Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 07:36
Abonamente

Bună Dimineața 9 Iunie 2017, ora 07:42    Din editia print

Marime Font

De ce (nu) voi merge la protest?

„Să ne apărăm dreptul la alegeri corecte acum sau votul nostru nu va mai conta”. Este un îndemn lansat de societatea civilă, care, într-un spot video, îndeamnă toţi cetăţenii Republicii Moldova să vină duminică, 11 iunie, începând cu ora 12.00, la un protest în faţa Parlamentului.

 
 
 

În cadrul protestului se va cere din nou retragerea proiectelor de legi de modificare a sistemului electoral. Printre liderii partidelor politice de la noi care și-au anunțat participarea la manifestație sau au transmis mesaje de îndemn către cetățeni de a ieși la potest se numără Renato Usatîi, Andrei Năstase și Maia Sandu. 

Să ne înțelegem – nu sunt împotriva acestei inițiative, adică manifestației. Doar că, pentru mine, orice „apropiere” a unor lideri politici care se declară pro-europeni de unii care stau mai mult la Moscova, este inadmisibilă. În afară de aceasta, la protestele respective, apare un fenomen ciudat de autoproclamare a unor persoane dubioase drept lideri ai societății civile. Protestele descoperă diferiți anonimi care se erijează în lideri ai maselor.Nu voi merge la protest, pentru că nu-mi este clar cum vede această societate civilă și aceste partide schimbarea. Există două opțiuni. Fie distrugi prin violență lanțul vicios și instaurezi o nouă ordine. Fie convingi electoratul nemulțumit și astfel aduci noua ordine. Pe motiv că niciuna dintre ele nu este plauzibilă, rămân jumătățile de măsură, acestea fiind instabile și aducătoare de rezultate periculoase.

Nu voi merge la protest, pentru că această manifestație nu este un protest. Un protest relevă exprimarea clară a nemulțumirilor și revendicărilor orientate către anumite persoane concrete, capabile să întreprindă acțiuni în vederea îndeplinirii acestora. Or, de multe ori, aceste proteste se tranformă în niște nemulțumiri vagi. Unii nu știu pentru ce, cum și încotro, alții (de la tribune) știu pentru ce, cum și încotro.

Nu voi merge la protest, pentru că, de fiecare dată când unioniștii au încercat să participe în cadrul acestor manifestații, li s-a spus: „Acum nu e momentul să vorbim despre Unire”, „Hai să rezolvăm cu miliardul furat și apoi trecem la Unire”, „Problema transnistreană e prea complicată ca s-o putem rezolva noi”, „Nu mai scandați împotriva rușilor” etc. Astfel s-a înțeles. Interesul e altul, iar „interesul poartă fesul”.

N.B. Nu voi merge duminică la protestul din fața Parlamentului R. Moldova, dar voi merge luni la protestul din fața Ambasadei Federației Ruse la Chișinău. Voi protesta, de ziua Federației Ruse, alături de unioniștii, care vor cere retragerea trupelor rusești de pe teritoriul R. Moldova.

Un articol de: Ana Gabor Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Septembrie 2018, ora: 07:25

Congresul local al nesimțiților

Congresul local al nesimțiților Din editia print

Cei care ieri își cereau scuze de la ucigașii neamului nostru, iar astăzi o fac pe mironosițele, ar trebui să țină minte că anume ei au contribuit la izgonirea peste hotare a familiilor noastre

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul