Economie Mondială

Datoria Greciei, a treia cea mai riscantă din lume

Astfel, marja la CDS-uri (credit default swap), o măsură a costului asigurării riscului de intrare în faliment, a urcat, joi, cu 147,8 puncte de bază, până la 633,5 puncte de baza în cazul Greciei, potrivit platformei CMA DataVision. La acest nivel al marjei CDS, o datorie de 10 milioane euro va fi asigurată la un cost de 633.500 euro împotriva riscului de faliment în următorii cinci ani.

Grecia a depăşit Ucraina în topul celor mai riscante ţări evaluate de către piaţă, ajungând pe locul al treilea în lume, după Argentina şi Venezuela – ţări care chiar au intrat în urmă cu câţiva ani în încetare de plăţi. Statul elen are o probabilitate de intrare în încetare de plăţi în următorii cinci ani de 41,1%, mai mare decât cea a Pakistanului.

Este pentru prima dată când o ţară din zona euro ajunge într-o o asemenea situaţie, de a fi considerată în piaţă printre cele mai riscante 3 state de pe planetă. În plus, în top 10 a intrat un alt stat din zona euro, Portugalia, situată pe locul 9, cu o marjă la CDS-uri de 270,38 puncte de bază şi o probabilitate de intrare în încetare de plăţi de 20,96%.

Degradarea încrederii în autorităţile de la Atena a fost declanşată de revizuirea în urcare a deficitului bugetar din 2009 de către Eurostat, la 13,6% din produsul intern brut (PIB), şi de retrogradarea decisă de agenţia de rating Moody’s.

În aceste condiţii, analiştii consideră din ce în ce mai probabilă activarea planului de ajutor de 45 miliarde euro de la celelalte state ale zonei euro şi de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Sursa: newsin.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *