Astăzi 7 Aprilie 2020, Marţi - Ultima actualizare la 6 Aprilie 2020
Abonamente

Moldova 13 Iunie 2015, ora 16:16

Dan Dungaciu: În acest moment se pune problema supraviețuirii ca stat a Republicii Moldova

Marime Font

Demisia premierului Chiril Gaburici deschide calea unei resetări politice a situaţiei din Republica Moldova (RM), alegerile locale de duminică fiind cele care vor arată dacă această va fi în bine sau în rău, spune analistul Dan Dungaciu, care mai subliniază faptul că „sistemul financiar este într-o criză atât de profundă încât problema supravieţuirii că stat a RM se pune în acest moment". 

Vineri, premierul Republicii Moldova, Chiril Gaburici, a anunţat că îşi va prezenţa demisia, în contextul dosarului deschis că urmare a falsificării diplomei sale de studii medii.

„Primul este efectul politic. Demisia premierului înseamnă demisia întregului guvern. Prin urmare, în acest moment, RM e condusă de un premier interimar. Problema de fond este ce coaliţie va numi viitorul guvern. Va fi aceeaşi coaliţie minoritară compusă din PLDM şi PD, respectiv partidul domnului Filat şi partidul domnului Lupu, cu sprijinul comuniştilor sau va fi o altă coaliţie, pro-europeană, în care va fi cooptat şi Partidul Liberal?

Loading...


PL deja a anunţat condiţii extrem de dure pentru participarea să la guvernare - returnarea miliardului, pedepsirea vinovaţilor pentru devalizarea Băncii de Economii şi procuror din afară RM. Sunt aceleaşi condiţii pe care liberalii le-au avut şi după alegerile parlamentare. Condiţii extrem de dure. Acesta a fost semnalul liberalilor, că reacţie la cei care s-au grăbit să anunţe o nouă coaliţie pro-europeană (deja partidul lui Filat a anunţat această chestiune, cam rapid şi cam intempestiv).

Totul depinde însă de alegerile locale. Nu se poate întâmpla nimic, nici măcar tehnic, până după alegerile locale - pe 14 iunie, primul tur, şi un al doilea tur (foarte important pentru Chişinău!) pe 24 iunie. Toată lumea aşteaptă alegerile locale, să vadă care este zona de putere sau cum se aliniază opţiunile electorale ale populaţiei din RM pentru a purcede la noi negocieri.

Dar este clar că această demisie a lui Gaburici deschide calea unei resetări, în bine sau în rău, a situaţiei din RM - o altă coaliţie de guvernare, un nou guvern, un nou premier", a declarat, pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI) şi preşedintele Fundaţiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

"Sistemul financiar al Republicii Moldova sângerează"

Dan Dungaciu subliniază că "altă este însă marea problema" generată de demisia lui Chiril Gaburici.

„Săptămâna viitoare urmă să vină FMI la Chişinău. RM se află astăzi într-o situaţie sugerată şi de Gaburici - în prag de colaps, în apropierea falimentului. Venirea FMI avea menirea să ajute într-un fel RM, să se transmită un semnal în exterior că poate fi salvată.

FMI vrea reglementarea problemei bancar-financiare din RM, respectiv sugerează că cele trei bănci problema prin care s-a furat miliardul de legendă să fie lichidate sau să se găsească o soluţie pentru ele.

Gaburici a vorbit despre asta, dar liderii coaliţiei de la putere, Filat şi Lupu, au anunţat că nu e vorba de o lichidare, va fi o naţionalizare a acestor trei bănci. Ceea ce e un lucru scandalos, naţionalizarea nu e un termen financiar, e mai degrabă un termen politic. Ce înseamnă naţionalizare? Cum se poate face ea? Nu se face niciun calcul... Deci s-a dat un mesaj politic prin care, practic, lui Gaburici i-au legat mâinile, iar el nu mai putea să negocieze nimic cu FMI", a explicat Dan Dungaciu.

Şi, totuşi, problema fundamentală a Republicii Moldova este că trebuie să aibă un acord cu FMI, afirmă directorul ISPRI.

„În acest moment (şi acesta va fi un raport pe care FUMN îl va difuza zilele următoare), RM pierde 1,8 milioane de dolari în fiecare săptămâna, sunt bani care se duc săptămânal din cauza dobânzilor şi penalităţilor la acţiunile toxice pe care le-au acumulat aceste bănci. Sistemul financiar sângerează în momentul asta.

În al doilea rând, dacă nu ai un acord cu FMI, dobânda de la care se împrumută statul este cu 2-3 procente mai mare. Deci Republicii Moldova îi trebuie un acord cu FMI şi trebuie să îşi rezolve într-un fel problema celor trei bănci.

Vineri, Banca Naţională (BN) a dat un anunţ care este strivitor. Încă trei bănci, Victoria Bank, Agroindbank şi Moldinconbank, se află sub supraveghere specială. Deci sunt şase bănci sub supravegherea BN, care înseamnă că 80% din sistemul financiar al RM este sub supraveghere specială, ceea ce înseamnă probleme mari la bănci.

Putem să spunem în momentul acesta că RM nu are, practic, un sistem financiar sau că sistemul financiar este într-o criză atât de profundă încât problema supravieţuirii că stat a Republicii Moldova se pune în acest moment.

Prin urmare, dimensiunea economico-financiară a demisiei Guvernului Gaburici este şi ea extrem de importantă pentru că problemele pe care Guvernul ar fi trebuit să le reglementeze cu FMI nu s-au rezolvat, s-au amânat. Ele sunt acolo, grevează statutul RM, prezentul şi viitorul RM", a subliniat Dan Dungaciu.

Chişinăul, redută coaliţiei proeuropene

Revenind la alegerile locale, Dan Dungaciu a subliniat importantă majoră a acestora în vederea negocierilor pentru formarea viitorului guvern.

„Eu cred că în acest moment Partidul Liberal nu are niciun interes să între într-o negociere cu două partide, PLDM şi PD, care i-au tras preşul de sub picioare la negocierile anterioare. Acum toată lumea aşteaptă să vadă care va fi puterea de negociere a partidelor, cum se va redesena (prin votul de la locale, şi în special prin votul de la Chişinău) harta politică a RM.

Senzaţia mea este că nu vor începe negocierile până la turul doi, chiar dacă se vor aruncă pe piaţă diverse variante sau sugestii, cum că ele ar trebui să înceapă. Nu se va întâmplă asta.

Miza este Chişinăul, acolo este hârtia de turnesol. Dacă forţele proeuropene pierd Chişinăul, înseamnă că RM se îndreaptă aproape vertiginos spre Est, deoarece Chişinăul nu a fost niciodată câştigat de comunişti sau de reprezentanţii curentului estic. Dacă va câştigă candidată domnului Dodon, doamna Zenaida Greceanîi, atunci pentru prima dată în istoria RM va cădea redută Chişinău, care este mai orientată spre vest, peste medie, iar RM va avea cu adevărat o problema", a explicat preşedintele FUMN.

Pentru o coaliţie pro-Vest e nevoie de căderea unui "cap"

În funcţie de rezultatul alegerilor locale, există două variante.

"Teoretic vorbind, se poate seta o coaliţie de stânga, pro-Est, cu socialiştii lui Dodon, cu comuniştii lui Voronin, poate cu democraţii lui Lupu. Dar este posibilă şi o coaliţie pro-Vest, cu PLDM-ul lui Filat, PD-ul lui Marian Lupu şi PL-ul lui Mihai Ghimpu.

Problema unei coaliţii proeuropene este că ea este grevată de un 'cap' (sau mai multe) care trebuie să cadă. Nu văd posibilă o asemenea coaliţie, dacă nu va fi identificat vinovatul pentru dispariţia miliardului de la Banca de Economii. Când spunem 'miliard', noi numim un concept cultural-politic. Nu e clar dacă e unul, pot fi şi mai multe, dar chestiunea s-a înşurubat atât de profund în conştiinţa publică, încât nu e posibil să se întâmple ceva credibil cu o coaliţie pro-Vest, dacă nu cade un cap important, nu un Acar Păun, ci un lider politic foarte semnificativ", a susţinut Dan Dungaciu.

Sursa: ziare.com

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 22:30

VIDEO / +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

VIDEO /  +101 cazuri NOI de coronavirus în R. Moldova, în total 965 s-au infectat. 2 persoane au murit

965 de cazuri în total. Din acest 101, 4 sunt de „import”, restul, 97 cu transmitere locală. Alte două persoane au decedat în ultimele ore.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 20:05

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

SUA au inclus „Mișcarea imperială rusă” în lista ORGANIZAȚIILOR TERORISTE

Departamentul de Stat al SUA a inclus în lista organizațiilor teroriste gruparea ultra-naționalistă „Mișcarea imperială rusă”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:58

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai mulți medici ruși au fost obligați să testeze pe ei un tratament pentru COVID-19

Mai multor doctori din Moscova li s-a cerut să îşi administreze doze de hidroxiclorochină pentru a testa eficienţa medicamentului în prevenirea îmbolnăvirii. BBC Rusia, citat de Mediafax a scris că unii dintre doctori au fost obligaţi să ia tratamentul anti-malarie....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:42

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Renato Usatîi a rămas fără bani și anunță că-și vinde Rolls Royce-ul de milioane pentru a-i plăti suplimentar pe medici

Primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, anunță că-și vinde Rolls Royce-ul pentru a le da medicilor un salariu suplimentar. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Aprilie 2020, ora: 19:31

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

VIDEO: Ionela Hadârcă, mesaj critic la adresa lui Ion Chicu după replica acestuia în adresa pacientei de la Soroca

Într-un mesaj video, pe pagina sa de Facebook, Ionela Hadârcă acuză autoritățile moldovenești că au alte priorități, decât să creadă un pacient care se plânge pe condițiile grave dintr-un spital.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 19:30

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

VEȘTI URIAȘE din Italia. Bilanțul epidemic de luni aduce SPERANȚA că greul a trecut

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 16.523 de morţi în Italia, cu 636 de decese în ultimele 24 de ore, iar numărul total al persoanelor infectate până acum depăşeşte 132.800.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:52

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

Ce se întâmplă? În toată lumea CREȘTE numărul de persoane testate, dar în R. Moldova SCADE

În timp ce în toată lumea crește numărul de persoane testate de coronavirus, în R. Moldova cifra este în scădere pentru a 3-a zi consecutiv. Chicu și Dumbrăveanu au „uitat” să explice de ce lucrurile stau așa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:33

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

(FAKE NEWS?) RĂSTURNARE de situație în cazul RADIAȚIILOR de la Cernobîl. Care sunt datele REALE

Igor Firsov, directorul serviciului de inspecție ecologică, s-a răzgândit în ceea ce privește creșterea nivelului de radioactivitate după incendiul izbucnit în pădurea de la Cernobîl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:28

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

VEȘTI BUNE din Spania. Numărul morților și cel al cazurilor de îmbolnăvire încep să SCADĂ

Spania a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr de 637 de morţi, un bilanţ în scădere şi totodată cea mai scăzută creştere procentuală (5,7 %) din ultimele două săptămâni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:07

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

COD ROȘU DE ȘOVINISM / Alexandru Muravschi, NTV-ul și CIFRELE reale ale „rivalității” Rusia vs SUA

 „În lume, acume xistă doi poli - SUA și Rusia”, notează portalul apropiat de PSRM, noi.md, citândul pe Alexandru Muravschi care a lucrat în Ministerul Economiei pe vremea lui Lucinschi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 17:00

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

INTERCEPTĂRI ILEGALE / Cinci angajați ai Inspectoratului General de Poliție și trei procurori sunt cercetați penal

Procuratura Generală oferă detalii din „dosar al interceptărilor” după ce o investigație a scos la iveală faptul că mai mulți politicieni, jurnaliști și membri ai societății civile ar fi fost interceptați și filați ilegal, informează tv8.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 16:11

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Medicul din Timișoara a dezvăluit secretul reușitei sale: Niciun medic nu a fost infectat, iar bolnavii de coronavirus se vindecă pe bandă rulantă

Virgil Musta, medicul-erou din Timișoara, a reușit să țină piept coronavirusului. Specialistul recunoaște însă că a impus niște reguli care au fost urmate cu strictețe și astfel a reușit să protejeze și cadrele medicale, dar și pacienții.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 15:06

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Klaus Iohannis: Starea de urgență se prelungește cu încă o lună / Nu este momentul să ne relaxăm

Presedintele Klaus Iohannis a anunțat luni că starea de urgență, impusă pentru combaterea pandemiei de coronavirus, se va prelungi cu o lună. Șeful statului a precizat că România nu a ajuns încă la vârful epidemiei și nu este acum „momentul să ne relaxăm”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 13:21

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

Decizii tehnocrate / Bugetarii au fost trimiși din nou acasă. Pentru a recupera zilele pierdute se va lucra și sambăta

După ce au fost scoși pentru o zi la muncă, bugetarii sunt trimiși din nou acasă. De mâine, 7 aprilie, și până pe 17 aprilie, toți angajații la stat vor avea liber.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 6 Aprilie 2020, ora: 12:54

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Chină riscă să plătească despăgubiri de TRILIOANE pentru că încălat FLAGRANT reglementările internaționale în materie de sănătate

Procesele globale împotriva Chinei pentru „încălcarea flagrantă” a reglementărilor internaționale în materie de sănătate în criza Coronavirus ar putea ajunge la cel puțin 3200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din țările G7, potrivit unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:28

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Dodon insistă ca TOȚI POLITICIENII să tacă din gură, cu toate că el apare zilnic la TV și ne povestește cum „trece coronavirusu”

Socialistul Dodon a chemat politicienii la un armistițiu politic, iar toată atenția să fie îndreptată spre identificarea soluțiilor ce se impun în lupta cu COVID-19, cu toate că acesta n-are nicio atribuție legală în problema dată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:25

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

Farmacista unui sat din Anenii Noi este infectată cu coronavirus. Primăria caută clienții suspecți

O farmacistă dintr-o localitate din raionul Anenii Noi a fost infectată cu coronavirusul de tip nou.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 12:07

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

De ce regimul Dodon&Chicu nu ANUNȚĂ OFICIAL care este tratamentul oferit pacienților infectați cu coronavirus

În urmă cu două săptămâni, România a publicat în Monitorul Oficial așa numitul „Protocol de tratament al COVID-19”, în RM nu există nicio informație oficială despre ce fel de tratament primesc pacienții. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:54

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Poliția în acțiune / Un preot a fost AMENDAT pentru că a slujit în Biserică alături de FAMILIA sa

Preotul Ghenadie Pereteatcu din satul Baxani, raionul Soroca a slujit astăzi în biserică doar cu membrii familiei sale. Pentru asta a fost sancționat de poliție cu o amendă de zeci de mii de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Aprilie 2020, ora: 11:48

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

„Tehnocratul” Chicu propune ca pacienții să se trateze ACASĂ, deși nu există informații care este schema de tratament

Pacienții cu forme ușoare de COVID-19 ar putea fi tratați la domiciliu, pentru a scădea presiunea asupra medicilor din spitale.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 6 Aprilie 2020, ora: 11:29

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

ULTIMA ORĂ /// 14 cazuri confirmate de COVID-19 în comuna Trușeni

Primăria comunei Trușeni anunță că 14 persoane sunt infectate, 1 persoană este suspectă, 21 se află în carantină și 156 sunt monitorizate la domiciliu.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)