Istorie

Daniel Ciugureanu, medicul-premier care a înfăptuit Unirea

Intelectualii cer instalarea unei plăci comemorative pe clădirea din centrul Chișinăului, în care a locuit Daniel Ciugureanu, primul ministru al Basarabiei, ales la 17 ianuarie 1918, care alături de alți eroi basarabeni precum Pantelimon Halippa, Ștefan Ciobanu și Ion Pelivanau înfăptuit Marea Unire. Personalitatea emeritului om politic și medic a fost evocată în cadrul unui simpozion științific organizat la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițeanu”, cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la nașterea sa.

Considerat printre cei mai importanți luptători pentru reunirea Basarabiei cu România la 1918, numele lui Daniel Ciugureanu este puțin cunoscut pe ambele maluri ale Prutului. În ultimii ani, scriitorii, istoricii și medicii din Republica Moldova încearcă să reînvie memoria personalității sale. În deschiderea simpozionului, prorectorul Universității de medicină, Gheroghe Rojnoveanu a subliniat importanța scoaterii din întunericul uitării, a marilor personalități ale poporului român.

”Este un lucru inadmisibil, că Republica Moldova care își propune să revină în spațiul de cultură și civilizație europeană să intre în acest spațiu cu o amnezie, cu o memorie ciuntită sau și mai grav, fără memorie istorică. În acest caz nu are rost nici revenirea noastră în spațiul Uniunii Europene” , a declarat Gheroghe Rojnoveanu.

Autorul unei cărți dedicate lui Daniel Ciugureanu, scriitorul Efim Tarlapan, este de părere că scoaterea din umbră a personalității sale ar putea fi sursă de inspirație, în societatea prezentă a Republicii Moldova care duce lipsă de modele.

”De el a depins și Ziua Unirii, și chiar Unirea, pentru că Sfatul Țării a votat Unirea, iar el ca prim ministru a tradus-o în fapte. Regele Ferdinand l-a decorat cu toate distincțiile posibile, iar partea adversă de la care a rupt Basarabia din dinți, l-a pedepsit, l-a condamnat la moarte”, a declarat Efim Tarlapan.
Doctorul în istorie Gheorghe Negru a vorbit despre personalitatea lui Daniel Ciugureanu în contextul contracarării curentului românofil în Basarabia în timpul Primului Război Mondial.

”Românofil este termenul de arhivă, din documente, de vânare a celor mai valoroase personalități ale Basarabiei, printre care Daniel Ciugureanu, a celor conștienți de identitatea lor, și de soarta pe care a avut-o Basarabia și care ar trebui să fie viitorul Țării”, a declarat Gheorghe Negru.
Despre rolul și faptele omului politic și medicului Daniel Ciugureanu au vorbit în comunicări și alți istorici precum Ion Negrei, Ion Varta, Mihai Tașcă sau muzeograful Veronica Boldișor.

Daniel Ciugureanu a fost prim ministru al Basarabiei care la 28 martie 1918, la o zi după ce Sfatul Țării a votat Unirea cu România împreună cu Pantelimon Halippa, Ștefan Ciobanu și Ion Pelivan a făcut parte din delegația care a dus la Iași ACTUL UNIRII. A îndeplinit mai multe funcții de ministru în diferite guverne după Unire, a fost deputat și senator, fiind ales vice-preseşedinte al Camerei Deputaților și președente al Senatului.

Născut, în satul Şirăuţi, judeţul Hotin astăzi Briceni, la 9 decembrie 1885,medic-chirurg, cu stagiu și pe front, Daniel Ciugureanu a murit în mai 1950, în circumstanțe misterioase. Se presupune că ar fi fost asasinat în drum ce era dus spre închisoarea din Sighetul Marmației, după ce autoritățile l-au arestat, în locuința sa din București în noaptea de 5 spre 6 mai și condamnat la închisoare, fără niciun proces judiciar, așa cum s-a întâmplat cu mii de intelectuali români în acea perioadă, din ordinele lui Stalin.

A fost îngropat simbolic, în cimitirul comun al deținuților la Sighet, locul real unde se află cadavrul său nefiind cunoscut până în prezent.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *