Actualitate

Dan Dungaciu: „Minoritatea românească este o victimă a unui război direct al Kievului faţă de Rusia”

Contextul geostrategic este următorul: Ucraina se află într-un război nedeclarat cu Federaţia Rusă. Şi măsurile pe care autorităţile de la Kiev le iau sunt îndreptate împotriva minorităţii ruse care este una destul de numeroasă. Minoritatea românească este o victimă colaterală în acest caz. În al doile rând, în relaţiile bilaterale Kievul nu este inocent pentru că indiferent de guvernare a lovit în minoritatea românească, făcând distinctie între români şi moldoveni astfel încât minoritatea românească să ocupe locurile cinci şi opt şi nu poziţia a treia în rândul minorităţilor de pe teritoriul ucrainean. Au avut acest proiect de fiecare data şi l-au jucat cu Chişinăul, indiferent de guvernare. Minoritatea românească este o victimă a unui război direct al Kievului faţă de Rusia”, a declarat Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, minorităţile sunt o victimă a naţionalismului ucrainean prin intermediul căruia guvernările de la Kiev au căutat de fiecare dată să acopere lipsa succesului social şi economic.

“Este un trend la Kiev. De fiecare dată victima au fost minorităţile. Aşa s-a întâmplat şi pe vremea guvernării pro-europene conduse de Iuşcenko. Naţionalismul ucrainean este împotriva minorităţilor. După guvernarea Iuşcenko a venit un preşedinte pro rus iar măsurile împotriva minorităţilor nu au mai fost eficiente. Nu poţi să fii numai nationalist dacă nu oferi şi succese sociale şi economice. În cazul guvernării Poroşenko, aceasta se află în război cu Rusia dar cred că problema lor este că trebuie să ofere succese economice şi sociale. Asta este marea miză a lui Poroşenko”, a adăugat Dungaciu.

Pe de altă parte, el consideră că România este prinsă într-un clenci de către autorităţile de la Kiev pentru că “dacă va răspunde agresiv ar putea părea că face jocul Kremlinului”.

“La nivel international nu cred că vor fi reacţii pentru că percepţia generală este că Ucraina se află în război şi vor fi judecate pe axa războiului nedeclarat cu Rusia. Nu cred că minoritatea românească din Ucraina va avea susţinători internaţionali. România se află într-un clenci întrucât dacă va fi agresivă cu Ucraina ar putea să pară că face jocul Rusiei. Diplomaţia românească a tolerat toate gesturile agresive ale Kievului. ICR Cernăuţi nu se poate deschide pentru că Ucraina invocă tot felul de tertipuri. Este un gest neamical al Kievului care riscă să intre într-un război nedeclarat cu prietenii. Dacă Kievul ar fi vrut să dea un semnal că nu are nimic cu minoritatea românească ar fi permis deschiderea ICR Cernăuţi. Kievul însă dă un semnal prost la Bucureşti pentru că dacă vor continua prin astfel de legi vor pierde pe termen mediu şi lung toţi susţinătorii internaţionali”, a conchis Dan Dungaciu.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că există “foarte multă nemulțumire” odată cu adoptarea, în Ucraina, a unei noi legi a învățământului, întrucât ea nu stabilește un tratament corect pentru comunitatea românească din această țară.

“Eu nu sunt de acord deloc cu această măsură și mă aștept ca Ministerul de Externe să aibă o reacție rapidă și să înceapă discuțiile și cu ambasadorul Ucrainei de aici și la nivel de guvern. Nu este corect”, a afirmat liderul PSD la Palatul Parlamentului.

În schimb, MAE a anunţat, joi, prin intermediul unui comunicat de presă că secretarul de stat Victor Micula se va deplasa la Kiev săptămâna viitoare şi va discuta cu oficialii ucraineni despre noua lege a învăţământului.

Sebastian Rusu | Jurnalistii.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *