Politică

Dan Dungaciu: Republica Moldova cade de pe hartă

Totodată, sociologul a explicat cum și de ce au ajuns liderii Alianței pentru Integrare Europeană de la Chișinău să „scoată cuțitele" unii la alții. El reamintește că o situație similară s-a înregistrat in Republica Moldova în 1999, când, la fel ca azi, această țară trebuia să facă pași importanți către Uniunea Europeana, dar alianța aflată la guvernare s-a spart și comuniștii au câștigat alegerile cu 70%. "Cu cât Republica Moldova se apropie mai tare de Uniunea Europeană, cu atât se întâmplă ceva", punctează Dungaciu.

În ceea ce privește declarația făcută de președintele Traian Băsescu la finalul ultimului Consiliu European, potrivit căruia Republica Moldova ar fi putut la summit-ul de la Vilnius să semneze acordul de asociere cu UE, Dan Dungaciu spune că și-ar dori "din toată inima" să fi fost așa, dar enumeră câteva cauze pentru care acest lucru nu se va întâmpla, avertizând asupra faptului ca Ucraina ar putea sa fie mai bine „valorizată” la Vilnius, sprijinită fiind de Polonia, decât Republica Moldova, sprijinită de România.

Dan Dungaciu vorbește și despre incapacitatea României de a ajuta Republica Moldova, parteneriatul rămânând mai degrabă la nivelul retoricii, dar și despre cele două refuzuri ale Chișinăului de a se întâlni cu primii oameni în stat din Romania, Victor Ponta și Traian Băsescu. Nici faptul că la Chișinău se află în acest moment trei miniștri de Externe europeni, ai Poloniei, Suediei si Marii Britanii, nu va rezolva mare lucru, pentru că este prea târziu, crede acesta.

„A existat întotdeauna o alianță a tovarășilor de drum Moscova – Budapesta. Nu de Ungaria trebuie să ne temem noi, ci de parteneriatul ruso-maghiar. Mai mult, cred că mai exista pe listă o serie de proiecte pe care Moscova le-a plantat deja în zonă și care stau gata să facă și ele explozie, măcinând energiile României pe termen scurt si mediu. Bătălia (geo)politica la frontiera euroatlantică a României nu s-a încheiat, intră doar într-o noua fază", avertizează Dan Dungaciu în interviul acordat Ziare.com.

Varianta integrală a interviului o puteți citi aici

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *