Astăzi 19 Iulie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 10:58
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, ora 09:22

Marime Font

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

a

 
 
 

Însă m-ar interesa cine ne-a prostit să extindem acest obicei până la oamenii maturi. Cadouri – cu orice ocazie. Nu spun că e rău, dar e un plan comercial, bine pus la punct, care, ca atâtea alte obiceiuri, mută bucuria Învierii spre lucruri mărunte: cadoul de Paști.

Și când te gândești care e adevăratul dar de Paști, te cutremuri. Omul e ridicat, e restabilit, primește darul înfierii și învierea, trecând de la statutul de rob la cel de fiu al lui Dumnezeu. Există altceva ce poate să se apropie de acest mare dar, adus nouă prin jertfa lui Iisus Hristos, Cel ce a luat firea umană asupra Sa și s-a făcut întru toate asemenea nouă, afară de păcat?Sigur, ar fi daruri pe care le-am putea face și noi, dacă ne-am dori. În primul rând, să îi iertăm pe toți cei care ne-au greșit. În al doilea rând, să le cerem iertare tuturor celor cărora le-am greșit. În al treilea rând, să fim mulțumitori pentru toate pe care Dumnezeu ni le-a dat. Și așa mai departe.

Ce facem, cum ne raportăm la această mare zi, cea mai mare sărbătoare a creștinătății? Cu mese, știm; cu întâlniri, știm; cu vizite și cadouri, tot știm. Facem ceea ce am putea face în orice zi de peste an.

Poate ar trebui să ne gândim mai serios la Învierea Domnului și la ce înseamnă ea pentru noi. Nu toți oamenii, pe care îi știm, sunt credincioși. E dreptul lor să nu fie, tot așa cum e dreptul nostru să fim și să ne mărturisim credința. Dar atunci să ne comportăm ca atare. Dacă pentru noi Hristos e Domn și Dumnezeu, ca pentru Toma – pe nedrept numit necredincios – atunci să arătăm acest lucru prin prăznuire adevărată, nu prin chefuri, mese și cadouri. Dacă pentru un credincios sărbătoarea se petrece ca pentru un necredincios, cum ne afirmăm credința?

Să fim atenți, să fim sufletește pregătiți pentru celebrarea Învierii. Să fim în biserici, în rugăciuni de mulțumire, în pace și iertare, cu milostenie către ceilalți, cu dragoste către Dumnezeu și semeni. Și astfel vom putea să și arătăm, nu doar să spunem, că Hristos a înviat!


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 19 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Haz de necaz și minciuni de legat ochii

Povestea banilor continuă. Cum altfel, de vreme ce avem de îndurat dispariția miliardului? De atunci stăm pe datorii tot mai mari chiar dacă nu vom avea de unde să le întoarcem. Însă totul e pentru acum: să supraviețuim acum, să fim siguri că vom avea bani de pâine, să nu ne...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Povara impresionismului (politic) la moldoveni

Eu nu. Răspund celor ce mă (De ce, mă, voi mă?) atacă în presă. Mamei lor de presă gălbuie-vărgată! Eu nu, mai cu seamă. Acum când (precum glăsuiește pe una voce ziarul „Bătrânetul” de sâmbătă), citez: „e sfârșit de toamnă cu semilună pe cer pe la...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Din nou – poezie

Poezia, din regina artelor, ajunge de multe ori în edituri să fie o Cenușăreasă. În Republica Moldova cu atât mai mult. Majoritatea poeților fie publică în România, fie – cei mai mulți – își plătesc cărțile. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Familia creștină – între neînțelegere și bășcălie

Ca de obicei internetul (și mândria) a(u) rupt în două prietenii, colegii de serviciu, oamenii din aceleași sfere de activitate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Crucea de la răscruce. Moldova între nostalgia trecutului și nostalgia europeană

Motto: „Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul Germaniei la Cupa Mondială

Eșecul Germaniei e un rezultat la care s-a „muncit” ani de zile. După ce în 2013 finala Ligii Campionilor se juca între două echipe germane, ambele conduse de antrenori germani, care cunoșteau jucătorii, a urmat Brazilia. Însă după Brazilia a venit primul pas al declinului:

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md