Actualitate

Datoria externă a statului s-a diminuat cu aproape un miliard de lei

Potrivit Ministerului Finanțelor această evoluție se explică și prin faptul că pe parcursul primelor trei luni ale anului 2018, finanțarea externă netă a atins o valoare negativă, constituind -35,04 milioane de dolari.

Or în primul trimestru al anului Republica Moldova a primit o finanțare externă de doar cinci milioane de dolari, în timp ce a achitat peste 40 de milioane de dolari. Totodată, fluctuația ratei de schimb a valutei americane, față de alte valute, a atins valori pozitive și a constituit 42,14 milioane de dolari.

În același timp, în lei datoria externă de stat s-a diminuat cu 958 milioane de lei, adică cu 3,3%. O astfel de evoluție a datoriei externe calculate în moneda națională, se datorează aprecierii în primele trei luni ale acestui an cu 3,3% ale leului moldovenesc față de biletul verde.

Cât despre datoria internă de stat, aceasta a continuat să crească și pe 31 martie 2018, ea constituia 22,83 miliarde de lei, în creștere cu 248,4 milioane de lei comparativ cu situația de la începutul anului.

Modoficarea datoriei interne de stat s-a produs din contul majorării emisiunii VMS pe piața primară. Pentru trei luni ale anului 2018, rata medie ponderată a dobânzii la VMS comercializate prin licitații a constituit 5,19%, care comparativ cu perioada analogică a anului 2017, este mai mică cu 1,4 p.p.

Sursa: Mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *