Actualitate

Dar cu biosecuritatea ce facem?

Organism modificat genetic (OMG) definește o plantă sau un animal aparent normal căruia, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetică, i s-au transferat gene de la alte specii pentru a-i conferi anumite proprietăți noi.

Totuși pentru noi, specia umană,- ce sunt OMG? – binecuvântare sau blestem?

De organisme modificate genetic, fie ca plante, fie ca produse am auzit cu toții, dar nu toți realizăm beneficiile și riscurile folosirii lor (consumării lor).
Din hrana animalelor organismele modificate genetic ajung în produsele finale cum sunt carnea, laptele, de care nu ne putem lipsi. Organismele modificate genetic (OMG) trec frontierele în containere cu soia, cu porumb, cu cartofi, se regăsesc într-o sumedenie de produse. Ca semințe, pătrunzând în mediu pot altera serios fondul genetic al plantelor.

Culturile și plantele modificate genetic au stârnit dezbateri din mai multe puncte de vedere, cum ar fi: securitatea alimentară, conținutul și valoarea nutrițională față de agricultura tradițională. Dar cel mai defectuos în luarea deciziilor se prezintă riscurile potențiale ale alimentelor obținute din organisme modificate genetic asupra sănătății. Acestea ar putea să se manifeste ca modificări la nivelul metabolismului, diverse efecte alergice sau să apară efecte „secundare” și „neprevăzute”.

În Europa, începând cu anul 1998 nu se mai aprobă plante modificate genetic noi. Uniunea Europeană la nivel legislativ a stopat aprobările pentru considerarea riscurilor aferente. În acest scop UE întreprinde măsuri de securizare a hotarelor, lucru care îl va cere și de la noi, și trebuie să ne conformăm practicii comunitare.

Ministerul Mediului, la timpul respectiv, a fost desemnat în calitate de Autoritate națională de Biosecuritate care-și exercită funcțiile și prin Inspectoratul Ecologic de Stat ca instituție direct subordonată și desconcentrată în teritoriu.

Până acum 7 ani, Inspectoratul împreună cu alte servicii se găsea la posturile vamale și asigura controlul ecologic, inclusiv și sub aspect de biosecuritate. După o supărare grozavă a guvernanților de atunci pentru controalele ecologice, care le atingeau interesele, acestea au fost ridicate ca apoi să fie readuse la loc, în scurt timp, în afară de Inspectoratul Ecologic de Stat. De atunci sunt șapte ani. Ce este modificat genetic și cât consumăm e greu de răspuns.

Dar să revenim la securitatea biologică a noastră, dar și a comunității europene, căci suntem pe hotar.

Ce spun experții, – Inspectoratul Ecologic de Stat trebuie să revină la punctele vamale? Dacă da, – când?

Vitalie CURARARI,
șeful Inspectoratului Ecologic de Stat

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *