Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:04
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, ora 09:22

Marime Font

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

 
 

Însă m-ar interesa cine ne-a prostit să extindem acest obicei până la oamenii maturi. Cadouri – cu orice ocazie. Nu spun că e rău, dar e un plan comercial, bine pus la punct, care, ca atâtea alte obiceiuri, mută bucuria Învierii spre lucruri mărunte: cadoul de Paști.

Și când te gândești care e adevăratul dar de Paști, te cutremuri. Omul e ridicat, e restabilit, primește darul înfierii și învierea, trecând de la statutul de rob la cel de fiu al lui Dumnezeu. Există altceva ce poate să se apropie de acest mare dar, adus nouă prin jertfa lui Iisus Hristos, Cel ce a luat firea umană asupra Sa și s-a făcut întru toate asemenea nouă, afară de păcat?Sigur, ar fi daruri pe care le-am putea face și noi, dacă ne-am dori. În primul rând, să îi iertăm pe toți cei care ne-au greșit. În al doilea rând, să le cerem iertare tuturor celor cărora le-am greșit. În al treilea rând, să fim mulțumitori pentru toate pe care Dumnezeu ni le-a dat. Și așa mai departe.

Ce facem, cum ne raportăm la această mare zi, cea mai mare sărbătoare a creștinătății? Cu mese, știm; cu întâlniri, știm; cu vizite și cadouri, tot știm. Facem ceea ce am putea face în orice zi de peste an.

Poate ar trebui să ne gândim mai serios la Învierea Domnului și la ce înseamnă ea pentru noi. Nu toți oamenii, pe care îi știm, sunt credincioși. E dreptul lor să nu fie, tot așa cum e dreptul nostru să fim și să ne mărturisim credința. Dar atunci să ne comportăm ca atare. Dacă pentru noi Hristos e Domn și Dumnezeu, ca pentru Toma – pe nedrept numit necredincios – atunci să arătăm acest lucru prin prăznuire adevărată, nu prin chefuri, mese și cadouri. Dacă pentru un credincios sărbătoarea se petrece ca pentru un necredincios, cum ne afirmăm credința?

Să fim atenți, să fim sufletește pregătiți pentru celebrarea Învierii. Să fim în biserici, în rugăciuni de mulțumire, în pace și iertare, cu milostenie către ceilalți, cu dragoste către Dumnezeu și semeni. Și astfel vom putea să și arătăm, nu doar să spunem, că Hristos a înviat!


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md