Editorial

De-a oaia

De-a oaia este un etalon al calității moldovenești. Un fel de Made in Moldova. Moldovenii au un obicei foarte prost, de a face totul de-a oaia. Aceste obicei se întâlnește în toate domeniile, în construcții, jurnalism, administrare publică, industrie alimentară, politică, viață personală, sport, show-bussines… mai în scurt peste tot. E foarte greu să înțelegem de unde vine această tradiție. Sunt sigur că nu am fost întotdeauna așa, cândva demult făceam și noi lucrurile cu dărurire de sine, calitativ. Acum am ajuns să le facem de-a oaia. Probabil din cauza că așa e mai ușor, și ne doare-n cot de ce vor crede restul. Ne place să ne spălăm pe mâni cât mai repede, și preferăm să reparăm un lucru de 5 ori, decât să-l facem o dată calitativ.

Până și integrarea europeană merge de-a oaia. Pentru că nu faci integrare europeană cu niște bădărani care abia au ieșit din grajd. Puteți să reparați drumurile și să implementați reformele europene, însă nu puteți scoate bădăranul din moldovean. În popor i se mai spune ”bâdlă”.

Această bâdlă e o problemă mai gravă decât drumurile stricate, pentru că de la ea pornesc toare lucrurile făcute de-a oaia. De la bâdle pornesc stațiile și panourile de iluminare distruse, de la bâdele pornesc pietnoii călcați cu mașinile chiar pe pietonale, de la bâdle vine mâncare alterată vândută drept mâncare normală, de la bâdle vin spălările de bani și actele de corupție, pădurile domnești și contrabanda cu țigări. Tot bâdlele dau în arendă spațiile verzi care aparțin orașului. Recent, o bâdlă de la Judecătoria Centru a oferit unor bâdle din firma Garant Rapid 4 hectare de pământ din parcul Valea Trandafirilor. Bâdlele de la Primărie tac, tăcem și noi, pentru că suntem bâdle și nu avem nevoie de parcuri. Tot recent, o bâdlă la volan mai n-a călcat un pieton chiar pe strada pietonală. Bâdla mai avea tupeul să spună că nu vede nici un semn de pietonală. Alte bâdle care parchează acolo vor face la fel. Până bâdlele de la primărie n-o să se autosesizeze și-o să instaleze acolo un semn de 10 metri pe 10 cu inscripția: Aici e pietonală, parchează doar bâdlele!

Totul se face de-a oaia în țara asta datorită bâdlelor. Și bâdlele sunt peste tot. Avem bâdle în guvern, în primărie, în școli și universități, în ogradă și în scara blocului, în supermarket și în restaurant. Bâdla a cucerit toate domeniile de activitate din țara noastră, iar bădărănismiul și nesimțirea stau în capul mesei. Și atât timp când nu vom scoate această bâdlă din noi, vom continua să trăim în mizeria pe care o avem și vom continua să facem lucrurile de-a oaia. Pentru că țara lucrului bine făcut este undeva în altă parte. La noi este țara lucrului făcut de-a oaia și paradisul bâdlelor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *