Actualitate

Dan Dungaciu: Vlad Filat ar putea repeta soarta fostului premier român Adrian Năstase

Apariţia în presă a unor stenograme a generat în 2004 declinul Guvernului condus de premierul român Adrian Năstase. Aceeaşi soartă pare să aibă şi Executivul condus de premierul moldovean Vlad Filat, după ce întregul Cabinet de miniştri a căzut prin moţiune de cenzură.

De această părere este directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Dan Dungaciu. El a declarat, pentru DeCeNews, că demiterea Guvernului Filat a urmat modelul aplicat și în România, acum aproape 10 ani.

"Căderea lui Adrian Năstase a început odată cu stenogramele. Vlad Filat a fost și el protagonistul unor înregistrări, apărute în presă la începutul anului, în care ordona șefului Fiscului, Nicolae Vicol, să preseze anumiți agenți economici și să le blocheze conturile. Stenogramele l-au discreditat grav pe Filat în ochii occidentalilor. Filat are o problemă. Acestea sunt mult mai explicite decât cele mai explicite stenograme din România", spune Dan Dungaciu.

Menținerea AIE la putere este miza, iar acest lucru se poate întâmpla chiar dacă unii din liderii ei vor fi demiși, a declarat Dungaciu.

“La tensiunea de acum se va adăuga tensiunea din campania electorală, iar acest lucru nu va mai permite colaborarea în AIE. Partidul Comunist are muniție electorală enormă, prin apariția stenogramelor. Comuniștii ar face un scor care le-ar permite crearea unei alianțe de guvernare”, spune directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Dan Dungaciu apreciază că repunerea în funcție a lui Vlad Filat de către președintele Nicolae Timofti va duce la suspendarea șefului republicii, acuzat că face jocurile PLDM. Soluția este un premier din AIE, altul decât Filat.

Timpul.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *