De 12 ani o femeie invalidă locuiește în beznă chiar la doi pași de Capitală | Social
Astăzi 20 Septembrie 2020, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:04
Abonamente

Social 19 Octombrie 2015, ora 08:00    Din editia print

De 12 ani o femeie invalidă locuiește în beznă chiar la doi pași de Capitală

Marime Font

E greu de imaginat că în secolul XXI unii oameni nu au acces la lumină electrică, mai ales dacă aceștia locuiesc în suburbia Chișinăului. 12 ani de chin, plângeri, petiții, solicitări, zeci de apeluri telefonice și la fel de multe vizite directe la Gas Natural Fenosa sau la primăria din localitate și toate nu i-au adus niciun rezultat Nadejdei Ostapova din orășelul Durlești.

Chiar dacă are în casă televizor, mașină de spălat și aspirator, acestea n-au fost puse niciodată în priză. Ce înseamnă să trăiești „la lumânare” aproape un sfert de veac, fiind invalid și de ce autoritățile ridică din umeri când sunt întrebate despre acest caz, am aflat de la femeia care știe prețul luminii și care deja se arată neputincioasă în fața unui sistem putred.

Pe mătușa Nadejda am găsi-o la poarta casei sale din dealul Durleștiului, pe strada Budăi. Atunci când ne-a văzut, femeia a început să plângă, nu pentru că ar fi foarte emotivă, dar noi, cei din presă, suntem ultima ei speranță ca să-și trăiască bătrânețea având măcar un bec aprins în casă. Ea a rămas singură, copiii sunt plecați peste hotare, iar soțul i-a decedat acum 5 ani. El n-a mai apucat să vadă lumină în casa pe care au ridicat-o împreună. An de an cei care trebuiau să soluționeze această problemă „i-au hrănit” cu promisiuni deșarte.

Loading...Nadejda Ostapova este invalidă de gradul II și trăiește fără curent electric de 12 ani 

„Nu m-am gândit că voi ajunge să-mi trăiesc viața singură în întuneric”

Totul a început în 2003. Nadejda Ostapova, împreună cu soțul și copiii, a revenit în R. Moldova după ce au trăit o perioadă în Ucraina. Au vândut acolo tot ce aveau și s-au gândit să înceapă aici viața de la capăt. Durleștiul era locul unde femeia a crescut și unde mai avea multe rude, așa că au decis să-și cumpere un lot de teren în orășel și să-și ridice o casă. „Eu m-am născut în Durlești, eram șase frați în familie, iar când aveam 15 ani, am rămas orfani și a trebuit să plec la lucru în Ucraina. Acolo m-am întâlnit cu viitorul soț, am făcut nuntă, am adus pe lume un băiat și o fată, dar mereu visam să revin în țara mea. Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge să-mi trăiesc viața așa - singură în întuneric”, recunoaște cu tristețe femeia.

Primii ani, după ce s-au întors, ea a fost la muncă peste hotare, iar soțul a rămas să ridice casa. Cei care le vânduse lotul de teren le-au spus că lumina urma să fie trasă în anul 2004. Acest lucru nu s-a întâmplat însă nici după 12 ani!


Nadejda Ostapova ne prezintă toate documentele unde i s-a tot promis că va avea lumină

În 2010, în timp ce lucra la o familie în Italia, Nadia Ostapova a suferit o traumă la picior. Ulterior s-a adeverit că aceasta era destul de gravă și ea s-a ales cu o proteză de fier și cu grad de invaliditate. În același an femeia a revenit definitiv acasă unde a dat peste o altă nenorocire - i-a decedat soțul. Prin urmare, deja de 5 ani, moldoveanca locuiește singură într-o casă mare fără curent electric. „Mă culc la ora opt seara și mă trezesc la opt dimineața. Mă apucă depresia când mă gândesc că trebuie să stau 12 ore în pat și să mă uit în pod. Cum poți să trăiești la o aruncătură de băț de Chișinău și să n-ai lumină?!”, se întreabă nedumerită mătușa Nadejda.

„Pentru cei care au cunoscuți și bani s-au găsit soluții”

Cât timp a fost peste hotare, dar și în ultimii ani de când stă acasă, femeia din Durlești a scris o sumedenie de cereri și a făcut zeci de solicitări atât la primăria din localitate, cât și la principalul furnizor de energie electrică din țară, Gas Natural Fenosa. Drept răspuns, ea a primit câteva scrisori în care era menționat că lucrările de construcție a rețelelor de distribuție electrică, pe strada ei, vor fi începute în 2008, 2010, 2013, 2014, iar în ultimele se anunță că acestea vor demara în 2015.

Se termină și acest an, dar nimeni încă nu a mișcat nici măcar un deget. Pe strada Budăi din Durlești, în ultima perioadă au mai fost ridicate câteva case, unele dintre ele sunt, la fel, fără curent electric. Totuși, câțiva proprietari mai inventivi au reușit să-și tragă lumină de la stâlpii de pe străzile din vecinătate. „De câteva ori au fost niște specialiști, s-au uitat și au plecat. Presupun că s-au gândit că nu-i rentabil să tragă lumină doar pentru câteva case. Eu sunt gata să plătesc pentru stâlpi, doar ca să-mi văd casa luminată. Pentru cei care au cunoscuți și bani, repede s-au găsit soluții, dar pentru noi, câteva familii, n-are cine pune măcar un cuvânt și stăm aici uitați de lume”, mărturisește cu lacrimi în ochi proprietara casei neiluminate. Potrivit ei, strada pe care locuiește este mică, iar pentru a bucura câteva familii este nevoie de doar 5-6 stâlpi.


Femeia speră cândva să-și vadă în casă măcar un bec aprins

Prin casă Nadejda Ostapova ne-a arătat multe lucruri cumpărate care n-au fost folosite niciodată, deoarece trebuie conectate la energie electrică. În camera pentru oaspeți am găsit un televizor nou-nouț, dar stăpâna încă n-a apucat să vizioneze nimic la el. În aceeași încăpere am observat și un aspirator, acesta la fel stă doar de formă. Mașina de spălat din baie are rol de mobilă. Nefiind folosită, aceasta a început să ruginească. „De aproape 10 ani spăl cu mâna. Vin, mă uit la mașina de spălat și încep a plânge!”, povestește parcă deja resemnată femeia.

Cel mai dificil moment pentru Nadejda Ostapova este atunci când vede că seara de jur împrejur se aprind luminile, dar casa ei rămâne în beznă și azi, și mâine, și poimâine!


Televizorul și radioul n-au fost conectate niciodată


Mașina de spălat și aspiratorul stau doar de formă

Nimeni nu este responsabil de nimic

După ce am discutat cu femeia din Durlești am mers să aflăm ce spun cei de la primăria din localitate. Pe doamna primar n-am găsit-o la locul de muncă, în schimb am discutat cu Valentina Olan, specialistă în amenajarea teritoriului în orășel. S-a adeverit că ea cunoaște despre această situație, însă susține că angajații Primăriei Durlești nu poartă nicio vină, iar „toate păcatele” ar fi pe capul celor de la Gas Natural Fenosa, care este o companie privată și acționează pe cont propriu. Ulterior am reușit s-o contactăm și pe Eleonora Șaran, actualul primar al orășelului. Ea a declarat că nu cunoaște nimic despre această situație, dar presupune că este o explicație logică de ce casele de pe strada Budăi n-au fost conectate la curent electric (n.red. de 12 ani). Ea a promis că se va interesa de problema dată și ne va oferi un comentariu a doua zi. Nici a doua și nici a treia zi, Eleonora Șaran nu a răspuns la telefon.


Primăria orășelului Durlești

Contactați de TIMPUL, reprezentanții de la Gas Natural Fenosa au declarat că strada Budăi din Durlești nu figurează în baza lor de date, respectiv, în timpul apropiat acolo nu se prevăd lucrări de construcție a rețelelor de distribuție electrică. Potrivit lor, instalarea stâlpilor pe acea stradă trebuie să fie efectuată în colaborare cu Primăria.

Conform Legii cu privire la energia electrică, autorităţile administraţiei publice locale sunt responsabile să elaboreze proiecte de construcţie a reţelelor electrice de distribuţie cu destinaţie locală în baza avizelor de racordare eliberate de operatorii reţelelor de distribuţie.

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:42

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Germania, pregătită să cheltuie 1 MILIARD euro pe două terminale de gaze lichefiate, pentru a SCĂPA de sancțiunile SUA în proiectul Nord Stream 2

Autorităţile germane s-au oferit să cheltuie un miliard de euro pentru a construi două terminale pentru gaze naturale lichefiate, în încercarea de a descuraja SUA să impună sancţiuni Germaniei din cauza implicării sale în proiectul gazoductului Nord Stream 2, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:30

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Politologul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiune de solidaritate civilă

Cunoscutul politolog, doctor în științe istorice și publicistul Valerii Solovei a fost reținut la Moscova după o acțiunea de solidaritate civilă „Ziua schimbării”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Septembrie 2020, ora: 08:25

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Maia Sandu pentru presa din România: Sărăcia este problema resimțită de toți cetățenii, dar cauza principală sărăciei este corupția

Unul dintre principalii lideri politici pro-europeni de la Chişinău, Maia Sandu, vorbeşte, într-un interviu acordat Agerpres, despre importanţa alegerilor prezidenţiale care vor avea loc pe 1 noiembrie în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 20 Septembrie 2020, ora: 08:13

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Prognoza METEO. Val de aer rece peste Moldova

Astăzi nu se așteaptă schimbări esențiale de vreme - va fi la fel de răcoare ca în ziua precedentă. Mâine însă temperaturile vor crește puțin.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 20 Septembrie 2020, ora: 08:10

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

7 gustări sub 100 de CALORII. Ce să mănânci ca să scapi de burtă

Gustarile inteligente, sub 100 de calorii, pot face diferenta dintre pierderea de kilograme si incercarea nereusita de a deveni mai suplu. Atunci cand esti la birou este tentant sa iei ceva dulce/ sau un sandwich de la aparatul din hol pentru a-ti astampara foamea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Septembrie 2020, ora: 07:29

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

Horoscopul zilei de azi DUMINICĂ 20 SEPTEMBRIE 2020. Așteaptă-te la neașteptat!

 Luna este in Scorpion si esti gata de confruntari transformationale. Luna face opozitie cu Uranus si cuadratura cu Venus, ceea ce aduce mai multa dorinta in relatii. Asteapta-te la neasteptat! Jupiter si Neptun mai elibereaza din tensiuni si te simti mai expansiv. Doar e duminica si meriti...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Septembrie 2020, ora: 06:02

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

Anunțul momentului în România: încă trei orașe mari din țară vor avea stadioane moderne

În următoarele luni vor fi inaugurate trei stadioane moderne în București, dar CNI pune la cale trei proiecte impresionante și în provincie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)