Astăzi 22 Octombrie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 21 Octombrie 2019
Abonamente

Femeia 1 August 2012, ora 10:30    Din editia print

Daniela Donţu: „În publicitate, dacă vrei să ai rezultate, trebuie să munceşti contra cronometru...”

Marime Font

Foto: Ramin Mazur

Este şefa Secţiei de publicitate şi relaţii publice la una dintre cele mai prestigioase bănci din R. Moldova. 

După părerea ei, un rol esenţial în poziţionarea unei instituţii bancare pe piaţă îl joacă nu doar indicii economici şi financiari de performanţă, dar şi politica de promovare. Îi place profesia ei şi se consideră un om împlinit, atât profesional, cât şi personal, chiar dacă nu are nici 30 de ani împliniţi...

- Dragă Daniela, ai ales economia pentru că ţi-ai dorit, ca toţi tinerii, să ai un salariu mai mare şi un viitor mai bun?
- Calea spre economie a fost, în cazul meu, neobişnuită, deoarece în primii şapte ani de şcoală am studiat vioara şi pianul la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”. Însă am ales un alt drum, muzica rămânând o alinare pentru suflet şi pentru cei apropiaţi. Şi iată că în clasele superioare am fost eleva Liceului de Creativitate şi Inventică „Prometeu”. Anume datorită profesorilor de aici am ales economia. Ei mi-au pus o bază excelentă, iar dlui Juncu, care venise la „Prometeu” din România, ca să ne înveţe bazele matematicii într-o frumoasă limbă românească, îi datorez în mod special alegerea viitoarei mele profesii. După absolvirea liceului, am urmat Facultatea Bănci şi Burse de Valori din cadrul Universităţii Libere Internaţionale din Moldova. Aici am avut posibilitate să înţeleg ce înseamnă finanţe, contabilitate sau activitate bancară, aşa încât, la anul III, când am ales specialitatea, eram conştientă de faptul că este profesia care doresc să o îmbrăţişez. După practica de licenţă, am fost angajată la o bancă, iar simultan am fost admisă la masterat, de data aceasta la Academia de Studii Economice din Moldova, Facultatea Business şi Administrare.


- Este adevărat ceea ce se spune despre tinerii specialişti, că trebuie să dea mită mii de euro, ca să obţină un loc bun de muncă? Mai ales despre viitorii medici circulă astfel de zvonuri. Cu economiştii cum stau lucrurile?
- Aş vrea să cred că sunt doar zvonuri, legende. Aşa ceva nu s-a întâmplat nici cu mine, nici cu alţi tineri absolvenţi pe care îi cunosc. Studenţii pot fi uşor remarcaţi şi angajaţi - desigur, dacă se afirmă în timpul practicii, dând dovadă de seriozitate şi responsabilitate. Bineînţeles, mai întâi ţi se oferă o muncă mai neînsemnată, aşa ca la început de cale, dar prin inteligenţă şi perseverenţă încetul cu încetul reuşeşti să-ţi atingi idealurile.

- Deci nu e nicio problemă cu angajarea? Ar trebui să-i liniştim pe cei care în aceste zile depun actele la Economie şi sunt speriaţi din toate părţile că RM nu are nevoie de atâţia economişti...
- Dimpotrivă, R. Moldova are nevoie de tineri specialişti, iar economia nu este o excepţie. Sunt convinsă că este esenţial să-ţi placă ceea ce faci şi atunci reuşeşti. Din promoţia noastră, de exemplu, majoritatea s-au angajat la bănci. Au fost promovaţi şi fac o carieră destul de promiţătoare.

- Spune-ne, Daniela, de ce recurg băncile la publicitate - ca să-şi facă imagine, să adune în jurul lor mai mulţi clienţi devotaţi? Te simţi utilă instituţiei în care lucrezi?
- Astăzi, publicitatea a pătruns în viaţa noastră şi e prezentă peste tot. Aceasta este o metodă eficientă de a-l ajuta pe om să se orienteze în alegerea produsului/serviciului necesar şi să-l menţină mereu informat ca să se poată bucura din plin de posibilităţi importante în viaţa sa.

- Recent, aţi decis să trimiteţi la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra doi posesori ai cardurilor Visa. Ce v-a făcut să fiţi atât de darnici?
- Campania organizată în parteneriat cu Visa în perioada 15 martie - 15 iunie a oferit posibilitate tuturor deţinătorilor de carduri Visa de la Victoriabank să participe la tombole lunare şi să primească premii garantate. De exemplu, efectuând 20 de tranzacţii, clienţii au primit unul din premiile garantate - o cană-termos, un set maiou cu chipiu sau un rucsac. Pentru 50 de tranzacţii premiile garantate au fost un termos, un set de accesorii sportive şi o geantă sport. La finalul campaniei am organizat o tombolă la care au participat toate tranzacţiile din perioada campaniei şi două persoane norocoase au câştigat Marele Premiu - câte o călătorie pentru două persoane la Jocurile Olimpice de la Londra. Astfel de campanii au fost organizate şi anterior, când unul dintre clienţii băncii a plecat la Jocurile Olimpice din Vancouver. Surpriza a fost mare, persoanelor în cauză nici nu le vedea să creadă că au câştigat, iar pentru mine a fost o bucurie să le aduc asemenea noutăţi.

- Totuşi, nu mi-ai răspuns: ce urmăreşte banca prin organizarea unor asemenea surprize plăcute pentru clienţii săi?
- În cadrul campaniei „Olimpiada 2012” scopul a fost să stimulăm clienţii să facă achitări cu cardul. Ne-am dorit ca şi clienţii să observe şi să simtă că această modalitate este mult mai simplă, mai comodă. Să aibă mai multă încredere în siguranţa băncilor, pentru că e mai uşor să achiţi, de exemplu, facturile cu cardul, decât să stai în rând la ghişeu. E rapid şi eficient, astfel procedează oamenii în toate ţările dezvoltate, spre care tindem şi noi.

- Cât de importantă este ţinuta vestimentară pentru un lucrător de la bancă?
- Intră în ABC-ul profesiei noastre. Nu mă refer doar la Secţia de publicitate şi relaţii publice, noi toţi avem un cod de etică pe care îl respectăm, din care face parte şi ţinuta vestimentară. Iar pentru angajaţii care lucrează nemijlocit cu clienţii există şi un „dress cod” care reprezintă cultura organizaţională şi implicit promovează imaginea instituţiei în care activăm.

- Când o bancă simte necesitatea de a pune accent pe publicitate - când lucrurile merg strună sau când se află la ananghie?
- Victoriabank se află pe poziţie de lider. În toate topurile de eficienţă bancară – după indicatorii de performanţă – suntem cotaţi foarte bine, iar anul trecut am obţinut calificativul de Banca Anului din Moldova oferit de prestigioasa revistă britanică ”The Banker”. În cazul unor evaluări internaţionale, nu contează atât publicitatea, cât indicatorii economici şi financiari, performanţele instituţiei bancare. Dar bineînţeles că, prin munca noastră, de publicitate şi promovare, contribuim la creşterea economică a băncii. Ca să ai rezultate, în publicitate trebuie să munceşti contra cronometru.

- Nu ai nici 30 de ani, dar ai reuşit să te realizezi atât pe plan profesional, cât şi personal. Ai o reţetă a succesului?!
- M-am căsătorit în timp ce făceam masteratul, iar soţul mi-a fost coleg de facultate. Lucrăm în acelaşi domeniu, al publicităţii, doar că el nu activează în sectorul bancar. Reţeta e simplă: întotdeauna am avut alături oameni buni. Pentru mine întotdeauna au contat oamenii care mă înconjoară. Şi în carieră, şi în viaţa personală. Sunt fericită alături de soţul meu. Fetiţa noastră are cinci anişori şi e o adevărată comoară. Am primit un ajutor imens din partea părinţilor şi a socrilor. Am ieşit devreme din concediul de maternitate, fetiţa avea doar un an şi jumătate atunci şi am avut sprijin însemnat din partea celor dragi, iar soacra m-a ajutat cel mai mult.

- Consideri că ţi-ai găsit locul sub soare aici, la noi acasă?
- Da, sunt împlinită. Trăiesc într-o ţară cu tradiţii şi valori frumoase, mă înconjoară o familie mare, un soţ iubitor, am un serviciu interesant - ce altceva poţi să-ţi mai doreşti decât să apreciezi şi să păstrezi adevăratele valori familiale?!

- Spune-ne ceva despre fetiţa voastră...
- Gabriela, aşa o cheamă, are doar cinci anişori, însă este inteligentă şi înţelegătoare. Îi plac poveştile cu prinţese, dinozaurii, maşinuţele şi poneii. E plină de vervă şi energie pozitivă inepuizabilă. Mă molipseşte cu optimismul ei şi îmi trezeşte şi mai mult pofta de viaţă.

- Faptul că eşti fiica lui Ion Diviza, unul dintre umoriştii cei mai cunoscuţi din R. Moldova, ţi-a prins bine în viaţă?
- M-a avantajat mult. Cel mai bun lucru pe care mi l-a dat tata, ca de altfel şi mama, ţine de educaţia mea. La limba şi literatura română am avut întotdeauna sprijinul şi ajutorul tatei, iar la matematică - pe al mamei, de profesie matematician. Am beneficiat şi de biblioteca lui tata, destul de mare.

- Cât de vesel ţi-a fost acasă?
- Am avut o copilărie fericită. Noi suntem două surori şi doi fraţi, iar eu sunt cea mai mare, probabil anume din acest motiv am un spirit de responsabilitate bine dezvoltat, care, de altfel, îmi prinde foarte bine în viaţă. Am fost şi am rămas o familie unită şi armonioasă, fiecare sărbătoare era încununată de cântece şi vorbe pe săturate. Îmi amintesc şi acum strălucirea din ochii tatei şi ai mamei când cântam la pian sau aveam anumite realizări şi succese, probabil va rămâne cel mai frumos cadou pe care viaţa mi l-a dăruit. 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 20:17

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Соловьев попал в Книгу рекордов Гиннесса

Телеведущего Владимира Соловьева внесли в Книгу рекордов Гиннесса, говорится на официальном сайте организации. Отмечается, что журналист побил рекорд по самому...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:54

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

Cazul pădurarului ucis în Maramureș a ajuns la BBC. Ce relatează postul public de televiziune de la Londra

BBC relatează că Liviu Pop avea trei copii și că ar fi al șaselea pădurar ucis în ultimii ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internațională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 18:17

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei

Ion Ceban este candidatul care a obținut cele mai multe voturi în toate cele cinci sectoare ale capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:06

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderii UNIONIȘTI din R. Moldova sunt chemați la un CONGRES de către câștigătorul nr.3: „Suntem gata să facem un Congres pentru a FUZIONA într-un singur partid”

Liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cheamă reprezentanții partidelor unioniste din R. Moldova, inclusiv pe liderii acestora, la un Congres al Unioniștilor, în cadrul căruia să fie puse bazele unei formațiuni politice puternice, care să obțină victorii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 15:05

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

Ion Tăbârță: Optimismul PSRM a fost supraestimat. Căderea Partidului Democrat nu este chiar atât de mare cât s-a așteptat

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice și etnice, consideră unii analiști politici de la Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 14:27

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Nu se mai poartă fondul de ten ziua! Cum să ai o piele perfectă fără machiaj!

Frumusețea unei femei este foarte importantă, tocmai de aceea ea face tot ceea ce se poate pentru a o menține. Fie că alege să meargă periodic la saloane, să încerce tratamente costisitoare sau pur și simplu să urmeze un ritual propriu, femeia se simte bine atunci când știe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:49

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

Tipul care a falsificat lucrările unor artiști faimoși timp de zeci de ani / VIDEO

 Ken Perenyi știe cum stă treaba cu falsificatul lucrărilor de artă. A făcut-o timp de 30 de ani. Iar acum și-o asumă complet.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:34

Primul stat american care interzice produsele din blană

Primul stat american care interzice produsele din blană

California a devenit primul stat american care interzice procesarea şi vânzarea produselor din blana animalelor, potrivit unui proiect de lege semnat recent de guvernatorul Gavin Newsom. Rezidenţii nu vor mai avea dreptul de a comercializa sau confecţiona haine, pantofi sau poşete...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:30

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Invazie de gândaci urât mirositori în Chișinău

Ploșnița cerealelor sau gândacul puturos marmorat (Halyomorpha Halys), o insectă originară din Asia de Est, a invadat de câțiva ani orașele europene, iar pe măsură ce se apropie iarna aceasta încearcă să se strecoare în case și să se pună la adăpost....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:20

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

36 de șoferi au urcat la volan în stare de ebrietate, iar 880 au circulat cu viteză excesivă pe drumurile din țară, în zilele de weekend

În perioada 18 – 20 octombrie 2019, inspectorii de patrulare implicați la supravegherea circulației rutiere au depistat peste 1.400 de încălcări ale regulamentului circulației rutiere. Astfel, în pofida accidentelor tragice petrecute și a campaniilor de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:15

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Ce mesaje au transmis Igor Dodon și Maia Sandu referitor la desfășurarea alegerilor locale generale

Președintele Igor Dodon și premierul Maia Sandu au remarcat desfășurarea corectă a alegerilor locale generale, în mesaje transmise prin intermediul rețelelor de socializare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 13:03

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

VIDEO // Ion Ceban: Respectăm votul chișinăuienilor și credem că majoritatea din cei votați trebuie să fie implicați în administrarea orașului, și avem ofertă pentru fiecare

Blocul ACUM ar putea deţine două fotolii de viceprimar de Chişinău, oferite de noul edil al capitalei. Declaraţia aparţine candidatului la funcţia de primar Ion Ceban, care a obţinut cele mai multe voturi în primul tur al alegerilor locale din 20 octombrie. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:28

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

Dionis Cenușă: Victoria Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatîi din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare

 Victoria candidatului Partidului Shor in Orhei si cea a lui Usatii din primul tur reprezinta un esec al partidelor de la guvernare de a cuceri discursul public in unele regiuni vulnerabile la coruptie si populism politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:26

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Cât de mult să te plimbi ca să slăbești?

Ce mananci este doar o parte din ecutatia slabirii. Doar dieta nu ajuta la pierderea kilogramelor in plus, asa ca – daca nu faci si ceva miscare – eforturile tale vor fi in zadar. Cura de slabire este un intreg proces care incepe cu o dieta adecvata, consolidata cu miscare si un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:24

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Cum să ții herpesul sub control cu remedii naturale

Herpesul se poate activa oricand odata de a intrat in organismul virusul care il produce. El ramane in stare “latenta” in celulele nervoase, pana cand ceva (stres, oboseala, expunere la soare etc.) il “trezeste. Cercetatorii au descoperit ca unele alimente contribuie la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 12:21

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

4 tipuri de vampiri energetici și cum să te ferești de ei

Orice poate fi victima unui vampir energetic. Exista oameni care te fac sa te simti anxios, suparat, sa intri in defesiva dupa ce te-ai intalnit cu ei. Astfel de persoane pot fi intalnite peste tot si pot juca roluri diferite. Poate fi verisorul enervant, un coleg care ii trateaza pe toti de sus,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:38

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

20 de persoane pretind la funcţia de procuror general. Mai jos vă prezentăm lista candidaţilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 11:26

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

PSRM, ACUM și PD s-au clasat pe primele locuri la votul pentru consiliile raionale și municipale

 Partidul Socialiștilor, blocul ACUM și Partidul Democrat rămân cele mai puternice forțe politice, arată votul politic din alegerile locale de duminică. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 10:19

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

Pluralism găgăuz / Candidatul PSRM câștigă alegerile din mun. Comrat cu 94,58%

În 2015, Anastasov a câștigat primăria Comrat fiind candidatul Partidului Nostru. A acumulat atunci 55%

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Octombrie 2019, ora: 09:30

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Fructul-minune pe care majoritatea îl ocolesc. Ajută inima, ficatul şi pancreasul

Un fruct pe care românii îl mănâncă rar sau chiar îl evită are o mulţime de beneficii pentru sănătate. Denumite popular şi „merele de aur", gutuile, fructele specifice acestui sezon, sunt recunoscute pentru proprietăţile lor în medicina...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)