Editorial

Dacii vorbeau rusa!

Asta înseamnă cam 500 de euro pe cap de locuitor. Asta înseamnă câteva mii de euro pe cap de familie. Cu un miliard de euro am fi putut avea o țară mult mai bine pusă la punct.

Furtul din bănci înseamnă: cineva ne-a băgat mâna în buzunar și a luat de la fiecare familie mii de euro. Fiindcă noi îi vom plăti. Nu s-a rezolvat nimic nici cu acel raport Kroll. Shor candidează la Primăria Orheiului. După ce numele lui a apărut în documente. În ce țară din lumea asta e posibil așa ceva?

După toate tărășeniile din Moldova, termenul de „hoț în lege" va însemna cu totul altceva. Să fii aici un hoț în lege înseamnă să furi cu legea în mână. Apoi să fii atât de acoperit de cei pentru care ai furat, încât să poți deveni primar. Legea în Moldova înseamnă să te sinucizi cu două gloanțe în inimă ca Butmalai sau să mori la vânătoare în Pădurea Domnească, în sezonul de vânătoare interzisă, în zonă de vânătoare interzisă, doar fiindcă a ricoșat un glonț din mistreț.

Moldova e Harms. Moldova e SF. Moldova e un basm cu final trist. În care un miliard dispare ca un măr de pe creanga de la drum. Unde fură cei care ar trebui să prindă hoții. Nu mai avem nicio șansă. Să ne bucurăm că PD și PLDM au scăzut în sondaje? Nu vă bucurați, în patru ani au timp să ne fure și rinichii.

Diferența colosală între hoții din Parlament și hoții de apartamente e că cei din urmă te lasă fără nimic, dar nu te pot lăsa și dator. Pot fura până rămâi pe zero. Parlamentul te bagă pe minus. Te bagă în datorii. Fură și după ce apartamentul e gol. Fură din împrumuturi. Moldova va fi nu doar o casă goală, ci o casă datoare și falimentară.

Shor – din suspect a devenit eligibil. În loc să înfunde pușcăria visează la bugetul local al Orheiului. E bun pentru patrie. Și sper că vă dați seama că el e doar cărăușul. Sluga care duce geanta. Ăia grei stau la răcoare nu în pușcărie, ci în Parlament. Sunt cei pe care i-am votat. Ițele din raportul Kroll duceau și spre democrați sau liberal-democrați, și spre comuniști sau socialiști. Ițele duc peste tot. E rețeaua Parlamentului. Suntem vai de mama noastră. Iar Usatîi s-a întors. E din nou printre noi. E patriot.

Piaza rea și dușmanul poporului e un tânăr din Focșani. George Simion. Un băiat care a scris peste tot: Basarabia e România. Da, nu vă silește nimeni să fiți unioniști. Poate să nu vă placă. N-aveți decât să mergeți în România și să căutați inscripțiile lui ca să le ștergeți. Un băiat care a adus cărți românești în Moldova. Aici deja vorbim despre cu totul altă mâncare de pește. Știați că scriitorii moldoveni, în mare parte, sunt publicați în România? Și știați că e aproape imposibil să aduci acele cărți aici? Că taxele vamale pentru cartea românească sunt uriașe? Trăim într-o țară dată hoților pe care nu înțeleg cum o vom lua înapoi. Iar prietenia „moldo-română" înseamnă să îl pândești pe George Simion când iese dintr-un liceu, unde a dus cărți românești, să-l urci în mașină și să îl expulzezi pentru 5 ani.

Ilan Shor ne zâmbește de pe panouri electorale. Miliardul nu e. Iar la știrile sport fotbaliștii de la Dacia își cer iertare de la suporteri că nu au reușit să ia cupa, cu un text scris în limba rusă. Așa că intru pe Internet și mă uit cum sărbătorește echipa bavareză cupa. Da, Ribery – franțuzul, urlă de bucurie în germană; Pep Guardiola – spaniolul, la fel. Toți știu germană și, culmea, au apărut în fața suporterilor în costume populare bavareze. Când mănânci pâinea unei țări, o respecți. Dar nu la noi!

Concluzia: coloana vertebrală de departe se cunoaște, iar pe la noi, de la vlădică la opincă, pornim televizorul și vedem dezosații.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *