Astăzi 15 Noiembrie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:44
Abonamente

Editorial 17 Decembrie 2012, ora 07:55    Din editia print

Marime Font

De ce AIE îi cântă Moldovei „veșnica pomenire”?

Nu exagerez când afirm că ordinul Ministerului Sănătății, emis în luna octombrie, privind vinderea majorității medicamentelor cu prescripție obligatorie a medicului, ar putea să sporească în cele din urmă numărul bolnavilor și al cadavrelor în țara noastră.

Moldovenilor care până acum se lăsau pradă morții, neavând un serviciu și, respectiv, nici poliță de asigurare, astăzi li se fură și ultima șansă de a-și potoli durerile. 

Femeia care plânge pe drumuri

Să nu se supere Ministerul Sănătății, căci chiar n-am nicio intenție de a-l critica. Fac doar unele concluzii, după ce mai mulți oameni m-au sunat la redacție și mi s-au plâns că „statul nu ne mai vrea” sau că „suntem sortiți pieirii”. Iar ieri, în fața redacției, o femeie cu ochii împăienjeniți de tristețe s-a apropiat de mine cu un fel de frică și m-a întrebat: „Vă rog foarte mult să mă iertați, dar în organizația voastră nu aveți cumva nevoie de oameni la lucru?”. I-am spus că nu, din păcate, și ea s-a întors ca fulgerul și a plecat. A fugit, biata de ea, ca să nu-i văd lacrimile, pentru că depărtându-se, tot trupul i se zguduia de plâns. Dacă nu are de lucru, această femeie nu va putea niciodată să-și cumpere medicamente, pentru că nu are poliță de asigurare, nici bani.


Hora politicienilor de toate culorile

Dacă încă nu ne-am transformat în dobitoace, deși trăim într-o lume a nedreptății, noi trebuie să privim lucrurile în ochi și să recunoaștem că pe acești oameni, cum e femeia de mai sus, nimeni din guvernare nu vrea să-i vadă. Pe ei toți îi evită - și politicienii de dreapta, și cei de stânga, și cei de centru. Cu atât mai mult, cu cât ei, nemaiavând simpatii, ci doar antipatii politice, nu mai ies la votare. Dacă într-o zi acești nenorociți ar muri in corpore, nu m-aș mira când toate partidele noastre s-ar uni într-o horă a frăției pe mormintele lor.

„Desigur că nu”…

Nu-mi iese nici azi din minte declarația ministrului Andrei Usatâi după ce a emis ordinul privind eliberarea medicamentelor cu rețetă. „Vom avea cozi sau nu la ușile medicilor? Desigur că nu. Oamenii sănătoși trebuie să-și organizeze viața în așa mod ca să nu ajungă la medic. După 19 octombrie, aceiași oameni, care sunt bolnavi, vor veni la medic după rețetă”. Respectiva pledoarie ne arată că ministrul habar nu are despre cozile uriașe ce se formează uneori la ușile cabinetelor medicilor de familie și care, după ordinul său, vor crește întreit. În consecință, pentru o simplă rețetă, moldovenii care au norocul să dispună de poliță de asigurare, vor avea nenorocul să piardă în mod garantat o zi întreagă și un sac de nervi la ușa doctorului. Iar afirmând că oamenii sănătoși trebuie să-și organizeze viața astfel, ca să nu ajungă la medic, ministrul se referă numai la cei cu serviciu și venituri. Ceilalți, neavând posibilitatea să meargă la doctor atunci când sunt grav bolnavi, nu o vor face niciodată pentru o examinate medicală de rutină. În caz de boală, însă, acești oameni, preponderent foarte săraci, ca să obțină dreptul de a-și cumpăra leacuri, vor fi nevoiți să caute bani în plus pentru consultația medicului de familie. De aceea, ei se îmbolnăvesc fără să știe și mor ca niște fluturi, pe neprins de veste...

Mai mult, de unde să iei doctori de familie în cazul unui acces de durere pe timp de noapte? Deseori, nici Salvarea nu poți s-o chemi, pentru că ea nu vine pentru „fleacuri”, cum ar fi, de pildă, o durere mustuitoare de dinți.

De ce să-l ucidem pe Cioclea?

De nebunia provocată de ordinul lui Usatâi m-am convins chiar zilele trecute, când la o bucată de noapte m-a sunat, gemând după o migrenă, poetul Eugen Cioclea. În acea seară, îmi spunea bietul de el, a hoinărit pe la toate farmaciile din jurul casei, dar nimeni nu-i lua în seamă durerea din simplu motiv că nu avea rețetă. Chiar n-am știut ce să-i răspund, când m-a întrebat revoltat: „Mi se rupe capul de durere, măi! De unde să iau rahatul de rețetă?”. De i-aș fi sugerat să ceară explicații de la Andrei Usatâi, presupun că acesta l-ar fi sfătuit să-și organizeze viața astfel, ca să nu ajungă la medic... Dar cu ce e vinovat omul că, în tinerețe, a fost maltratat câinește în Moscova, iar agresorii i-au stricat de cap o sticlă de șampanie, după care abia de a rămas în viață? Pentru că nu are poliță de asigurare, Cioclea e nevoit să obțină o rețetă falsă. El nu are poliță, deoarece, spre deosebire de mulți alți scriitori de-ai noștri, trăiește ca un adevărat artist. Există pentru a crea, are geanta plină cu hârtiuțe pe care scrie poezii, pe el nu-l interesează mașinile și alte acareturi. Cu toate astea, e om și el, și vrea să trăiască. De ce să-l ucidem, dle ministru?

Pentru cine se adoptă legile?

Aș admite că ministrul Usatâi a scăpat atunci niște vorbe aiurea, de care poate regretă, dacă n-aș observa aceeași debandadă și în alte domenii. Am spus-o și o repet: la noi legile se fac în apărarea intereselor demnitarilor și în detrimentul cetățenilor simpli. Cu același scop, de exemplu, a fost exclusă pedeapsa penală pentru contrabandă și a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care rezidenții Zonelor Economice Libere trebuie să prezinte trei declarații vamale în loc de una. Or, chiar să aibă intenții nobile, Andrei Usatâi face parte dintr-o mașinărie de care depinde, dintr-un sistem care neglijează populația fie intenționat, fie în necunoștință de cauză.

Poți fi vindecat numai prin minciună

Uneori, am impresia că guvernarea noastră nu știe nimic despre ce se întâmplă în țara aceasta și adoptă toate legile din pur egoism, ca să nu zic incompetență. Pentru demnitarii noștri ar fi un efort colosal să calce pragul apartamentului lui Cioclea, să mănânce cu el o bucată de slănină și ceapă, fără pâine, să-l asculte atent și să meargă la medicul lor de familie, unde să mintă că-i doare capul pentru a obține o pastilă pentru Cioclea. Poetul poate fi vindecat numai prin minciună. Dar dacă, Doamne ferește, în timp cât caută un mincinos care să-l lecuiască, Cioclea moare? Dispariția sa fizică nu va însemna nimic pentru AIE, însă urmașii noștri, care îl vor venera după moarte, ar trebui să știe cum au stat lucrurile. Apropo, l-am ales pe Cioclea doar ca un exemplu, căci în realitate avem foarte mulți asemenea necăjiți.
Eu nu-s nici cu Plahotniuc, nici cu Filat. Pe ambii i-am criticat, și pe ambii i-am lăudat, dar fiecare dintre ei, dacă nu pot să contribuie la bunăstarea populației, ar trebui să se eschiveze barem de la înmormântarea propriilor alegători. Prin culisele puterii se vorbește că aceștia fură deja mai mult decât comuniștii, dar eu nu vreau să cred. Eu prefer să fiu furat, decât condus de comuniști, dar cu toate acestea tot ce se întâmplă în jurul meu mă îngrozește. Deși lipsa de milă nu mai este un viciu, ci un principiu al lumii moderne, să nu uităm măcar de respectul pentru cei care cândva au avut încredere în noi și de elementarul bun simț. 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:44

 Graba indecentă cu care a fost format și învestit noul Guvern creează impresia că Dodon se temea că Maia Sandu se va răzgândi și îi va accepta condițiile de formare a unei noi alianțe, renunțând la funcția de premier în favoarea altcuiva din blocul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:25

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

Victor Chironda a acceptat propunerea lui Ceban și devine viceprimar de Chișinău

 Activistul Victor Chironda, care a candidat la alegerile din capitală din partea Mișcării politice „Forța Nouă”, acumulând 2,73% din voturi, în turul I, a anunțat că a acceptat funcția de viceprimar, propusă de Ion Ceban.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 09:01

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Turul 2, alegeri prezidențiale 2019. Klaus Iohannis vs Viorica Dăncilă, start oficial pentru lupta electorală

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, în care se înfruntă Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, a început oficial de azi, 15 noiembrie, de la miezul nopții și se va încheia sâmbătă, 23 noiembrie, ora 7:00. Cei doi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:59

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Vladimir Putin amenință din nou Europa cu „arma energetică”: Există riscul ca tranzitul gazului prin Ucraina să se întrerupă

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că există riscuri ca tranzitul de gaz natural spre Europa prin Ucraina să se întrerupă, relatează Reuters, preluată de Agerpres. Prezentul acord privind tranzitul de gaz între Rusia şi Ucraina expiră la finalul acestui an şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 08:39

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Fosta europarlamentară Monica Macovei: „Maia Sandu poate în continuare să facă o alianță cu PD și să dea jos acest guvern”

Ex-ministra justiției din România, Monica Macovei, susține că Maia Sandu ar putea aplica același scenariu, ca și al socialiștilor, pentru a demite Guvernul Chicu, învestit în grabă. Fosta europarlamentară propune ca Sandu să creeze o alianță cu Partidul Democrat și să dea jos...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 15 Noiembrie 2019, ora: 07:48

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 15 NOIEMBRIE 2019. RACII SE POT ÎNDRĂGOSTI

Horoscopul zilei de 15 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 15 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 15...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 17:16

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Care sunt cele mai cuminți femei în funcție de zodie

Vă întrebați dacă mai există astăzi femei cuminți? Dacă ne-am lua după standardele de acum 100 de ani, răspunsul ar fi, cu siguranță, nu. Dar ce înseamnă să fii cu adevărat cuminte? Criteriile sunt destul de subiective, mai ales când ești înconjurată de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:58

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

Caz dramatic. Un adolescent a avut nevoie de transplant pulmonar din cauza ţigărilor electronice

 Plămânii adolescentului de 17 ani erau prea deterioraţi pentru a mai putea funcţiona optim. În luna octomibrie a avut loc primul transplant pulmonar ca urmare a folosirii ţigărilor electronice. Pacientul, un adolescent de 17 din Detroit, prezenta semnele afecţiunii care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:55

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

Rețeta zilei: Salată cu piept de pui și crutoane

 Iata o delicioasa reteta de salata cu piept de pui si crutoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:53

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a destructurat o grupare de români care ținea în sclavie 29 de femei

Poliția britanică a arestat 17 persoane, în urma unei operațiuni care a vizat destructurarea unei rețele internaționale de trafic de carne vie, informează The Evening Standard. Au fost efectuate raiduri în 16 orașe din Marea Britanie, echipa britanică de intervenție fiind...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:47

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean stabilit în Marea Britanie, rănit grav de către un hoț care a încercat să-i fure automobilul. Prietenii au inițiat o campanie de caritate

Un moldovean a suferit un grav accident în Marea Britanie, în timp ce era la muncă. Bărbatul are nevoie de peste 50 de mii de dolari pentru tratament. Accidentul a avut loc pe data de 9 noiembrie anul curent, în timp ce Vadim Cangea făcea livrări, în calitate de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 14 Noiembrie 2019, ora: 16:40

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mamă și-a găsit copilul însângerat la grădiniță. Micuții ar fi fost lăsați fără supraveghere

O mama care-și duce copilul la o grădiniță din Capitală acuză personalul instituției că ar fi lăsat copiii nesupravegheați. Aceasta și-a găsit copilul cu fruntea tăiată adânc de marginea unui scaun. Ulterior, băiețelul a avut nevoie de o intervenție chirurgicală....

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 14:20

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Duș RECE pentru Maia Sandu și „ACUM” din partea lui Sturza: „Nu vă mai PLÂNGEȚI de milă pe la TV. Devine PENIBIL. Aveți curajul să vă asumați măcar o parte din vină. Modelul cu guvern ONG nu a funcționat”

Ex-premierul Ion Sturza este extrem de dezamăgit că Maia Sandu a admis să fie demis Guvernul R. Moldova, iar în loc să vină reprezentanții lui „Dodon&Co”. Acesta îi îndeamnă pe cei de la „ACUM” să înceteze cu plânsetele pe la TV...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 14 Noiembrie 2019, ora: 11:52

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

VIDEO LIVE /// GUVERNUL ION CHICU A FOST VOTAT DE 62 DE DEPUTAȚI DIN PD și PSRM / Membrii executivului depun jurământul

Ion Chicu a fost votat în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova. Programul de activitate și componența Guvernului au fost votate de deputații fracțiunilor PSRM și PDM. În cadrul prezentării programului de activitate, Chicu a declarat că Printre prioritățile...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 14 Noiembrie 2019, ora: 11:44

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„După modelul rusesc - țarul și asistenul”. Igor Grosu: Ion Chicu va sta cuminte în anticameră și va face tot ce-i va spune Dodon (agora.md)

„Este profilul de candidat care o să stea cuminte în anticameră și o să facă tot ce o să-i spună Dodon. Atât. Dacă vreți, după modelul rusesc. Este țarul și este asistentul”, a declarat deputatul PAS. Potrivit lui, deputații blocului ACUM nu au discutat cu Ion...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)