Vedete

Daniel Racovizza, singur în faţa… modei

„Moda a apărut de când a păcătuit Eva – atunci omul a căutat să-şi acopere goliciunea. Eu o percep ca pe o religie, pentru că e foarte profundă, dar şi ca pe o ştiinţă, fiindcă este în permanentă căutare, face descoperiri şi, în fiecare sezon, se reinventează”. Se pare că nu există lucru despre care designerul Daniel Racovizza ar vorbi cu mai multă pasiune, decât moda. El e convins că moda stă la baza frumosului şi că doar cei cu adevărat puternici pot face lucruri inedite în acest domeniu. „Pentru mine moda e 50% afacere şi 50% creaţie. Acest lucru presupune muncă asiduă – trebuie să desenezi în fiecare zi, ca să nu-ţi pierzi îndemânarea. Trebuie să poţi face într-un timp-record un crochiu original, să ştii să-ţi materializezi proiectul, iar în ultimă fază – să-l şi promovezi. Deşi stilul este ceva individual, tendinţele le stabilesc marile case de modă şi cred că lumea ar trebui să ţină cont de părerea unor creatori, astfel reuşind să-şi cultive simţul estetic”, este convins Daniel Racovizza.

Moldovenii, încă influenţaţi de stereotipuri sovietice

În ceea ce priveşte fashion-ul moldovenesc, Daniel crede că, deocamdată, acesta se află într-un proces de metamorfoză. Totuşi, el speră că în viitor vor apărea şi la noi case de modă. Motivele de optimism ar fi două. Primul: mai multe personalităţi din showbizul nostru pun accentul pe calitate şi nu doar pe „criteriul brandului”. Al doilea: mulţi moldoveni, fiind plecaţi în Europa, au adoptat un stil vestimentar ceva mai european. „Văd cum au împrumutat eşarfele, bărbiţele şi chiar ochelarii – deci, se observă o înviorare. Sigur, se mai resimte stereotipul sovietic, dar timpul dirijează tendinţele şi în modă, şi cred că peste vreo două generaţii vom scăpa de acest handicap”, spune el.

Marile case de modă propun!

L-am întrebat pe Daniel Racovizza care sunt tendinţele primăverii care intră în forţă. Ne-a răspuns că, în 2011, majoritatea caselor de modă s-au inspirat din criză şi… au propus articole şi accesorii pe buzunarul tuturor. În materie de culoare, creatorii ne îndeamnă să purtăm nuanţe pastelate şi mai puţin contrastante. „Moda din 2011 este naturalistă, ceea ce înseamnă că se vor purta culori naturale – maro, alb, albastru-deschis, mov, kaki, cafea cu lapte şi negru-cameleon. Am scăpat de culorile stridente, metalice şi, mai ales, au fost excluşi blugii ca element vestimentar!”, menţionează designerul. Dacă e vorba de croieli, se atestă o revenire la anii ’70. Fustele şi rochiile se poartă lungi până la pământ, îmbrăcămintea e lejeră şi funcţională. Sunt în vogă pantalonii cu talie înaltă, cei retro şi cu imprimeuri, pantalonii stil army şi cei largi şi drepţi. Pentru bărbaţi sunt rezervate croieli ce le pun în evidenţă masculinitatea. Principala tendinţă este costumul de lână, bumbac şi catifea.

„Un bărbat sau o femeie sunt deosebiţi atunci când inspiră încredere în sine”, e convins Daniel Racovizza. De aceea, şi pentru Ei, şi pentru Ele, designerul sugerează croieli ajustate şi tipare clasice, accesorizate cu elemente postmoderniste – combinaţie mai puţin tradiţională, dar foarte originală. „Eu, de exemplu, am asortat catifea cu stofă pentru pufoaice”, spune Daniel. Încălţămintea care se poartă în sezonul primăvară-vară e inspirată din cea a rebelei Lady Gaga, creată de Alexander Mcqueen. Sunt la modă botinele, sandalele, balerinii, pantofii cu tocul gros şi cureluşă în jurul gleznei.

În vârstă de 27 de ani, Daniel Racovizza este absolvent al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, specialitatea Design vestimentar. A lucrat alături de designerii de la Casa de Modă „Costume National”, pentru Săptămâna Modei de la Milano; colecţiile sale au fost expuse la Chişinău, Bucureşti, Budapesta şi Milano. În prezent, intenţionează să-şi deschidă propria casă de modă, care se va numi „Fashion House Daniel Racovizza”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *