Astăzi 28 Martie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:43
Abonamente

Actualitate 29 Martie 2015, ora 10:37

Dan Dungaciu: Un gând despre 27 martie 1918, la 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România

Marime Font

Fundația noastră a decis că cel mai bun mod de a omagia împlinirea a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este să propună o dezbatere publică despre dimensiunea estică a politicii externe românești, incluzând aici, în mod evident, și relația cu R. Moldova. Aceast dosar trece printr-o perioadă extrem de controversată și, față de acest dosar, am impresia că mulți au mai multe întrebări decât răspunsuri.

Ce e de făcut cu Estul? Cred că prima lecție pe care ne-a servit-o istoria recentă al spațiului estic este că această regiune e mereu surprinzătoare și ne-a luat prin surprindere aproape de fiecare dată. Practic nu ai voie să spui niciodată „niciodată” atunci când e vorba de Est. Nu poți să fii definitiv. Nimeni nu se aștepta, de pildă, la evoluțiile care au loc acum în zonă la frontierele României. E greu să faci ceva rezonabil fiindcă Estul ți-o ia înainte. De aici și lecția: Întotdeauna trebuie să fim un pic mai nerezonabili pentru a înțelege ce se petrece aici, altminteri ne putem înșela cu ușurință.

Am să dau un singur exemplu foarte scurt apropo de rezonabilitate când e vorba despre viitorul Estului. S-a întâmplat în 1912, în România, atunci când se împlineau 100 de ani de la raptul Basarabiei. A reprezentat un eveniment cu o semnificație intensă. Pe de-o parte a Prutului, cea stângă, evenimentul se omagia la scară mare, deoarece Imperiul Țarist se implicase logistic și financiar în evenimente, punând în mișcare pârghiile administrative necesare. Mizând pe propagandă, autoritățile imperiale au organizat o manifestație grandioasă, care pivota în jurul simbolisticii Bisericii Ortodoxe Ruse, care a impus mult festivism, discursuri, inaugurări de statui, piese de teatru etc. În același timp, pe cealaltă parte a Prutului, pe partea dreaptă, se comemora, iar societatea românească era într-o dilemă delicată: cum să se raporteze la acest eveniment, cât de politic să reacționeze? Să notăm că România ar fi fost capabilă să organizeze, logistic, un eveniment comemorativ mult mai vizibil la nivel internațional, așa cum a fost în 1906, când se împlineau 40 de ani de domnie a regelui Carol I, iar aniversarea a fost marcată de organizarea unei expoziții internaționale.

Loading...


În 1912 a apărut acea tensiune care seamănă un pic cu situația din prezent. Era vorba de o societate care vibra față de frații de peste Prut, fără să știe foarte multe despre ce se întâmplă în Basarabia, coordonată mai degrabă de societatea civilă de atunci, respectiv Liga Română Culturală condusă de Nicolae Iorga care, în raport cu clasa politică, reprezenta un caz singular de angajare în numele Basarabiei. Clasa politică românească de la 1912 făcea tot ce se putea face ca să susțină, într-un fel, comemorarea din partea dreaptă a Prutului, dar, în același timp, era rezonabilă și nu dorea să fie implicată direct în nicio acțiune de comemorare – din rațiuni strategice. Imperiul Rus începea să deschidă relații cu Franța, iniția semnarea unor tratate cu puteri europene, relațiile din Balcani erau complexe, iar România se tot gândea la viitoarea apartenență strategică, în ciuda Tratatului pe care îl avea cu Imperiul Austro-ungar. Rușii au simțit și ei momentul și au acționat, în mod abil: au descoperit în arhivele lor că se împlineau 50 de ani de apartenență a Regelui Carol I la Regimentul II Dragoni al armatei ruse, iar, cu acest prilej, o delegație trimisă de Țarul Nicolae al II-lea s-a deplasat la Sinaia pentru a-i conferi acestuia bastonul de Mareșal al Armatei Ruse.

Ideea era, așadar, pentru clasa politică românească, ca nu cumva această comemorare să se interpreteze drept un semnal politic, că România ar fi avut pretenții în raport cu Basarabia care trecuse cu forța în componența Imperiului Țarist în 1812. Așa că manifestările au fost păstrate strict la nivel academic sau al societății civile, fără implicarea politicienilor, care, pe de-o parte erau mînați de interese strategice dar, pe de alta, nici nu credeau cu adevărat că merita efortul unei angajări spre Est, considerând, mai degrabă, teritoriul basarabean ca pierdut, practic, pentru totdeauna.

Culmea acestui tip de atitudine a atins-o, poate, Regele Carol I care, pentru a nu fi pus în situația să răspundă unui asemenea eveniment, dar nici să nu îl respingă, a organizat o vizită pe Dunăre care a durat timp de o săptămână, tocmai pentru a nu fi prezent nici la Iași nici la București, locurile unde se organizau manifestări.

Nici să nu accepte comemorarea, dar nici să o respingă – cam așa se rezumă strategia asumată de clasa politică de la 1912. Nici măcar statuia lui lui A. I. Cuza, care trebuia să fie dezvelită pe 16 mai, nu a fost inaugurată la timp, evenimentul fiind amânat pe 27 mai pentru ca nu cumva să fie un semn că România trimite niște mesaje politice către Imperiul Rus.

A dominat atunci, ca să conchidem, o anumită temere, explicabilă, dar și o lipsă de inițiativă bazate pe faptul, asumat tacit, că nu se mai poate face nimic și că orice agitație a chestiunii basarabene este inutilă.

Paradoxul paradoxurilor: după șase ani, pe 27 martie 1918, avea să aibă loc Unirea Basarabiei cu România. Și probabil că cineva ar fi putut argumenta că dacă România ar fi fost mai atentă la Basarabia, începând chiar cu 1912, poate că multe din sincopele și erorile făcute s-ar fi putut evita. Rămâne însă ca memento această idee: Estul a fost atunci și mai surprinzător în fața evaluărilor clasei politice decât s-a așteptat aceasta.

Aș încheia spunând doar asta: să nu apucăm să râdem de tinerii care pe 27 martie vor mărșălui pe străziile Chișinăului sau ale Bucureștiului cerând Unire, pentru că peste 5-6 ani s-ar putea ca ei să râdă de noi…

Aceasta este provocare pentru care FUMN a propus organizarea unei dezbateri despre dimensiunea estică a politicii externe a României – tocmai pentru a încerca să surprindem câteva dimensiuni ale acestui dosar și ale unui spațiu mereu surprinzător.

*Textul reprezintă transcrierea primei intervenții susținute de Președintele FUMN la sesiunea publică „Dimensiunea estică a politicii externe românești” organizată de Fundația Universitară a Mării Negre, revista Foreign Policy România și ziarul Adevărul în 26 martie 2015 la Grand Hotel du Boulevard.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 28 Martie 2020, ora: 18:43 de Silviu Tănase

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova

Tehnocratul de la Pârjolteni și Dezastrul Republicii Moldova Din editia print / Foto: colaj Timpul.md

Erodarea imaginii unui guvern, are nevoie, în mod obiectiv, de o anumită perioadă de timp. Indiferent de gafele pe care le face, învestirea unui nou guvern, generează anumite așteptări și trebuie să treacă o anumită perioadă de timp, până când oamenii vor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 13:56

Pandemia de coronavirus a dus la reducerea drastică a poluării din marile metropole europene. Italia, Spania și Franța, principalele state lovite de Covid-19, au înregistrat niveluri de poluare cu mult sub cele obișnute, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 13:44

ULTIMA ORĂ /// 36 de persoane din sistemul medical sunt infectate cu COVID iar un medic a decedat

ULTIMA ORĂ ///  36 de persoane din sistemul medical sunt infectate cu COVID iar un medic a decedat

Fosta ministră a sănătății, Ala Nemerenco anunță că 18% din persoanele infectate cu virusul COVID-19 sunt lucrători în sistemul medical.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:57

Medicii spun în fața camerei că au de „toate”, dar după recunosc ADEVĂRUL: Nu avem echipamente, umblăm cu măști pe care ni le coasem SINGURI din stofă

Medicii spun în fața camerei că au de „toate”, dar după recunosc ADEVĂRUL: Nu avem echipamente, umblăm cu măști pe care ni le coasem SINGURI din stofă

Protv Chișinău relatează în cadrul unui reportaj starea dezastruoasă în care sunt obligați să activeze medicii din R. Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:51

Medicii din raionul Orhei și alte nouă raioane vor primi măști, mănuși și dezinfectați din p AMERICA donează R. Moldova 1,2 milioane de dolari pentru COMBATEREA Covid-19. Elveția donează măști, mănuși și dezinfectanți / Dodon, unde-s banii de la „frații” tăi ruși?

AMERICA donează R. Moldova 1,2 milioane de dolari pentru COMBATEREA Covid-19. Elveția donează măști, mănuși și dezinfectanți / Dodon, unde-s banii de la „frații” tăi ruși?

Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) anunță că, în conformitate cu angajamentul de lungă durată al SUA față de cetățenii Republicii Moldova, va oferi asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:45

SHOW CU HUMMERE în timp ce oamenii SIMPLI se înghesuie în troleibuse

SHOW CU HUMMERE în timp ce oamenii SIMPLI se înghesuie în troleibuse

Deși pe străzile R. Moldova circulă în stânga și în dreapta poliţişti şi militari, dar şi convoaie de Hummere militare, care încearcă, prin prezenţa lor, să-i „sperie” pe oameni. Cetățenii nu se prea grăbesc să se închidă prin case....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:36

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

PLAN GERMAN ANTI-PANDEMIE: reinserția în economie a persoanelor cu anticorpi

Cercetătorii germani pregătesc un studiu care le va permite să determine în ce măsură o parte dintre cei care au trecut de infecția cu COVID-19 ar putea fi scutite să se supună restricțiilor și și-ar putea relua activitățile obișnuite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:26

CAZ RAR // O pisică purtătoare de coronavirus în Belgia

CAZ RAR // O pisică purtătoare de coronavirus în Belgia

O pisică a fost infectată cu noul coronavirus în Belgia, contaminată de stăpânul ei care era bolnav, au anunţat vineri autorităţile sanitare belgiene, excluzând orice risc de contaminare de la animal la om, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 12:23

ALO, MOLDOVA? / Tinerii români fac protecții SPECIALE pentru medicii din țară. Caută materiale pentru că vor să le facă pentru mii de doctori

ALO, MOLDOVA? / Tinerii români fac protecții SPECIALE pentru medicii din țară. Caută materiale pentru că vor să le facă pentru mii de doctori

Un grup de fondatori de startup-uri au prototipat o vizieră de protecție ușor de fabricat și care poate fi folosită de doctori pentru a se proteja de coronavirus. Proiectul se numește viziere.ro și are cereri de la mii de doctori care au nevoie de materiale de protecție în acest...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 11:46

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile / RATINGUL R. Moldova la nivelul... Iranului

Băncile din Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile / RATINGUL R. Moldova la nivelul... Iranului

Băncile din Republica Moldova nu pot atrage finanțare externă în condiții acceptabile. din cauza actualului rating (scăzut) al țării, susţine Aliona Levcă, preşedinta unei bănci comerciale într-un interviu pentru revista "Bănci și Finanțe".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 11:08

Bill Gates dă cărțile pe față. Ce se află în spatele acestei pandemii: „Există un scop…”

Bill Gates dă cărțile pe față. Ce se află în spatele acestei pandemii: „Există un scop…”

Celebrul miliardar Bill Gates a publicat recent o scrisoare deschisă în care afirmă că haosul mondial provocat de pendemia de coronavirus ar putea avea în spate un scop spiritual. „Scrisoarea” celebrului Bill Gates, distribuită în mediul online este falsă,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:50

Regimul Dodon&Chicu vrea să ÎMPRUMUTE 117 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional

Regimul Dodon&Chicu vrea să ÎMPRUMUTE 117 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional

Autoritățile R. Moldova au solicitat Fondului Monetar Internațional (FMI) asistență financiară de urgență, „pentru ameliorarea impactului economic al COVID -19”. Despre aceasta a anunțat reprezentantul permanent al FMI în R. Moldova, Volodymyr Tulin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:29

Cel mai modern aparat ventilație asistată a plămânilor din Moldova, achiziționat din donația „Purcari Wineries Group”, a fost transmis Spitalului de Urgență

Cel mai modern aparat ventilație asistată a plămânilor din Moldova, achiziționat din donația „Purcari Wineries Group”, a fost transmis Spitalului de Urgență

Pacienții Spitalului de Urgență din Chișinău au mai multe șanse la viață, datorită celui mai performant aparat de ventilație asistată a plămânilor din Republica Moldova, extrem de necesar pacienților infectați cu noul Coronavirus, care a ajuns vineri la instituția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 10:00

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

SCANDALUL CONTINUĂ / MEDICII de la Spitalul Republican cer SCHIMBAREA ministrului Sănătății

Acțiunile guvernării în contextul combaterii răspândirii coronavirusului îi alertează pe medici. Unul dintre cei 4 lucrători medicali de la Spitalul Clinic Republican infectați cu COVID-19 a lansat o petiție pe internet în care cere autorităților să-și rectifice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:43

Bărbatul din Dănceni, infectat cu COVID-19, care a fugit din Spitalul Republican a fost PRINS de poliție

Bărbatul din Dănceni, infectat cu COVID-19, care a fugit din Spitalul Republican a fost PRINS de poliție

UPDATE 13:50 / Bărbatul infectat cu COVID-19, care noaptea trecută a fugit din Spitalul Clinic Republican, a fost prins cu puțin timp de oamenii legii la el acasă. Acesta urmează să fie internat din nou în spital, dar și riscă să fie cercetat penal”. Știrea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:39

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

LIVE VIDEO / Coronavirus în R. Moldova: Ministerul Sănătății prezintă date actualizate despre numărul de infectați și starea lor

În prezent, în Republica Moldova au fost înregistrate 199 de cazuri cu COVID-19. Despre aceasta a declarat ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui briefing de presă. 11 persoane au fost tratate, iar două persoane au decedat de la începerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 09:04

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

INFORMAȚII OFICIALE / Cetățenii R. Moldova care vor să revină ACASĂ cu curse aeriene charter se pot înregistra ONLINE pe paginile ambasadelor

Ministerul moldovean de externe anunță că începând de sâmbătă, 28 martie, moldovenii care vor să revină în țară cu curse aeriene charter se pot înregistra pe paginile de net și Facebook ale ambasadelor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 08:03

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

România a primit al doilea transport aerian cu echipamente medicale din Coreea de Sud / Au fost aduse Ministerul Apărării (FOTO)

 Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că alte aproximativ 45 de tone de echipamente medicale vor fi aduse, sâmbătă, din Coreea de Sud, cu o aeronavă C-17 Globemaster III. Astfel, vor ajunge în ţară încă 100.000 de combinezoane de protecţie pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:57

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

România: Numărul MORȚILOR a ajuns la 26 de victime

​Numărul deceselor din cauza coronavirusului a ajuns în România la 26, după ce un bărbat de 65 de ani din județul Timiș a murit la la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:53

Surse: Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Arafat l-a umilit total pe Ludovic Orban! Cum l-a îngenunchiat pe premierul României este jenant

Raed Arafat pare a fi de departe cel mai abil politician din România, după Traian Băsescu, căruia, însă a reușit să-i dărâme totuși un guvern. Indiferent de partidele care s-au perindat pe la putere, el a rezistat eroic în funcția de șef a ceea ce astăzi este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:46

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

Bilanţul pandemiei de COVID-19 în SUA: peste 100.000 de cazuri

La aproape trei luni de când omenirea a început să vorbească despre noul coronavirus SARS-CoV-2, pandemia de Covid-19 - declarată între timp - continuă să facă ravagii pe continentul european și își face simțită prezența tot mai pregnant în Statele Unite....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:45

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

OFICIAL / Republica Moldova va trece la ora de vară duminică, 29 martie

Republica Moldova va trece la ora de vară pe 29 martie, ultima duminică a lunii. Ceasurile vor fi schimbate cu o oră înainte. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 28 Martie 2020, ora: 07:42

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Renato Usatîi: Igor Dodon a cerut CNA-ului, SIS-ului și Procuraturii să mă DISTRUGĂ

Președintele Igor Dodon ar fi cerut CNA, SIS-ului și Procuraturii Anticorupție să-l distrugă pe liderul Partidului Nostru Renato Usatîi. Despre aceasta edilul de la Bălți a anunțat într-un live pe Facebook, în care a spus că l-a înfuriat pe Dodon după a reușit...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)