mari, mai ales că bateria adaugă câteva mii de euro la preț.

Nu trebuie să uităm că vorbim despre un show-car, iar mașina de serie va fi diferită. Dacia nu a spus cât va costa mașina, nici unde va fi produsă și nu există nici poze de la interior. Este însă timp în mai mult de un an să aflăm aceste lucruri.

În prezent, cel mai ieftin model electric din piață este Skoda Citigo iV, 19.900 euro fără subvenții, 10.000 de euro cu subvenții), dar modelul nu mai este disponibil pentru comandă fiindcă stocul inițial s-a epuizat rapid. Alte câteva modele costă între 22.000 și 26.000 euro, iar subvenția reduce cu 10.000 de euro prețul.

Dacia a spus în repetate rânduri că, atunci când va lansa un SUV, acesta va fi mult mai ieftin decât concurența, iar Dacia Spring ar putea costa între 14.000 și 16.000 de euro, iar dacă subvențiile se mențin, mașina va putea fi cumpărată cu 7-8.000 euro. În cele mai multe țări europene subvențiile pentru full-electric sunt 4.000 - 5.000 de euro și câteva țări le reduc sau se gândesc să le scoată total. Și la noi sunt destui care spun că 10.000 de euro este o subvenție mult prea mare.

Dacia Spring are la bază un mic SUV pe care Renault l-a lansat în China la final de 2019, micul K-ZE care este produs împreună cu partenerul local Dongfeng la uzina din Wuhan care este închisă de mai bine de o lună, fiind chiar în regiunea de unde a pornit infectarea cu coronavirus.

K-ZE are specificații modeste: baterie cu capacitate netă de 26,8 kWh, motor de 33 kW (45 CP) și viteză maximă de 105 km/h. Renault a ales ca prima Dacie electrică să fie derivată din acest mic SUV chinez și nu să fie o clonă de Twingo ZE, mașină prezentată luni și care va fi lansată spre final de an, cu siguranță mai repede decât Dacia Spring.

Twingo ZE are specificații net superioare lui K-ZE : motorul este de 60 kw (81 CP), viteza maximă este de 135 km/h, autonomia este mai mare de 180 km.

Probabil că specificațiile Daciei vor fi undeva între K-ZE și Twingo ZE, dar cu siguranță că nu va avea doar 45 CP și viteza maximă va fi undeva pe la 130 km/h, nu doar 105 km/h. În China, cu norme de siguranță mai laxe, K-ZE costă de la 8.100 de euro, în Europa, Dacia Spring trebuie să respecte norme mai dure șl să aibă specificații mai bune. Adaptările vor adăuga la preț câteva mii de euro.

Twingo ZE va costa undeva pe la 22-24.000 de euro, fără a include subvențiile, diferențele urmând a fi și la interior și în diversele opționale. Importantă va fi probabil și diferența de design exterior, Twingo ZE fiind mașină convențională de oraș de clasa A, iar Dacia va fi poziționat ca un mini-SUV de oraș.

Locul producției Dacia Spring nu a fost anunțat și, dacă nu ar fi izbucnit uriașa criză a coronavirusului, ar fi fost șanse mari ca modelul să fie produs în China. Uzina din Wuhan a produs doar 2.600 de mașini K-ZE în doi luni, dar apoi a fost închisă din cauza coronavirusului. Probabil că Renault a renunțat la ideea de a o produce acolo și o candidată ar putea fi uzina Novo Mesto din Slovenia unde, din 2016, este produs un model smart și unde este produs și modelul Twingo convențional, dar și Clio IV.

O altă opțiune ar fi o uzină franceză, Renault investind în ultimii ani mult acolo, pentru a putea produce mașini electrice în volume mari. Uzina de la Mioveni nu pare a fi ”în cărți”: este deja într-un program de extindere a producției și Duster se vinde extrem de bine, 80% din producția de la Mioveni fiind Duster.

”Vom produce la Mioveni mașini hibride plug-in, mergem pas cu pas, nu vom merge din prima să facem un model 100% electric”, spunea la final de decembrie Christophe Dridi, șeful Dacia.


Presa franceză estimează că Dacia ar putea ajunge să vândă anual în Europa 20-30.000 de mașini electrice/an, deci sub 5% din producția sa, iar marca este nevoită să lanseze aceste modele și fiindcă noile norme de emisii sunt tot mai dure și grupul auto riscă amenzi mari. ”Nu avem încotro. Toți producătorii trebuie să scadă emisiile de CO2”, spunea șeful companiei despre programul de ”electrificare” al Dacia.

Un raport al JATO Dynamics, publicat marți, arată că emisiile medii ale mașinilor noi vândute în Europa au crescut în 2019 pentru prima oară din 2014 încoace. Și la Dacia a fost o creștere cu 5%, spre 125 gCO2/km, marca având emisii peste media UE.

Dacia Spring va fi, fără îndoială, cel mai vândut model electric la noi fiindcă cifrele sunt foarte mici și poate ocupa poziția 1 și dacă în 2022 va avea 1.000 - 1.500 de cumpărători (asta dacă vor fi menținute subvențiile de 10.000 de euro).

Anul trecut s-au înmatriculat în România 1.500 de mașini full-electrice noi. Cum arată ultimii șapte ani

2013: 4
2014: 7
2015: 24
2016: 74
2017: 137
2018: 605
2019: 1.506

Piața totală poate atinge 2.000 de mașini în acest an și poate ajunge spre 5.000 în 2023.

Autonomia reală (ciclu WLTP) va fi probabil de sub 200 km, dar nu cu mult, de așteptat undeva în jurul a 160-180 km/h, dar ar putea scădea la sub 130 km/h la drumuri lungi unde va rula pe autostradă cu viteză maximă, cu aer condiționat pornit sau cu căldura la maxim pe timp de iarnă.
Mașina este o electrică low-cost, chiar dacă Dacia nu mai folosește de mult timp acest termen în comunicarea oficială, înlocuindu-l cu ”smart buy” sau, în cazul de față cu sintagma ”affordable electric car”.

Pentru drumuri scurte în oraș mașina este potrivită, iar marea problemă, ce ține de încărcare, nu mai este atât de gravă, fiindcă în țară sunt peste 1.000 de prize, după cum arată hărțile PlugShare. Sunt mai ales la supermarket-uri, benzinării și mall-uri, dar și la unele hoteluri și la clădiri mai noi.

Marele câștig va fi că oameni care nu și-ar fi permis niciodată o mașină electrică se vor gândi în premieră la această variantă, dacă subvențiile se vor menține și vor duce prețul spre 8.000 de euro.

Renault a lansat în 2011 primele sale modele electrice, iar Zoe este al doilea cel mai bine vândut model electric în Europa. Anul trecut însă Renault a vândut 67.000 de mașini electrice, ceea ce înseamnă doar 1,7% din cele 3,7 milioane de mașini de toate tipurile vândute de grup. Obiectivul Renault este ca electricele și hibridele să reprezinte 10% din vânzările grupului.

Pentru asta, în iunie va fi lansat în Franța Clio hibrid, dar vor fi în oferte și versiuni hibride încărcabile la priză ale Captur și Megane. la final de an va fi lansat Twingo ZE, iar în 2021 vine și modelul Dacia.
 

https://economie.hotnews.ro/stiri-auto-23699443-dacia-electrica-spring-plusuri-minusuri-10-ani.htm

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)