Astăzi 8 Aprilie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la 4 Iulie 2020
Abonamente

Interviu 22 August 2011, ora 08:42    Din editia print

POLITCĂDan Dungaciu: A neglija identitar şi politic România nu ajută integrarea europeană

Marime Font

Foto: regard.ro

Declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la R. Moldova făcute la Şcoala de Vară de la Sulina (19 august) au generat multe reacţii la Chişinău.
 

 Încercăm să descifrăm semnificaţia acestor declaraţii cu ajutorul profesorului Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), prezent şi el la Sulina.

- Domnule Dungaciu, cum să ne explicăm acest schimb de replici dintre Chişinău şi Bucureşti legat de manualele de Istoria Românilor şi şansele de integrare europeană a R. Moldova? A fost preşedintele dezinformat în ceea ce priveşte manualele de istorie?

- Mă tem că nu, din moment ce această chestiune era pe agenda Cotroceniului încă din timpul mandatului preşedintelui Ghimpu, când această problemă a manualelor a fost discutată. S-a ridicat problema înlocuirii manualelor comuniste „integrate”. Soluţia care s-a convenit a fost un sprijin din partea României pentru retipărirea vechilor manuale, cele de Istoria Românilor, pe care comuniştii au încercat să le scoată din uz. Chişinăul a acceptat, pe atunci Ministru al Educaţiei era actualul consilier al primului ministru, dl. Bujor, şi cele 450.000 de manuale au venit anul acesta, precum s-a anunţat oficial. După ce au venit, apare declaraţia noului Ministru al Educaţiei.

Loading...


- O declaraţie ambiguă şi în care se spune că nu se schimbă cu nimic lucrurile...

- Tocmai aici e şi problema... Că nu le schimbă! Chestiunea este următoarea. La 1 septembrie 2006 comuniştii au introdus manualele de „Istoria integrată” pe care au manipulat-o pe dimensiune sovietică şi au transformat Istoria Românilor în manuale alternative. După venirea AIE la putere, prin 2009 a fost acel demers prin care se solicita Bucureştiului manuale noi, iar când Chişinăul le are la dispoziţie spune ceva de genul: lucrurile rămân cum au fost, Istoria Românilor rămâne tot facultativă, adică un fel de manual alternativ - practic cam ce era şi pe vremea comuniştilor! -, iar noile manuale trimise de Bucureşti nu le vor înlocui pe cele vechi. Acesta este în realitate semnalul! Chişinăul spune acum, explicit, că în materie curriculară nu schimbă radical versiunea comuniştilor, că nu va oficializa manualele de Istoria Românilor. Unele manuale comuniste vor fi înlocuite, dar nu de Istoria Românilor, iar altele rămân în uz. Vorba lui Caragiale, ajustează pe ici, pe colo, în punctele esenţiale... Eu cred că la acest aspect se referea amărăciunea preşedintelui Băsescu, care cunoaşte foarte bine dosarul manualelor.

- De ce a venit declaraţia ministrului acum?

- Foarte bună întrebarea! Dacă aş fi maliţios, aş spune că, din moment ce s-a rezolvat problema reformei în Justiţie, la Ministerul de Interne, în economie etc. s-a trecut şi la educaţie pentru a ajusta sistemul la normele europene... Dar nu vreau să fiu maliţios, pentru că problema este mai complicată. Cred că există mai multe raţiuni. Prima era că ministrul avea pe masă manualele de la Bucureşti. Repet, sunt 450.000 de manuale, tipărite pe banii României, pe timp de criză, la solicitarea Chişinăului! Ministrul trebuia să dea o explicaţie şi a dat-o. Aparent ambiguu, dar în realitate foarte clară... Dar nu cred că e numai asta la mijloc. În R. Moldova, orice discuţie legată de România este politică. Chiar geopolitică, aşa că probabil tot acolo se află explicaţia completă.

- Este un semnal politic?

- Un semnal politic care are două direcţii. Într-un scenariu al alegerilor anticipate, parlamentare sau prezidenţiale directe, probabil că evaluarea domnului Filat este că electoratul său, sau al PLDM, este unul care vrea o emancipare treptată faţă de România şi că semnalul cu manualele ar fi unul util pentru a mobiliza acel electorat. Dar mai există şi un al doilea scenariu la Chişinău, cel al unei posibile înţelegeri cu comuniştii. Din acest punct de vedere, semnalul cu manualele este extrem de puternic. Ceea ce până acum era tacit, adică menţinerea practic a aceluiaşi statut alternativ pentru manualul de Istoria Românilor, acum, prin declaraţia ministrului, devine explicit! Adică statutul de manual alternativ, facultativ al Istoriei Românilor se oficializează. Aşa că, din acest punct de vedere, semnalul este puternic. Dă asigurări că domnul Filat este dispus să pună surdină pe o chestiune care deranjează cel mai mult PCRM, respectiv, relaţia cu România. De aceea, declaraţia trebuie pusă pe ecranul mai mare al evoluţiilor din ultima vreme, în care semnale de acest gen trimise comuniştilor au mai fost... Momentul trebuie discutat şi din alt punct de vedere. Aparent e cel puţin nefiresc să soliciţi Bucureştiului steagul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, adică să ceri împrumut un simbol comun pentru a marca cei 20 de ani, dar în acelaşi timp să lansezi semnalul cu Istoria Românilor. Steagul - da, Istoria Românilor - nu! Cui foloseşte asta? Este greu de înţeles această instrumentalizare a României la Chişinău. Problema e că semnalul cu manualele poate sugera că şi steagul lui Ştefan cel Mare devine semnal „patriotic” către comunişti şi vâscul sub care cele două partide se vor îmbrăţişa...

- A fost o idee bună împrumutarea steagului din partea României în aceste condiţii?

- Nu comentez. Dar am senzaţia că cei care au sprijinit asta au acum nişte regrete...

- Domnule Dungaciu, care este situaţia cu integrarea europeană? Preşedintele Băsescu a trimis nişte semnale destul de critice.

- A spus ce ştie toată lumea. Că nu poţi să pretinzi permanent cecuri în alb de la Bruxelles şi să nu faci mare lucru. De fapt, un mesaj asemănător a trimis cu ceva vreme în urmă inclusiv reprezentantul UE în RM, când a spus că „luna de miere s-a terminat”. Problema nu este că Bucureştiul nu va sprijini RM. A făcut-o inclusiv când la Chişinău guvernau comuniştii. Problema este că preşedintele Băsescu ştie mai bine decât orice lider de la Chişinău care sunt discuţiile reale despre RM în zonele în care, repet, liderii de la Chişinău nu au acces. Şi semnalul trebuie înţeles ca atare. Actualele tensiuni din Europa riscă să modifice atmosfera politică a Europei şi nu în favoarea Chişinăului. De aceea vorbele trebuie să devină fapte cât mai grabnic.

- Există vreo concluzie la schimbul de replici la care am asistat?

- Cred că două. În primul rând, România rămâne, în orice condiţii, susţinătorul cel mai important şi dezinteresat al R. Moldova. De aceea nu cred că a ignora România identitar şi a o neglija politic este o idee bună pentru proiectul de integrare europeană al Chişinăului. Şi în al doilea rând, cred că ar fi nu doar dezamăgitor, dar chiar inadmisibil, ca la 20 de independenţă faţă de URSS, să fie adus la putere un partid care se revendică tot din timpurile sovietice şi al cărui lider crede că „România este ultimul imperiu al Europei”.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 15:04

Noaptea trecută a murit un locuitor din Tiraspol, în vârstă de 65 de ani, din cauza infecției cu coronavirus

Noaptea trecută a murit un locuitor din Tiraspol, în vârstă de 65 de ani, din cauza infecției cu coronavirus

Acesta era internat în secția de boli infecțioase a Spitalului din Slobozia. Bărbatul avea boli cronice ale sistemului cardiovascular. A fost internat într-o stare extrem de gravă, având pneumonie bilaterală viral- bacteriană. Pe 6 aprilie, bărbatul a fost transferat la terapie...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 14:55

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

PDM lansează campania „Împreună pentru doctori”. Vor fi organizate mai multe acțiuni de susținere a lucrătorilor medicali

Partidul Democrat din Moldova lansează campania de colectare de fonduri și asistență pentru susținerea lucrătorilor medicali - „Împreună pentru doctori”.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 8 Aprilie 2020, ora: 14:32

COMRAT / Un camion încărcat cu pământ s-a răsturnat. Șoferul a ajuns la spital

COMRAT / Un camion încărcat cu pământ s-a răsturnat. Șoferul a ajuns la spital

Grav accident la periferia orașului Comrat. Un șofer de autocamion a ajuns la spital după ce vehiculul său încărcat cu pământ s-a răsturnat. Totul s-a întâmplat în după-amiaza de șapte aprilie, în jurul orei 17.45.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 13:13

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Cum faci cea mai bună PASCĂ FĂRĂ ALUAT. Ingredientul secret pe care puţine gospodine îl ştiu

Pasca se face în Joia Mare. Este pâinea cea mai aleasă a anului. Pe vremuri, în bucătăriile sărmanilor, unde nu era brânză, se folosea o mână de mălai mărunţel, fiert în lapte dulce. Cea mai răspândită formă pentru pască este cea rotundă, pentru că se crede că scutecele cu...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 8 Aprilie 2020, ora: 13:10 de Irina Nechit

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

INTERVIU cu Lică Sainciuc: „Stăm acasă. Bine că avem grădină”

– Stimate Lică Sainciuc, ca grafician, ce credeți despre forma coronavirusului? Această „coroană” vă bântuie vizual? 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 12:12

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

EXPERT / Atitudinea președintelui demonstrează că acesta e deja în campanie electorală / Deranjează această AROGANȚĂ a puterii

Extrapolând discuția spre o posibilă cooperare între guvernare și opoziție, Veaceslav Berbeca consideră că acest lucru nu este ușor de realizat în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:42

ultima oră A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

A decedat Valeriu Muravschi, ex-premier al R. Moldova

Fostul Prim-ministrul al R. Moldova Valeriu Muravschi a decedat. Informatia a fost confirmata pentru PRO TV de feciorul acestuia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 11:19

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Galina Dodon câștigă 33 de mii de lei lunar fiind angajată la Exclusiv Media (firmă care a primit milioane din Bahamas)

Conform declarații de avere, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei pe lună, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media”, SRL, a câștigat anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 8 Aprilie 2020, ora: 11:07

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

În „Țara lui Dodon și Chicu” trăiesc doar bugetari și pensionari

„Prioritățile noastre vor fi achitarea salariilor, pensiilor, plăților sociale și ajutoarelor de șomaj”, a declarat astăzi Președintele R. Moldova Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:35

Directorul Autorității Aeronautice Civile a fost demis de către Ministerul Economiei. Acesta a fost „selectat” prin concurs

Directorul Autorității Aeronautice Civile a fost demis de către Ministerul Economiei. Acesta a fost „selectat” prin concurs

Autoritatea Aeronautică Civilă rămâne fără conducere. Demisia actualului director a fost cerută de ministerul Economiei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:29

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Prima țară europeană care dă STARTUL revenirii economice. De joi se DESCHID magazinele și atelierele

Paralizate de criză, economiile europene fac paşi pentru revenirea la un program de lucru normal. Cehia devine primul stat în care viaţa se reîntoarce treptat la cea de dinainte de pandemie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 10:13

BREAKING NEWS / Două decese din cauza la COVID-19, în total 24 de oameni au murit

BREAKING NEWS / Două decese din cauza la COVID-19, în total 24 de oameni au murit

Două persoane au decedat în ultimele ore. Prima victimă este un bărbat de 71 de ani din Cahul. Acesta a fost internat pe 2 aprilie la Institutul de Medicină Urgentă. A doua victimă este un bărbat de 62 de ani din Glodeni. Pacientul a fost internat cu două zile în urmă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 09:56

Persoanele care lucrează de ACASĂ consumă mai mult alcool şi mănâncă nesănătos

Persoanele care lucrează de ACASĂ consumă mai mult alcool şi mănâncă nesănătos

Persoanele nevoite să lucreze de acasă în timpul pandemiei de coronavirus sunt mai predispuse consumului de alcool şi a mâncărurilor nesănătoase, dar şi apariţiei problemelor de somn, arată un nou studiu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 09:15

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Care-i DIFERENȚA dintre coronavirus, Covid-19 și SARS-CoV-2?

Lumea e afectată de pandemie, dar ne ferim de boală, de virusul care o provoacă sau de familia din care face parte? 

( ) Citeşte tot articolul

Politică 8 Aprilie 2020, ora: 09:12

Deputații din PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

Deputații din PSRM-PDM ar fi ȘTIUT că în Parlament este o persoană cu coronavirus dar au ascuns informația

Deputata Platformei DA Arina Spătaru afirmă că deputaţi au primit ieri, 7 aprilie, un mesaj din partea secretariatului Parlamentului Republicii Moldova prin care au fost avertizaţi că în Parlament ar exista mai multe persoane testate pozitiv la COVID-19. Politiciana precizează că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:59

Orașul din Ucraina în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Orașul din Ucraina în care au fost săpate în avans 600 de morminte pentru morții de coronavirus

Autoritățile din orașul ucrainean Dnipro au săpat peste 600 de gropi de morminte, pentru a se pregăti de posibilitatea unui număr mare de victime din cauza pandemiei de coronavirus, deși în regiunea Dnipropetrovsk nu a fost înregistrat niciun deces, iar Ucraina a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 08:49

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. CARE ESTE STAREA SA

Boris Johnson, a doua noapte la terapie intensivă. CARE ESTE STAREA SA

Șeful guvernului britanic, Boris Johnson, a petrecut a doua noapte la terapie intensivă, fiind tratat în continuare de Covid-19.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 08:09

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Coronavirus: 1939 de morţi într-o singură zi în SUA, cel mai ridicat bilanţ la nivel global

Numărul persoanelor care au decedat în ultimele 24 de ore pe teritoriul SUA în urma infecţiei cu noul coronavirus a ajuns la 1939 de persoane, potrivit datelor furnizate marţi seara de Universitatea Johns Hopkins, transmite miercuri AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 8 Aprilie 2020, ora: 07:33

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Rusia: Doctoriţa care l-a sfidat pe Putin şi a dat alarma despre coronavirus, arestată şi amendată. „Am leşinat şi m-am trezit în închisoare“

Anastasia Vasilieva, doctoriţa care a adunat în jurul ei 2.000 de colegi şi a dat alerta în Rusia în legătură cu epidemia covid-19, a devenit noua ţintă a regimului Putin. Femeia de 36 de ani a fost convocată deja la Comitetul de anchetă, arestată, interogată şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:25

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Președintele PSRM CAHUL a decedat din cauza COVID-19

Vasile Mihailov, consilier municipal şi raional Cahul, Preşedintele OT Cahul a PSRM, s-a stins din viaţă în această seară, la un spital din Chişinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 8 Aprilie 2020, ora: 07:10

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

Ciorbă GLAMOUR la spitalul Toma Ciorbă / FĂRĂ COMENTARII

„Cat se cheltuie acolo pentru o zi de internare? 7000 lei? Glamurneniko. (Am sters numele pentru ca odata am postat o picuratoare improvizata dintr-o butylka legata cu bint dintr-un spital pentru copii si in 5 min a tabarat conducerea spitalului peste fata ceea si au terorizat-o cat a stat...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 8 Aprilie 2020, ora: 05:59 de Mihai Taşcă

Călăii bunelului - idolii nepotului Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC

Bunelul lui Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic / DOC Din editia print / Foto: ARHIVA TIMPUL

Bunelul liderului PCRM, Vladimir Voronin, a fost condamnat de patru ori de către organele represive ale regimului comunist sovietic.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)