Astăzi 13 Iulie 2020, Luni - Ultima actualizare la 12 Iulie 2020
Abonamente

Social 26 Noiembrie 2012, ora 11:25    Din editia print

De 11 ani e mamă nu doar pentru propriii copii

Marime Font

Asistența parentală profesionistă este un serviciu puțin cunoscut în Republica Moldova. Ideea de bază a acestui serviciu este de a lua în plasament pentru o anumită perioadă, un copil, sau doi în cazul când aceștia sunt frați. 

De cele mai multe ori părinții acestor copii se confruntă cu anumite probleme. Își ispășesc pedeapsa în închisori, sunt internați pentru o perioadă îndelungată în spital sau suferă de alcoolism. Atunci când rudele sau apropiații nu își asumă responsabilitatea pentru acești copii, ei merg în alte familii unde au parte de dragoste, căldură și educație din partea asistenților parentali.
 

Visul de a deveni mamă pentru încă cinci copii

Maria Rusu are 59 de primăveri, iar de 11 ani este asistent parental profesionist. A crescut împreună cu soțul cinci copii, iar când a venit pe lume cel mai mic băiețel, femeia a decis că va educa tot atâția de la casa de copii. Din motiv că nu și-a permis înfierea din lipsă de spațiu locativ, ea a decis să devină asistent parental profesionist. Astfel, a trecut cursurile de instruire și până acum, în familia ei, și-au găsit alinare trei copilași, un băiețel și două fetițe.

Într-o cămăruță mică din apartamentul său, femeia începe a relata povestea sa de viață.

Loading...


„ Eram o familie mare. Aveam deja două fete și doi băieți, când am aflat că sunt însărcinată cu al cincilea copil. Când l-am născut pe Chiril, copiii se certau între ei doar ca să petreacă mai mult timp cu frățiorul cel mic. Unul îi spăla hăinuțele, altul ieșea la plimbare și atunci m-am gândit „câtă dragoste pentru un singur copil”, povestește Maria Rusu.

Fetița care i-a schimbat viața

De fapt, în acele momente, femeia a decis să ia un copil în familie. Mai apoi această idee a devenit pentru ea un vis și a încercat să facă totul pentru ca el să devină realitate. Ține minte foarte bine ziua în care a fost anunțată că va deveni asistent parental pentru o fetiță. I-au comunicat doar numele ei, mai mult nu știa nimic. Atunci și-a luat propriii copii și a mers la casa de copii.

„Țin minte cum au ieșit în fața mea trei fetițe și mă rugau să le iau acasă. Este un moment foarte emoționant. Însă dintre toți copiii care ne-au înconjurat, am observat o fetiță care stătea într-o parte. Era îmbrăcată într-o rochiță și avea pălărioară pe cap. Cu siguranță că se deosebea de restul copiilor. Am mers mai apoi la administrație pentru a perfecta niște acte. Peste câteva zile, când am revenit să iau fetița acasă, mi-au adus în cameră exact acea fetiță. Așa Marina a devenit pentru noi un suflețel apropiat.”, își amintește femeia.

Mamă după trei zile

Fata nu a vorbit cu ea trei zile, cu copiii se juca, dar cu femeia nu vorbea și pace. După trei zile a venit la ea și i-a zis pentru prima dată mama. Marina era aproape de vârsta lui Chiril, iar acest lucru după spusele femeii a fost un avantaj, pentru că ei au crescut împreună.

„După cinci ani, mi-au comunicat că Marina va fi adoptată în curând. Și acum țin minte cum mă ruga să nu le permit să o ia în altă familie. Deseori îmi amintesc de acele cuvinte: „Vă rog, până la pământ, să nu mă dați în altă familie. Dar legea este lege, nu puteam proceda altfel ”, povestește femeia.

Mama și fiica au avut o discuție serioasă referitor la viitorul și familia în care va merge. I-a explicat că până în prezent ea a avut parte de o familie iubitoare, iar de acum încolo va avea norocul să întâlnească alți oameni care o așteaptă cu nerăbdare.
„Îi spuneam că noi întotdeauna o vom aștepta, doar că de azi înainte va avea două familii care să o iubească. În urma acestei discuții parcă s-a mai liniștit fata. Acum are deja 15 ani, câteva zile în urmă, m-a sunat și m-a felicitat cu ziua numelui, iar apoi mi-a zis că vrea să vină să își facă studiile la Chișinău și mi-a spus căpoate va sta la noi. Ea deja și-a făcut planurile ei ”, povestește zâmbind femeia.

Despărțirea, cea mai grea experiență

Mai târziu, Maria Rusu a avut grijă de un băiețel. Ion a stat la ea un an și jumătate, iar apoi a fost înfiat împreună cu alți doi frați, de către doi medici din Italia. Cel mai mult îi pare rău că a pierdut legătura cu el, ar vrea să știe cum o mai duce, pentru că și până acum îl consideră un membru al familiei. În permanență își aduce aminte de el. Speră doar că în Italia va avea un viitor mai bun.

„Acum am sub tutelă o fetiță, are cinci anișori, părinții își ispășesc pedeapsa în închisoare. Merg des cu ea la mama ei în vizită. Dar până acum nu am auzit cuvântul bună ziua din partea ei. Acum Irina trebuie să plece la o rudă apropiată. Mătușa fetei deja pregătește actele necesare, când vor fi gata, atunci va veni după ea. Nu știu cât timp va mai fi alături de noi, poate o lună sau poate o săptămână” zice îngândurată femeia.

Apoi ne spune că îi va fi foarte greu să se despartă de ea, pentru că micuța a devenit un membru al familiei. Dar știa de la început că într-o bună zi vor veni după ea, copiii sunt îngrijiți de asistenții parentali doar o anumită perioadă de timp.

„Dacă aș avea posibilitatea să-i cresc, i-aș înfia cu siguranță, dar eu singură am cinci copii și trăiesc într-un apartament cu patru camere. Dacă aș avea o casă mare nici nu s-ar pune în discuție, dar acum le pot oferi doar atât. Vreau ca măcar pentru o perioadă să uite de soarta lor grea și să se bucure de o adevărată familie”, mărturisește Maria Rusu.

Familie ca acasă

Acest proiect a fost creat cu scopul de a integra copiii din familii social-vulnerabile în familii temporare unde ar putea să se simtă ca acasă. De obicei, asistenții parentali nu adăpostesc un copil mai mult de un an. Însă nu întotdeauna se ține cont de acest lucru.

Maria Rusu e de părerea că un copil nu trebuie să se afle în familie mai mult decât perioada indicată, deoarece se obișnuiește cu regulile casei, iar membrii familiei devin pentru el cei mai apropiați oameni. Atunci însă când este anunțat că trebuie să plece, trece printr-o perioadă foarte dificilă.

„Trebuie să fii indulgent cu ei. Uneori trece mult timp până când se deprind cu regulile casei. Prima perioadă când îi aduci în familie se comportă straniu. Unii au obiceiul de a fura obiecte sau ascund pâine sub pernă. Câteodată, băieții mei mă întreabă de unde am atâta răbdare. Cred că este o calitate pe care am obținut-o cu timpul”, ne spune Maria Rusu.

În prezent, în țară sunt 259 de asistenți parentali profesioniști. Atunci când este plasat copilul în familie, asistentul parental primește trei mii de lei pentru 12 luni, adică câte 250 de lei pentru fiecare lună. De asemenea, din buget mai sunt alocați zilnic câte 21 de lei pentru fiecare copil și alte 250 de lei lunar pentru produse igienice.

PS: Pentru a păstra identitatea copiilor, nu am divulgat numele lor adevărat

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Internațional 12 Iulie 2020, ora: 10:51

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

40.000 de ruși au scandat „PUTIN, DEMISIA” în timpul protestelor față de arestarea unui guvernator din Orientul Îndepărtat

Zeci de mii de oameni au strigat "Putin, demisia" în timpul unui protest față de arestarea unui guvernator local dintr-un oraș aflat la granița cu China și aproape de oceanul Pacific, scrie Digi24.ro

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 11:29

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Față de iunie 2019 prețurile la Fructe au crescut cu aproape 40% la ouă cu 57% iar la energia electrică cu 10%

Biroul Naţional de Statistică informează că în luna iunie 2020 inflaţia anuală (pentru ultimele 12 luni) a constituit 4,25%, inclusiv la: produse alimentare – 8,48%, mărfuri nealimentare 0,30% și servicii prestate populaţiei – 3,53%.

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 11 Iulie 2020, ora: 10:53

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Statele Unite ar urma să investească peste 130 de milioane de dolari pentru modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, cea mai mare investiție într-un proiect militar american în Europa pentru anul 2021

Potrivit publicației Stars and Stripes, citată de hotnews.ro, baza de la Câmpia Turzii va deveni un hub pentru operațiunile Forțelor Aeriene SUA în sud-estul Europei.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 11 Iulie 2020, ora: 10:17

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

CNA-ul condus de consilierul lui Dodon anunță un „mare” caz de corupție / A încercat să mituiască un polițist de frontieră cu... 100 de dolari. MARELE CORUPT riscă 5 ani de închisoare

Un bărbat din Ceadîr-Lunga este cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de corupere activă. Acesta ar fi propus unui ofițer de investigații din cadrul Direcției regionale Sud a Poliției de frontieră 100 de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 11 Iulie 2020, ora: 10:09

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Fostă ministră a Justiției, despre rezilierea contractului de concesionare a aeroportului: „Dodon face în fel și chip ca țara să piardă 900 mln USD”

Urmăriți acțiunile lui Dodon dacă vreți să vedeți cum mai zboară un miliard de dolari din Republica Moldova. Astfel a comentat fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, acțiunile de ieri ale guvernării privind rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 09:01

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

O familie din România câștigă, în medie, puțin peste 1.000 euro/lună

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui an, din care s-au cheltuit în medie 4.269 de lei, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:40

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil

Ungurii tocmai au luat o decizie scandaloasă. Au bătut palma cu rușii într-un domeniu sensibil Foto: simbol

Conform unui comunicat, compania energetică controlată de statul ungar MVM Zrt. și Rusatom Service Rt., filială a corporației ruse de stat pentru energie atomică Rosatom, au înființat o firmă mixtă în Ungaria.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 08:30

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Republica Moldova primeşte a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană

Comisia Europeană, în numele UE, a aprobat vineri, 10 iulie, debursarea a 30 de milioane de euro din asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Aceasta este cea de-a doua și ultima tranșă din cadrul actualului program de asistență macrofinanciară, prima tranșă în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Alina Bica, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, a fost prinsă de poliţişti în Italia

Fosta şefă a DIICOT Alina Bica va fi adusă în ţară, vineri seară, după ce fusese dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 11 Iulie 2020, ora: 07:37

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu a fost diagnosticat cu leucemie: „Este internat la Iași și are nevoie de sânge pentru transfuzii”

 Cunoscutul actor Vladimir Ciobanu, cel care l-a interpretat pe Mihai Eminescu în filmul „Luceafărul”, ar fi fost diagnosticat cu leucemie, iar în aceste clipe se află în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie Iași. Potrivit prietenilor și...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 11 Iulie 2020, ora: 07:30

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

Condamnare la închisoare pe viaţă pentru intenţia de a ataca locaţii turistice din Londra

 Justiţia britanică a condamnat joi la închisoare pe viaţă un fost şofer al companiei Uber care intenţiona să comită atacuri cu armă de foc şi cuţit în locaţii turistice din Londra, după ce fusese achitat de acuzaţii de terorism, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:28

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Un francez suspectat de abuzarea sexuală a peste 300 de minori, arestat la Indonezia

Poliţia din capitala indoneziană Jakarta a anunţat vineri arestarea unui bărbat cu cetăţenie franceză suspectat că a abuzat sexual peste 300 de minori, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Externe 11 Iulie 2020, ora: 07:08

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

Coronavirus: O echipă specializată a OMS se îndreaptă spre China pentru a organiza o investigaţie asupra originii virusului

 Experţii OMS, specialişti în biologie şi epidemiologie, vor colabora cu oameni de ştiinţă din China pentru a stabili sfera de acţiune şi parcursul investigaţiei, după cum a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, în cadrul unei informări de presă.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 11 Iulie 2020, ora: 07:00

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 11 IULIE 2020. Chiron intră în retrograd! Adevărul iese la iveală

Chiron isi incepe astazi miscarea retrograde si simti ca vrei sa tipi. Tipi de durere? Plangi de furie? Strigi dupa ajutor? Sau toate la un loc? Luna intra in Berbec, iar Berbecul nu stie de gluma. Este timpul sa iti onorezi propriile sentimente si sa actionezi. Pe masura de Luna face cuadratura...

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 06:50

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

A patra seară de proteste în Belgrad. Sârbii au rupt gardul din fața Parlamentului

Mii de protestatari din Belgrad au rupt gardul din fața clădirii Parlamentului sârbesc și au urcat scările acestuia pentru a aprinde torțe, potrivit Balkan Insight. Aceasta este a patra seară de proteste în capitala Serbiei față de modul în care guvernul a gestionat perioada de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 11 Iulie 2020, ora: 06:48

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

CINE SUNT GĂGĂUZII / Rătăciți prin istorie

Dosarul găgăuzilor se constituie într-unul dintre cele mai interesante şi mai puţin cunoscute episoade ale istoriei moderne ale românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 11 Iulie 2020, ora: 00:58

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

Sfânta Sofia: Grecia condamnă gestul Turciei pe care-l consideră „o provocare a lumii civilizate”

„Grecia condamnă cu tărie” decizia Turciei care deschide calea transformării fostei Hagia Sofia din Istanbul în moschee, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis, vineri seara, potrivit AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 10 Iulie 2020, ora: 20:40 de Alecu Reniță

STATALITATEA DODONISTĂ – CÂT DE REPREZENTATIVĂ ESTE?

În spaţiul public se aruncă mesaje-cheie menite să buimăcească lumea şi să-l avantajeze pe Igor Dodon. Nu ştiu câte din mesajele-cheie sunt lansate din prostie sau la comanda stăpânilor lui Igor Dodon. În ultimele 2-3 luni, „cârtiţele” din...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)