Moto: „Românismul nu e o opțiune politică, ci un destin, iar de destin nu fugi”. (Constantin Tănase, 2013)
În această lună vom celebra, pentru a 98-a oară, Unirea Basarabiei și formarea statului român național, unitar, modern. Istoria poporului român din RM este în continuare judecată de pe pozițiile ideologiei sovietice, chiar și la cei peste 20 de ani de la Declararea Independenței față de URSS. Societatea din Moldova rămâne și astăzi modelată sau mutilată de doctrinele staliniste, privind ideea că „moldovenii nu-s români”. Iluzia „unificării civice” a moldovenilor, fără a ține cont de etnia lor, dispare în ceață, odată cu 27 martie, iar mai apoi, cu 9 mai.
Unirea a fost un pas uriaș, decisiv chiar, spre ceea ce noi numim azi „integrarea europeană”. Acea decizie istorică a fost un moment crucial pentru națiunea românească, care s-a îndepărtat, politic și social, de haosul ruso-bolșevic. „Revoluția” s-a terminat în Rusia sovietică cu instaurarea unui regim criminal, dictatorial, mai odios decât cel țarist, dar a permis românilor basarabeni să se bucure de o democrație europeană și avantajele care derivă din ea.
Astăzi, ca și atunci, integrarea europeană a românilor din Basarabia trece prin România. Fie că vorbim de pașapoarte românești și dreptul legal de muncă în statele UE, fie că e vorba de accesul la o educație mai bună, fără o re-românizare a R. Moldova integrarea europeană sau eliminarea corupției va rămâne o poveste. Reunificarea este o soluție și se poate realiza dacă vom reuși să aducem în fruntea R. Moldova o elită, care să nu sufere de schizofrenie politică.
P.S. Începând cu acest număr, inaugurăm o nouă rubrică, dedicată zilei de 27 martie 1918 și Unirii Basarabiei. Dacă aveți sugestii sau idei, teme sau subiecte, care merită abordate, nu ezitați să ne contactați.
|
Un bărbat și o femeie au fost răniți într-o deflagrație puternică, produsă marți seara într-o locuință din orașul Sângerei. Corpul neînsuflețit al unui alt bărbat a fost găsit sub dărâmături după mai bine de două ore de căutări,...
( ) Citeşte tot articolulEste mare sărbătoare în ziua aceasta pentru toți creștinii, fiindcă are loc pomenirea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Iată ce trebuie să știe credincioșii despre această sărbătoare.
( ) Citeşte tot articolulMiniştrii de Externe din G7 au cerut, ieri, Rusiei să îi elibereze pe protestatarii reţinuţi sâmbătă, după arestarea lui politicianului de opoziţie Alexei Navalnîi, transmite Reuters.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de -2..-5 grade în nordul țării, -1..-4 grade în centru, iar în sudul țării sunt așteptate până la -3 grade Celsius.
( ) Citeşte tot articolul"Poporul evreu a învățat lecția Holocaustului: că nu putem ignora amenințările cu distrugerea, că trebuie să le facem față când sunt încă mici. Și, mai presus de toate, deși apreciem foarte mult ajutorul prietenilor, trebuie să ne apărăm singuri", a...
( ) Citeşte tot articolulBanii se numără printre nevoile primordiale ale omului. Ne ajută să ne îndeplinim dorințele, să ne satisfacem necesitățile și, de ce nu, să trăim în lux. La fel de importantă este și gestionarea finanțelor, însă uneori deciziile legate de bani pot deveni stresante...
( ) Citeşte tot articolulÎn contextul Brexit, românii vor mai putea intra în Marea Britanie cu buletinul doar până la 30 septembrie 2021. Ambasada României la Londra a precizat că cetățenii români care intenționează să călătorească în această țară vor avea...
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulLa Chişinău există Casa-muzeu „Aleksandr Puşkin”, un monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională.
( ) Citeşte tot articolulReapare periodic trăznaia cu boierul de la Iași care în 1859 ar fi spus ”Eu sunt boier moldovan, român e țăranul”. Și o văd la oameni de la care am pretenții, nu doar la tot soiul de adunați de prin gloata moldovenistă de la Chișinău.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulÎn luna noiembrie 2020 a fost publicat un nou sondaj „desenat” de Asociația Sociologilor şi Demografilor.
( ) Citeşte tot articolul