Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 22:36
Abonamente

Social 19 Octombrie 2015, ora 08:00    Din editia print

De 12 ani o femeie invalidă locuiește în beznă chiar la doi pași de Capitală

Marime Font

E greu de imaginat că în secolul XXI unii oameni nu au acces la lumină electrică, mai ales dacă aceștia locuiesc în suburbia Chișinăului. 12 ani de chin, plângeri, petiții, solicitări, zeci de apeluri telefonice și la fel de multe vizite directe la Gas Natural Fenosa sau la primăria din localitate și toate nu i-au adus niciun rezultat Nadejdei Ostapova din orășelul Durlești.

Chiar dacă are în casă televizor, mașină de spălat și aspirator, acestea n-au fost puse niciodată în priză. Ce înseamnă să trăiești „la lumânare” aproape un sfert de veac, fiind invalid și de ce autoritățile ridică din umeri când sunt întrebate despre acest caz, am aflat de la femeia care știe prețul luminii și care deja se arată neputincioasă în fața unui sistem putred.

Pe mătușa Nadejda am găsi-o la poarta casei sale din dealul Durleștiului, pe strada Budăi. Atunci când ne-a văzut, femeia a început să plângă, nu pentru că ar fi foarte emotivă, dar noi, cei din presă, suntem ultima ei speranță ca să-și trăiască bătrânețea având măcar un bec aprins în casă. Ea a rămas singură, copiii sunt plecați peste hotare, iar soțul i-a decedat acum 5 ani. El n-a mai apucat să vadă lumină în casa pe care au ridicat-o împreună. An de an cei care trebuiau să soluționeze această problemă „i-au hrănit” cu promisiuni deșarte.Nadejda Ostapova este invalidă de gradul II și trăiește fără curent electric de 12 ani 

„Nu m-am gândit că voi ajunge să-mi trăiesc viața singură în întuneric”

Totul a început în 2003. Nadejda Ostapova, împreună cu soțul și copiii, a revenit în R. Moldova după ce au trăit o perioadă în Ucraina. Au vândut acolo tot ce aveau și s-au gândit să înceapă aici viața de la capăt. Durleștiul era locul unde femeia a crescut și unde mai avea multe rude, așa că au decis să-și cumpere un lot de teren în orășel și să-și ridice o casă. „Eu m-am născut în Durlești, eram șase frați în familie, iar când aveam 15 ani, am rămas orfani și a trebuit să plec la lucru în Ucraina. Acolo m-am întâlnit cu viitorul soț, am făcut nuntă, am adus pe lume un băiat și o fată, dar mereu visam să revin în țara mea. Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să-mi trăiesc viața așa - singură în întuneric”, recunoaște cu tristețe femeia.

Primii ani, după ce s-au întors, ea a fost la muncă peste hotare, iar soțul a rămas să ridice casa. Cei care le vânduse lotul de teren le-au spus că lumina urma să fie trasă în anul 2004. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici după 12 ani!


Nadejda Ostapova ne prezintă toate documentele unde i s-a tot promis că va avea lumină

În 2010, în timp ce lucra la o familie în Italia, Nadia Ostapova a suferit o traumă la picior. Ulterior s-a adeverit că aceasta era destul de gravă și ea s-a ales cu o proteză de fier și cu grad de invaliditate. În același an femeia a revenit definitiv acasă unde a dat peste o altă nenorocire - i-a decedat soțul. Prin urmare, deja de 5 ani, moldoveanca locuiește singură într-o casă mare fără curent electric. „Mă culc la ora opt seara și mă trezesc la opt dimineața. Mă apucă depresia când mă gândesc că trebuie să stau 12 ore în pat și să mă uit în pod. Cum poți să trăiești la o aruncătură de băț de Chișinău și să n-ai lumină?!”, se întreabă nedumerită mătușa Nadejda.

„Pentru cei care au cunoscuți și bani s-au găsit soluții”

Cât timp a fost peste hotare, dar și în ultimii ani de când stă acasă, femeia din Durlești a scris o sumedenie de cereri și a făcut zeci de solicitări atât la primăria din localitate, cât și la principalul furnizor de energie electrică din țară, Gas Natural Fenosa. Drept răspuns, ea a primit câteva scrisori în care era menționat că lucrările de construcție a rețelelor de distribuție electrică, pe strada ei, vor fi începute în 2008, 2010, 2013, 2014, iar în ultimele se anunță că acestea vor demara în 2015.

Se termină și acest an, dar nimeni încă nu a mișcat nici măcar un deget. Pe strada Budăi din Durlești, în ultima perioadă au mai fost ridicate câteva case, unele dintre ele sunt, la fel, fără curent electric. Totuși, câțiva proprietari mai inventivi au reușit să-și tragă lumină de la stâlpii de pe străzile din vecinătate. „De câteva ori au fost niște specialiști, s-au uitat și au plecat. Presupun că s-au gândit că nu-i rentabil să tragă lumină doar pentru câteva case. Eu sunt gata să plătesc pentru stâlpi, doar ca să-mi văd casa luminată. Pentru cei care au cunoscuți și bani, repede s-au găsit soluții, dar pentru noi, câteva familii, n-are cine pune măcar un cuvânt și stăm aici uitați de lume”, mărturisește cu lacrimi în ochi proprietara casei neiluminate. Potrivit ei, strada pe care locuiește este mică, iar pentru a bucura câteva familii este nevoie de doar 5-6 stâlpi.


Femeia speră cândva să-și vadă în casă măcar un bec aprins

Prin casă Nadejda Ostapova ne-a arătat multe lucruri cumpărate care n-au fost folosite niciodată, deoarece trebuie conectate la energie electrică. În camera pentru oaspeți am găsit un televizor nou-nouț, dar stăpâna încă n-a apucat să vizioneze nimic la el. În aceeași încăpere am observat și un aspirator, acesta la fel stă doar de formă. Mașina de spălat din baie are rol de mobilă. Nefiind folosită, aceasta a început să ruginească. „De aproape 10 ani spăl cu mâna. Vin, mă uit la mașina de spălat și încep a plânge!”, povestește parcă deja resemnată femeia.

Cel mai dificil moment pentru Nadejda Ostapova este atunci când vede că seara de jur împrejur se aprind luminile, dar casa ei rămâne în beznă și azi, și mâine, și poimâine!


Televizorul și radioul n-au fost conectate niciodată


Mașina de spălat și aspiratorul stau doar de formă

Nimeni nu este responsabil de nimic

După ce am discutat cu femeia din Durlești am mers să aflăm ce spun cei de la primăria din localitate. Pe doamna primar n-am găsit-o la locul de muncă, în schimb am discutat cu Valentina Olan, specialistă în amenajarea teritoriului în orășel. S-a adeverit că ea cunoaște despre această situație, însă susține că angajații Primăriei Durlești nu poartă nicio vină, iar „toate păcatele” ar fi pe capul celor de la Gas Natural Fenosa, care este o companie privată și acționează pe cont propriu. Ulterior am reușit s-o contactăm și pe Eleonora Șaran, actualul primar al orășelului. Ea a declarat că nu cunoaște nimic despre această situație, dar presupune că este o explicație logică de ce casele de pe strada Budăi n-au fost conectate la curent electric (n.red. de 12 ani). Ea a promis că se va interesa de problema dată și ne va oferi un comentariu a doua zi. Nici a doua și nici a treia zi, Eleonora Șaran nu a răspuns la telefon.


Primăria orășelului Durlești

Contactați de TIMPUL, reprezentanții de la Gas Natural Fenosa au declarat că strada Budăi din Durlești nu figurează în baza lor de date, respectiv, în timpul apropiat acolo nu se prevăd lucrări de construcție a rețelelor de distribuție electrică. Potrivit lor, instalarea stâlpilor pe acea stradă trebuie să fie efectuată în colaborare cu Primăria.

Conform Legii cu privire la energia electrică, autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile să elaboreze proiecte de construcţie a reţelelor electrice de distribuţie cu destinaţie locală în baza avizelor de racordare eliberate de operatorii reţelelor de distribuţie.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 22:05

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

Maia Sandu își atacă foștii aliați: „Între mine şi Andrei Năstase există divergenţe iar O. Țîcu l-a ajutat pe Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău”

 Liderul PAS, Maia Sandu, acuză Partidul Unității Naționale că l-a ajutat pe socialistul Ion Ceban să câștige Primăria Chișinău prin atacurile făcute de reprezentanții formațiunii la adresa candidatului ACUM, Andrei Năstase. Declarațiile au fost făcute de către Maia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:51

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

Cristina Țărnă: Ce i se întâmplă lui Viorel Morari înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA

 Fosta vicedirectoare a Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă, consideră că arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari și ceea ce i se întâmplă acestuia înseamnă răzbunarea scheletelor din sertarele PA. Potrivit ei, toți cei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:18

 Viceprimarul municipiului București, Aurelian Bădulescu, a infirmat categoric semnarea oricărui act sau acord de colaborare, dintre Chișinău și București, de către partea română, în cadrul ședinței Consiliului municipal Chișinău, din 15 ianuarie. Acesta susține că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)