Timpul Local

Dascăl în Basarabia, cântăreţ ambulant în România

Basarabeanul Ivan Arseni (34 de ani) predă muzica în satul natal Paşcani, din apropiere de Chişinău, iar de două ori pe lună face naveta la Suceava ca să cânte la acordeon, în spatele Pieţei Mici din oraş.

Bărbatul câştigă în Republica Moldova doar 20 de euro. Din cântatul pe străzile Sucevei adună lunar dublul salariului său. Uneori, trece graniţa cu fiica lui de 12 ani şi cântă împreună muzică bisericească şi romanţe.

Soţia este bolnavă

Profesorul se sfieşte să povestească despre drama prin care trece. Face acest compromis pentru că banii câştigaţi în Republica Moldova nu-i ajung nici măcar pentru rechizitele fetei mai mari. De câteva luni face naveta regulat la Suceava, unde cântă la acordeon în spatele Pieţei Mici. Cine vrea să îi vadă talentul de muzicant îi dă un ban, cine nu, trece fără să-i afle povestea. „În ţară la mine sunt profesor de muzică şi am salariu 20 de euro. Am doi copii la şcoală şi o soţie bolnavă. Aş vrea să plec în Italia să cânt, dar încă nu am viză. Îmi ies bani atât cât să-mi acopăr drumul şi să mai şi rămână. Dacă nu aş câştiga, nu aş mai veni atâta drum până în Suceava", spune bărbatul.

Are aviz de la Primărie

Profesorul basarabean vine cu trenul şi pierde cel puţin 12 ore pe drum. Nu îi este ruşine să cânte pentru bani deoarece aceasta este meseria pentru care a făcut şcoală. „Fac naveta de câteva luni în Suceava şi cânt. Am primit aviz de la Primărie, sunt în regulă. Fac de acasă aproximativ 500 de kilometri. Îmi ia o zi să vin. De aceea mai rămân peste noapte la cineva care mă ajută aici în oraş", a explicat Ivan Arseni.

Cu salariul de profesor în Republica Moldova, Ivan trebuie să-şi întreţină familia şi să-şi poarte cele două fete la şcoală. „Acasă la noi salariile sunt mult mai mici ca la voi în ţară, iar oamenii se descurcă mult mai greu. Mulţi au plecat în alte ţări să muncească în construcţii ori la ferme", a spus dascălul. Pune privirea în pământ când este întrebat dacă sucevenii îi dau bani destui. „Românii nu sunt zgârciţi, sunt săraci ca şi noi, în rest sunt omenoşi", a adăugat Ivan.

Acompaniat la voce de fata cea mare

În acest weekend, basarabeanul nu era singur pe străzile Sucevei. O avea alături pe Brânduşa, fiica lui de 12 ani, cu ghiozdanul în spate. Tatăl cânta la acordeon, iar ea îl acompania cu vocea. „Fata învaţă foarte bine, are numai de 10. Este foarte bună la matematică. Nu pot să o învoiesc prea des că pierde materie şi eu vreau să ajungă om mare. O mai aduc cu mine ca să cântăm împreună", a explicat tatăl.

Deşi îi vine greu să lipsească de la ore, copila se bucură că poate să-şi ajute părintele să câştige bani cinstiţi pentru familia lor. „Cântăm în special muzică bisericească şi romanţe de la noi din Moldova", a spus Brânduşa, timidă. Bărbatul s-a gândit chiar să-şi găsească un loc în strană, la una dintre bisericile din Suceava, însă ştie că nu ar primi bani pentru asta, iar lui îi trebuie pentru medicamentele soţiei.

"Fata o mai aduc cu mine ca să cântăm împreună, dar nu o învoiesc prea des că pierde materie şi eu vreau să ajungă om mare."
Ivan Arseni profesor de muzică

Sursa: Adevarul.it

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *