Atitudini

Datul în bară

Ori de câte ori e în preajma persoanei respective, nu se mai comportă la fel, are sângele înfierbântat şi face gafă după gafă. Chiar şi afirmaţiile sale nu mai sunt cele dinainte.

Asta mă face să cred că dragostea nu e doar un sentiment faţă de altă persoană. Unii se pot îndrăgosti de un fotoliu. Mai cu seamă politicienii. Uitaţi-vă la ei, cum se apropie alegerile, cum îşi ies din fire, încep să gafeze şi spun numai prostii. Din acest motiv, nu e bine să ne hotărâm cu cine ţinem, până nu apucă să se desfăşoare în toată splendoarea.

Posibilitatea câştigării unui fotoliu sau a păstrării lui îi determină pe politicieni să se comporte ca nişte îndrăgostiţi. Până şi Iurie Leancă a dat-o în bară. (Mie, personal, îmi pare foarte rău, fiindcă Iurie Leancă mi se părea echilibrat). Gafa e de proporţii, fiindcă el s-a dus în România să susţină ce nu susţine partidul său şi să afirme susţinerea nu din partea partidului doar, ci a întregii Moldove.

Foarte nepotrivit. Să pornim de la premiza că nu ştim pe cine susţine, adică nu ştim dacă e un bun lider sau nu. Putem spune chiar că e bun, dar să zicem că la Cotroceni se va impune un alt candidat. Cam cu ce fel de ochi se va uita spre un viitor guvern Leancă? Să zicem doar. În mod normal, un politician din afară îşi păzeşte exaltările, aşteptând să vadă cine e următorul preşedinte al României. Nu, Leancă vorbeşte dinainte. Şi neîntrebat pe deasupra.

Asta în contextul în care Iurie Leancă avea votul de încredere al cetăţenilor moldoveni. Probabil mai mult decât oricare altul. Adică lui, dacă îi lipsea ceva, era aşezarea în capul listei PLDM pentru alegerile care vin. În loc să stea în banca lui, riscă. Dar pentru ce? – uite asta eu nu înţeleg. Mai ales că nu mi se pare deloc diplomatic. Să te duci în România şi să faci afirmaţii publice în numele Moldovei, înainte să ştii ce vrea de fapt România (asta se va şti după alegeri) şi fără să îţi pese ce vor cetăţenii Moldovei.

Şi ăsta e doar începutul. Până la alegeri îi vom vedea pe toţi politicienii noştri dovedindu-se mari îndrăgostiţi, pierzându-şi cumpătul în faţa fotoliilor la care râvnesc. Cine ştie ce surprize ne mai aşteaptă. Poate că ceilalţi vor lovi bara atât de puternic, încât vom rămâne la concluzia că tot Iurie Leancă e cel mai bun politician. Cine ştie. Urmează să vedem.

Deocamdată aşezaţi-vă confortabil în faţa televizoarelor, campania electorală abia a început. Scrisoarea pierdută abia începe. Datul în bară devine sport naţional. Vom avea un spectacol care va goni o „samă” de moldoveni de la urnele de votare.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *