Actualitate

Date ştiinţifice clare: Suntem aproape de MOMENTUL CRITIC

În 1975, un celebru economist, William Nordhaus, avertiza omenirea cu privire la efecte devastatoare pe care încălzirea globală le-ar putea avea, în eventualitatea în care temperatura ar crește doar cu 2 grade Celsius. Din acest punct de vedere, suntem pe marginea prăpastiei.

În ultimii 40 de ani, problema încălzirii globale și a emisiilor de dioxid de carbon a devenit, progresiv, unul din principalele subiecte de discuții în comunitatea internațională, dar și în rândul oamenilor de știință, care încearcă să găsească soluții pentru repararea greșelilor din trecut, conform Pop Science.

Din calculele lui Nordhaus, omenirea urma să treacă de pragul de 2 grade în 2030. Acum, se pare că avea dreptate.

Dacă, în 1992, Convenția-cadru cu privire la Schimbarea Climatică a ONU nu menționa nicio limitare fermă a temperaturilor în creștere, ci doar avertiza cu privire la ascensiunea lor, după patru ani, cele 2 grade apar scrise negru pe alb în documentele Consiliului European.

În acordurile ONU, limita de 2 grade apare foarte târziu, în comparație, odată cu Acordul de la Paris din 2016.

Chiar dacă această mică încălzire nu pare să însemne foarte mult pentru viața noastră de zi cu zi, oamenii de știință vorbesc mai ales de termen lung.

Specii întregi ar putea dispărea odată cu creșterea temperaturii, atât animale, cât și plante, provocând migrații în masă și dezechilibrarea ecosistemelor.

O încălzire cu 2 grade înseamnă o topire mai rapidă a calotei glaciare, ajungând la o creștere a nivelului apelor, aducând dezastrul pentru zonele joase.

Sursa: Evz.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *