Bună Dimineața

Dansul evantaielor la TNOB

Am fost de nenumărate ori la Teatrul Național de Operă și Balet, recunosc mai mult copil, decât om matur. De fiecare dată eram concentrată la spectacolul care avea loc pe scenă. În timpul spectacolului de duminică seara, am fost mai mult absorbită de prezența doamnelor din sală. În timp ce pe scenă actorii dădeau viață spectacolului, după regia Ludmilei Alioşina, eu nu încetam să admir doamnele care mă înconjurau. 

Femeile de vârsta a treia din sală erau foarte bine pregătite pentru ieșirea la operă. Rochiile delicate, bijuteriile pe urechi, la gât și desigur un inel pe degetul cel mic, asortate cu întreaga ținută. Dansurile evantaielor m-au transpus total într-o altă lume, probabil nimerisem în anul 1915, când femeile frecventau spectacolele de operă și balet cu o intensitate mai mare decât acum. Iar cu această ocazie, se pregăteau mult mai minuțios.

Satisfacția de pe chipurile acestor doamne era de nedescris. Plăcerea de la prestația actorilor, muzica și costumele acestora, în ansamblu, crea o imagine că spectacolul acesta a fost așteptat mult timp de aceste femei galante. În pauza dintre acte, am urmărit cu atenție ținutele lor, perlele de la gât, părul aranjat cu grijă, iar întreaga ținută le oferea doamnelor o atenție deosebită. Chiar dacă aveau peste 60 de ani, pe chipul lor radia viața și frumosul. 

Spectatorii așteptau deznodământul poveștii de dragoste, iar eu îmi doream ca spectacolul să nu se termine. Vecina mea pentru acea seara a fost o doamnă deosebită, iar în pauză chiar am discutat despre prestația artiștilor, care în viziunea ei era una excepțională. „Ai noștri au talent”, mi-a zis. În timpul operei, aceasta a scos din geanta sa mică un binoclu pentru spectacole. La un moment dat mi l-a întins zicând: „Dacă aveți nevoie de binoclu, îl împrumut cu drag, că eu sunt bătrână deja, la ai mei 80 de ani văd mai rău și fără el nu pot”. Apoi a continuat să mă vrăjească cu dansul evantaiului său cu pene de păun.

Mi-a atras atenția numărul mic de tineri care au venit la spectacol, dintre care doar o parte dintre ei s-au obosit să aleagă o ținută potrivită unui asemenea eveniment. Spre marele meu regret, am văzut că unii chiar au venit îmbrăcați în blugi ruptoși, cu tricouri și purtând încălțăminte de plajă.

Nici aceste câteva „uscături” nu mi-au alungat impresiile create de dansurile evantaielor care vrăjeau atmosfera de spectacol.
Cu această ocazie vă invit să faceți parte din atmosfera festivalului care durează până pe data de 13 septembrie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *