Astăzi 24 Aprilie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:00
Abonamente

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, ora 09:22

Marime Font

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

a

 
 
 

Însă m-ar interesa cine ne-a prostit să extindem acest obicei până la oamenii maturi. Cadouri – cu orice ocazie. Nu spun că e rău, dar e un plan comercial, bine pus la punct, care, ca atâtea alte obiceiuri, mută bucuria Învierii spre lucruri mărunte: cadoul de Paști.

Și când te gândești care e adevăratul dar de Paști, te cutremuri. Omul e ridicat, e restabilit, primește darul înfierii și învierea, trecând de la statutul de rob la cel de fiu al lui Dumnezeu. Există altceva ce poate să se apropie de acest mare dar, adus nouă prin jertfa lui Iisus Hristos, Cel ce a luat firea umană asupra Sa și s-a făcut întru toate asemenea nouă, afară de păcat?Sigur, ar fi daruri pe care le-am putea face și noi, dacă ne-am dori. În primul rând, să îi iertăm pe toți cei care ne-au greșit. În al doilea rând, să le cerem iertare tuturor celor cărora le-am greșit. În al treilea rând, să fim mulțumitori pentru toate pe care Dumnezeu ni le-a dat. Și așa mai departe.

Ce facem, cum ne raportăm la această mare zi, cea mai mare sărbătoare a creștinătății? Cu mese, știm; cu întâlniri, știm; cu vizite și cadouri, tot știm. Facem ceea ce am putea face în orice zi de peste an.

Poate ar trebui să ne gândim mai serios la Învierea Domnului și la ce înseamnă ea pentru noi. Nu toți oamenii, pe care îi știm, sunt credincioși. E dreptul lor să nu fie, tot așa cum e dreptul nostru să fim și să ne mărturisim credința. Dar atunci să ne comportăm ca atare. Dacă pentru noi Hristos e Domn și Dumnezeu, ca pentru Toma – pe nedrept numit necredincios – atunci să arătăm acest lucru prin prăznuire adevărată, nu prin chefuri, mese și cadouri. Dacă pentru un credincios sărbătoarea se petrece ca pentru un necredincios, cum ne afirmăm credința?

Să fim atenți, să fim sufletește pregătiți pentru celebrarea Învierii. Să fim în biserici, în rugăciuni de mulțumire, în pace și iertare, cu milostenie către ceilalți, cu dragoste către Dumnezeu și semeni. Și astfel vom putea să și arătăm, nu doar să spunem, că Hristos a înviat!


Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Editorial 23 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

Nopțile Moldovei suverane

(Pastel politic, compus din mai multe părți despărțite noaptea de Găinușa cerească).

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Constantin Tănase

„Un leu pentru Mitea”

Am intrat în iarnă și, de aici înainte, cât mai este până la primăvară?  

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Luna mai - primăvara literaturii

Luna mai e în fiecare an o lună a marilor festivaluri literare. În București are loc a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Poezie, unde nu au lipsit și nu vor lipsi poeții basarabeni, mulțumită Muzeului Național al Literaturii Române și celorlalți organizatori. Festivaluri vor fi...

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Când ne vom u(r)ni?

Discursurile despre unire sunt atât de multe și de diferite încât, dacă s-ar aduna textele scrise, am bate folclorul despre strigoi și vrăjitoare. Vorbim de reunire ca de ceva despre care bănuim că este, dar nu știm cum arată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Găștile urii

Postam cu câțiva ani în urmă câteva gânduri pe o rețea de socializare. Revenind acum la notele de atunci, m-am gândit să le reiau și să le dezvolt, ca să înțelegem că lucrurile sunt întotdeauna mai complexe decât par la o primă vedere. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Aprilie 2018, de George Simion

Cum evităm înfrângerea la primăria Chișinăului pe modelul Maia Sandu?

Cartoful fierbinte al alegerilor pentru Primăria Chișinău a fost ca o grenadă dată în spațiul închis pentru majoritatea forțelor politice din R. Moldova. Și nu doar politice… Nici noi, unioniștii, nu aveam nevoie de aceste alegeri acum, în Anul Centenarului. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Primăvara primarilor

E trist sau vesel să ne pregătim de Paști în plină campanie electorală?

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Ferdinand – o poveste cu o singură pată

„Ferdinand” e o poveste perfectă pentru sărbătorile care se apropie. Fiind vorba de un film de animație 3D, din 2017, e recomandabil, în primul rând, copiilor. Animația, în regia lui Carlos Saldanha, a fost realizată după o carte pentru copii „Povestea lui Ferdinand”,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Răzvan Munteanu

SUA vs. Rusia: Resetarea relațiilor sau escaladarea tensiunilor globale

Oficialii de la Moscova și Washington au confirmat în această săptămână, înainte de Paște, invitația președintelui SUA, Donald Trump, de a se întâlni la Casa Albă cu omologul său rus, Vladimir Putin.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 9 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Darul și dăruitorul

Iepurașul mi se pare că e o invenție stranie de Paști, dar care bucură foarte mult copiii. Deci, nu mă amestec să pun la zid iepurașul, pe care și nepotul meu îl caută prin grădină.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Silviu Tănase

Trei lucruri pe care nu le va face Dodon

În această săptămână, Curtea Constituțională, în unanimitate, a emis o nouă decizie istorică. Instituția, care este garantul Constituției, a emis o decizie ce i-a făcut pe mulți să ia apă în gură. N-am văzut reacții pe fond nici de la opoziția parlamentară sau...

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Aprilie 2018, de Moni Stănilă

Nu avem nimic, dar nimicul ne e suficient

Evenimentele de la Uniunea Scriitorilor, de pe 27 martie, au decurs foarte bine. Solemnitatea momentului a fost marcată de parastasul pentru membrii Sfatului Țării și scriitorii deportați, oficiat de preoții Mitropoliei Basarabiei. 

() Citeşte tot articolul