Externe

Dalai Lama si Barack Obama vor avea o intlnire cu “un caracter privat

Un trimis al lui Dalai Lama a anuntat ca intalnirea de saptamana aceasta dintre liderul spiritual tibetan si presedintele american Barack Obama va fi o vizita cu caracter privat. Anuntul intalnirii celor doi lideri la Casa Alba a infuriat deja China. O intrevedere in prezenta presei nu ar face decat sa agraveze lucrurile, in timp ce Washington incearca sa foloseasca influenta castigata la Beijing asupra Phenianului, pentru a diminua ambitiile nucleare ale regimului nord-coreean.

Cu toate acestea, trimisul lui Dalai Lama, Lodi Gyari, a subliniat ca intalnirea de joi cu laureatul premiului Nobel va fi un impuls in cauza Tibetului si un semn de schimbare a atitudinii Statelor Unite, in favoarea drepturilor Omului. Liderul spiritual al Tibetului este un "ghimpe in coasta" regimului chinez; de 20 de ani, Dalai Lama a fost primit de toti presedintii americani.

Barack Obama nu a ezitat sa provoace China, anuntand vanzari de arme catre Taiwan in valoare de pana la 6 miliarde de dolari. Dupa ce Beijingul a fost informat cu privire la vizita efectuata de Dalai Lama la Washington, purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Ma Zhaoxu, a avertizat ca autoritatile "chineze se opun ferm vizitei efectuate de Dalai Lama in Statele Unite si deciziei liderilor americani de a-l primi pe Dalai Lama".

"Aceasta pozitie este constanta si cunoscuta", a precizat el, subliniind ca apelul a fost lansat catre Barack Obama si in timpul vizitei sale in China, din luna noiembrie. "Facem apel la Statele Unite sa recunoasca acest caracter foarte sensibil al problemei tibetane si sa o gestioneze intr-o maniera corespunzatoare, pentru a evita o deteriorare a relatiilor dintre China si SUA", a continuat purtatorul de cuvant.

Dalai Lama este asteptat joi in SUA. Laureat al premiului Nobel pentru pace, Dalai Lama nu a fost primit de presedintele american in octombrie anul trecut, cand acesta efectua o vizita in Statele Unite ale Americii. Decizia a fost luata atunci cu o luna inainte de prima vizita a presedintelui american Barack Obama in China. Atitudinea lui Obama a atras, insa, numeroase critici din partea aparatorilor drepturilor omului.

Dupa hotnews.ro

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *