Editorial

Daţi-ne amenzi mai mari!

Le citim şi ne întrebăm: oare dacă legile noastre ar fi mai dure, iar amenzile mai mari, numărul şmecherilor nu s-ar reduce la jumătate?
Chiar ieri, Ministerul de Interne a informat presa despre o nouă investigaţie a sa. De această dată, nu era vorba despre intoxicaţii alimentare la grădiniţe, contrabandă cu ţigări la vamă sau coniacuri contrafăcute depistate în depozitele de la Ciocana şi Buiucani. A fost descoperită o escrocherie de proporţii în supermaketurile care se pretind a fi de lux – Green Hills, Linella, Nr. 1, Fidesco, Fourchette. Potrivit poliţiei, aceste magazine aveau marfă cu termen de valabilitate depăşit (nu de o lună-două, ci tocmai de patru ani!). Culmea e că o parte din produsele în cauză urmau să fie donate sau vândute unor orfelinate sau instituţii de învăţământ, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. În total, marfa cu termen depăşit a fost evaluată la trei milioane de lei…

În China, pentru încălcarea reglementărilor privind siguranţa hranei poţi încasa peste zece ani de puşcărie, iar, dacă Doamne fereşte, o persoană a decedat în urma consumării unui produs alterat procurat la market, se aplică pedeapsa capitală. La noi, după cum bine se ştie, pentru ca autorii unor astfel de infracţiuni să ajungă după gratii trebuie să se potrivească o întreagă constelaţie de factori, primul dintre care e factorul justiţiei. Dacă vina va fi demonstrată, potrivit declaraţiilor de ieri ale MAI, „responsabilii riscă până la cinci ani de închisoare şi o amendă de la 200 până la 600 de unităţi convenţionale”. Ce înseamnă o amendă de 200 sau 600 de unităţi convenţionale pentru un agent economic care „rulează” zilnic milioane de lei, puteţi deduce singuri.

Am adus în discuţie acest caz doar pentru că e cel mai proaspăt. Zilnic ne ciocnim de diverse alte încălcări sau infracţiuni, comise repetat tocmai din cauză că amenzile pe care le plătesc autorii lor sunt prea blânde. Parcă s-au înăsprit nu demult pedepsele pentru vitezomanii de pe şosea, dar numărul de accidente rutiere cauzate de viteza excesivă este încă destul de mare. Înseamnă că nu s-au înăsprit într-atât încât să-i pună la respect pe toţi. S-au îndesit parcă şi controalele din pieţe, dar calitatea produselor pe care le procurăm aici şi a serviciilor, în general, încă mai lasă de dorit. Deci şi aici nişte amenzi mai dure ar putea să ridice responsabilitatea comercianţilor.

Ca să nu mai vorbim de supermarketuri, care ne îmbie să le trecem pragul cu reclame efervescente şi bodyguarzi bine echipaţi. În cazul lor, autorităţile sanitare şi cele ce ţin de protecţia consumatorilor ar trebui să ia cele mai drastice măsuri atunci când se depistează, în depozite sau pe rafturi, produse alterate şi cu valabilitatea expirată. Măcar şi pentru faptul că, investind sume fabuloase în reclame sofisticate, acestea ne conving să intrăm şi să le cumpărăm marfa… cu tot cu mucegai.

Nu zic că ar trebui să procedăm precum chinezii, dar să facem în aşa fel încât amenzile statului să poată ţine în frâu pofta unora de a se îmbogăţi pe seama consumatorului credul cred că e în putinţa noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *