Bună Dimineața

DĂM START UNIRII. 98 de ani de la prima integrare europeană

În această lună vom celebra, pentru a 98-a oară, Unirea Basarabiei și formarea statului român național, unitar, modern. Istoria poporului român din RM este în continuare judecată de pe pozițiile ideologiei sovietice, chiar și la cei peste 20 de ani de la Declararea Independenței față de URSS. Societatea din Moldova rămâne și astăzi modelată sau mutilată de doctrinele staliniste, privind ideea că „moldovenii nu-s români”. Iluzia „unificării civice” a moldovenilor, fără a ține cont de etnia lor, dispare în ceață, odată cu 27 martie, iar mai apoi, cu 9 mai.

Unirea a fost un pas uriaș, decisiv chiar, spre ceea ce noi numim azi „integrarea europeană”. Acea decizie istorică a fost un moment crucial pentru națiunea românească, care s-a îndepărtat, politic și social, de haosul ruso-bolșevic. „Revoluția” s-a terminat în Rusia sovietică cu instaurarea unui regim criminal, dictatorial, mai odios decât cel țarist, dar a permis românilor basarabeni să se bucure de o democrație europeană și avantajele care derivă din ea.

Astăzi, ca și atunci, integrarea europeană a românilor din Basarabia trece prin România. Fie că vorbim de pașapoarte românești și dreptul legal de muncă în statele UE, fie că e vorba de accesul la o educație mai bună, fără o re-românizare a R. Moldova integrarea europeană sau eliminarea corupției va rămâne o poveste. Reunificarea este o soluție și se poate realiza dacă vom reuși să aducem în fruntea R. Moldova o elită, care să nu sufere de schizofrenie politică.

P.S. Începând cu acest număr, inaugurăm o nouă rubrică, dedicată zilei de 27 martie 1918 și Unirii Basarabiei. Dacă aveți sugestii sau idei, teme sau subiecte, care merită abordate, nu ezitați să ne contactați.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *