Social

Dăruieşte un zâmbet!

Grupul de voluntari a luat naştere acum un an, pe când studenţii frecventau cursurile de liderism , susţinute de trainerul Peter-Vlad Ianusevici, în incinta ULIM. Coordonatoarea proiectului de voluntariat, Irina Lencauţan, povesteşte că la finele trainingului tinerii au hotărât să nu se limiteze la cursurile propriu-zise, ci să iniţieze o acţiune de caritate care va aduce bucurii unor suflete triste. Zis şi făcut! „Împreună cu Peter-Vlad Ianusevici am iniţiat acţiunea „Dăruieşte un zâmbet”, prin intermediul căreia am reuşit să sensibilizăm mai multe organizaţii, firme şi chiar oameni simpli care au ajutat copiii de la şcoala auxiliară cu vorba, dar şi cu fapta”, ne spune Irina.

În ajunul Sfintelor Paşti am mers şi noi, cei din redacţie, la Grinăuţi-Moldova, împreună cu echipa de voluntari „ELA Non-Profit” şi i-am ajutat să împartă copiilor câte o păscuţă, ouă roşii, dulciuri, haine, jucării şi inventar sportiv, toate colectate din donaţii. Directorul instituţiei, Veaceslav Demciuc, ne-a promis că în scurt timp şi cele cinci calculatoare primite în dar de la TIMPUL îşi vor ocupa locul meritat într-o sală renovată şi amenajată special pentru aceasta. 


Donaţiile au ajuns la destinaţie

Copiii sunt cei care contează

La Şcoala auxiliară-internat din satul Grinăuţi-Moldova trăiesc şi învaţă 90 de copii cu dizabilităţi mintale. Majoritatea dintre ei provin din familii social-vulnerabile, în care părinţii nu au posibilitate să-i întreţină ori chiar s-au dezis de ei pentru că… „nu sunt ca şi ceilalţi”. Directorul Veaceslav Demciuc depune eforturi mari pentru a le face copiilor de aici viaţa mai interesantă şi mai luminoasă, însă, din lipsă de bani, îi este cu neputinţă să le acorde altceva decât strictul necesar. „Avem nevoie de multe lucruri… Copiii nu se dezvoltă adecvat fără un teren de joacă bine amenajat, fără o sală de sport. Singurul lucru de care sunt mulţumit este faptul că putem să le asigurăm o hrană echilibrată şi sănătoasă”, spune directorul.

Potrivit şefului instituţiei, cei 90 de copii suferă de diverse afecţiuni mintale, motiv din care programa şcolară e simplificată la minimum: „Mulţi dintre ei nu sunt capabili să înveţe nici măcar alfabetul, pentru că au probleme grave de memorie”. De aceea, mult mai important e ca ei „să fie pregătiţi pentru a trăi pe cont propriu, fiindcă şcoala nu poate să îi adăpostească mereu”. Din această cauză, profesorii învaţă fetele să deprindă cusătoria, iar băieţii – lemnăritul. „Copiii noştri sunt deosebiţi! Chiar dacă le vine mai greu, ei confecţionează obiecte din lemn şi lut de toată frumuseţea, suntem foarte mândri de ei”, ne-a spus profesorul de educaţie tehnologică, Mihai Solodchi, absolvent al unui colegiu de arte din oraşul Lvov.


Lucrare sculptată în lemn de un discipol al şcolii


Artă şi fantezie

Bucuria revederii

Copiii i-au recunoscut pe studenţi şi i-au întâmpinat curioşi, pentru că deja ştiau că aceştia nu au venit cu mâna goală. Elena, elevă în clasa a noua, ne-a mărturisit că nu a fost sigură că voluntarii „de la Chişinău” vor veni în ajunul Paştelui, însă ea i-a aşteptat… „Mă bucur nu atât de cadouri, cât mă bucur să vă văd…”, le-a spus fata zâmbind. Elena, împreună cu alţi elevi, le-au recitat poezii pascale voluntarilor şi profesorilor, care i-au aplaudat şi i-au lăudat. Igor, un elev timid, mai întâi a refuzat categoric să primească darurile aduse de studenţi, însă peste puţin timp s-a acomodat şi chiar a pozat mulţumit alături de voluntari. Tinerii le-au promis elevilor că îi vor vizita şi pe 1 iunie, de Ziua internaţională a ocrotirii copilului.

Binefacerile voluntarilor devin o tradiţie

Voluntarii au vizitat această şcoală şi de Crăciun, când au organizat pentru copii un concert, au împărţit daruri şi multe zâmbete. Directorul şcolii ne mărturiseşte că la început a fost sceptic faţă de iniţiativa celor 25 studenţi, crezând că entuziasmul le va trece şi vor uita repede de copiii de la Şcoala-internat din Grinăuţi-Moldova. „Să vă spun sincer, când i-am văzut atât de tineri şi neexperimentaţi, m-am gândit că nu-i mai văd a doua oară… Acum însă îmi dau seama că aceste fete şi aceşti băieţi sunt serioşi şi sinceri în ceea ce fac”, ne-a spus la despărţire Veaceslav Demciuc.


Profesorii şi directorul Veaceslav Demciuc au primit şi ei daruri de Paşti


O poză în grup

Studenţii îşi propun să adune fonduri pentru reparaţia sălii de sport, a terenului de joacă şi a cabinetului de educaţie tehnologică, toate atât de necesare acestor copii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *