Actualitate

Dan Dungaciu: Aderarea Moldovei la NATO nu se află pe agenda publică de discuţii la Chişinău

„Tema integrării Moldovei în NATO este una tabu şi nu se regăseşte în agenda publică de discuţii. Un rol important în acest sens îl joacă şi jurnaliştii, care trebuie să informeze populaţia despre toate aspectele legate de integrarea în NATO”, a menţionat geopoliticianul în cadrul „Şcolii jurnaliştilor de politică externă”, organizată la Chişinău de Fundaţia Universitară a Mării Negre.

Dungaciu spune că integrarea în NATO nu se face fără a fi identificată apartenenţa europeană a unui stat. „Există trei etape care trebuie să fie realizate consecutiv: conştientizarea apartenenţei europene, integrarea în NATO şi apoi integrarea în Uniunea Europeană. România a trecut prin toate aceste etape consecutiv. Întrebarea este în ce măsură Republica Moldova își asumă o traiectorie europeană care să semene cu vecinii ei după 89 încoace? În acea perioadă, în România, precum și în alte țări nu existau partide care să ducă țara în spațiul estic, iar populația avea capacitatea de a transmite mesaje occidentalilor”, afirmă geopoliticianul român.

Ambasadorul Sergiu Celac, care este şi membru fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre, a afirmat că în ultimii 25 de ani în întreaga lume au avut loc schimbări serioase. Tendinţa de a aplica soluţii simple, violente, pentru problemele internaţionale creşte exponenţial. „Organizaţia Naţiunilor Unite nu mai este percepută ca instituţie a înţelepţilor, de multe ori ea este ignorată. La fel se întâmplă şi cu dreptul internaţional. Din anul 2008, dreptul internaţional este folosit pentru a da explicaţii pentru anumite încălcări. Totodată, pentru ţările mici, dreptul internaţional este unica pavăză”, a menţionat diplomatul.
În perioada 15-17, peste 30 de jurnalişti şi studenţi ai facultăţilor de jurnalism, relații internaționale, administrație publică şi științe politice trec „Școala jurnaliștilor de politică externă – 2015”. Training-ul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *