Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 08:47
Abonamente

Comentariu 27 Decembrie 2013, ora 08:01    Din editia print

Marime Font

De bine, mai puțin

A mai trecut un an. Cu bune, cu rele. Ca de obicei orașul e pregătit de sărbătoare.
 

 
 
 

Dacă am face un bilanț al anului ce tocmai se încheie, vedem că salariile nu au crescut, promisiuni în acest sens sunt doar pentru judecători, iar noi trăim în aceeași sărăcie cu ochii pe moneda europeană. Să scadă, să nu crească. Însă așteptările noastre sunt de prisos. Dacă în august anunțau la știri că moneda europeană a atins pragul psihologic de 17 lei, acum, în pragul sărbătorilor, ea a depășit cu brio și alte praguri, apropiindu-se de 18 lei, fără să ne facă viața mai ușoară. Pe lângă asta, am rămas fără Banca de Economii, s-a concesionat aeroportul, au căzut câțiva politicieni, iar alții încep să facă o frumoasă carieră.

Chirtoacă e naș, Filat se însoară, iar Plahotniuc a dat înapoi câteva poziții. Concertele în PMAN au continuat, bradul e împodobit.Să nu uităm de interdicția dată de ruși vinului moldovenesc. Sau de expulzarea moldovenilor plecați la lucru prin Rusia. Serghei, vecinul, spune că nu regretă că a fost trimis înapoi din Moscova. Însă sunt și oamenii care suferă.

Tot la capitolul vești proaste sau știri triste intră și episodul de astă primăvară din Varnița. De extinderea necontenită și nesimțită a pacificatorilor cu arma la brâu. Dar și povestea liceului de limbă română, Lucian Blaga, din Tiraspol, încercuit cu sârmă ghimpată.

Dacă trebuie să notăm plusurile, nu putem omite două mari victorii: parafarea de la Vilnius și recunoașterea oficială a limbii române ca limbă de stat. Două lucruri extraordinare. Probabil, la scară mică, s-au întâmplat mai multe lucruri bune, dar nu atât de bune încât să le considerăm momente istorice.

Cam așa arată tabloul 2013 în curtea noastră. Dacă ne uităm în curtea vecinilor, vedem lucruri și mai rele. În România, inspirați de – probabil – succesul noului papă, politicienii vor imunitate, fapt care îmi aduce în minte infailibilitatea papală (papa nu poate greși!), iar afacerea Roșia Montană a adus unul dintre cele mai lungi proteste pașnice ale Europei pe anul în curs. În Ucraina lucrurile sunt de-a dreptul triste: avem de-a face cu politicieni de o părere și un popor de altă părere. Nu știu cum s-a ajuns în situația de față, însă e evident că Ucraina a devenit o afacere la mâna politicienilor, care o tratează ca pe o moșie de familie, de vreme ce sărmanii ucraineni suferă în stradă.

Și, desigur, situația Ucrainei ne va îngreuna parcursul european. Dacă îi aveam colegi de drum, lucrurile ar fi mers mai ușor pentru noi. Așa, nu ne rămâne decât să privim peste țări la georgieni, iar georgienii să privească peste țări la noi și – prin puterea exemplului – să ne încurajăm reciproc.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul