Astăzi 6 Iunie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 16:57
Abonamente

Editorial 17 Decembrie 2012, ora 07:55    Din editia print

Marime Font

De ce AIE îi cântă Moldovei „veșnica pomenire”?

Nu exagerez când afirm că ordinul Ministerului Sănătății, emis în luna octombrie, privind vinderea majorității medicamentelor cu prescripție obligatorie a medicului, ar putea să sporească în cele din urmă numărul bolnavilor și al cadavrelor în țara noastră.

Moldovenilor care până acum se lăsau pradă morții, neavând un serviciu și, respectiv, nici poliță de asigurare, astăzi li se fură și ultima șansă de a-și potoli durerile. 

Femeia care plânge pe drumuri

Să nu se supere Ministerul Sănătății, căci chiar n-am nicio intenție de a-l critica. Fac doar unele concluzii, după ce mai mulți oameni m-au sunat la redacție și mi s-au plâns că „statul nu ne mai vrea” sau că „suntem sortiți pieirii”. Iar ieri, în fața redacției, o femeie cu ochii împăienjeniți de tristețe s-a apropiat de mine cu un fel de frică și m-a întrebat: „Vă rog foarte mult să mă iertați, dar în organizația voastră nu aveți cumva nevoie de oameni la lucru?”. I-am spus că nu, din păcate, și ea s-a întors ca fulgerul și a plecat. A fugit, biata de ea, ca să nu-i văd lacrimile, pentru că depărtându-se, tot trupul i se zguduia de plâns. Dacă nu are de lucru, această femeie nu va putea niciodată să-și cumpere medicamente, pentru că nu are poliță de asigurare, nici bani.

Loading...


Hora politicienilor de toate culorile

Dacă încă nu ne-am transformat în dobitoace, deși trăim într-o lume a nedreptății, noi trebuie să privim lucrurile în ochi și să recunoaștem că pe acești oameni, cum e femeia de mai sus, nimeni din guvernare nu vrea să-i vadă. Pe ei toți îi evită - și politicienii de dreapta, și cei de stânga, și cei de centru. Cu atât mai mult, cu cât ei, nemaiavând simpatii, ci doar antipatii politice, nu mai ies la votare. Dacă într-o zi acești nenorociți ar muri in corpore, nu m-aș mira când toate partidele noastre s-ar uni într-o horă a frăției pe mormintele lor.

„Desigur că nu”…

Nu-mi iese nici azi din minte declarația ministrului Andrei Usatâi după ce a emis ordinul privind eliberarea medicamentelor cu rețetă. „Vom avea cozi sau nu la ușile medicilor? Desigur că nu. Oamenii sănătoși trebuie să-și organizeze viața în așa mod ca să nu ajungă la medic. După 19 octombrie, aceiași oameni, care sunt bolnavi, vor veni la medic după rețetă”. Respectiva pledoarie ne arată că ministrul habar nu are despre cozile uriașe ce se formează uneori la ușile cabinetelor medicilor de familie și care, după ordinul său, vor crește întreit. În consecință, pentru o simplă rețetă, moldovenii care au norocul să dispună de poliță de asigurare, vor avea nenorocul să piardă în mod garantat o zi întreagă și un sac de nervi la ușa doctorului. Iar afirmând că oamenii sănătoși trebuie să-și organizeze viața astfel, ca să nu ajungă la medic, ministrul se referă numai la cei cu serviciu și venituri. Ceilalți, neavând posibilitatea să meargă la doctor atunci când sunt grav bolnavi, nu o vor face niciodată pentru o examinate medicală de rutină. În caz de boală, însă, acești oameni, preponderent foarte săraci, ca să obțină dreptul de a-și cumpăra leacuri, vor fi nevoiți să caute bani în plus pentru consultația medicului de familie. De aceea, ei se îmbolnăvesc fără să știe și mor ca niște fluturi, pe neprins de veste...

Mai mult, de unde să iei doctori de familie în cazul unui acces de durere pe timp de noapte? Deseori, nici Salvarea nu poți s-o chemi, pentru că ea nu vine pentru „fleacuri”, cum ar fi, de pildă, o durere mustuitoare de dinți.

De ce să-l ucidem pe Cioclea?

De nebunia provocată de ordinul lui Usatâi m-am convins chiar zilele trecute, când la o bucată de noapte m-a sunat, gemând după o migrenă, poetul Eugen Cioclea. În acea seară, îmi spunea bietul de el, a hoinărit pe la toate farmaciile din jurul casei, dar nimeni nu-i lua în seamă durerea din simplu motiv că nu avea rețetă. Chiar n-am știut ce să-i răspund, când m-a întrebat revoltat: „Mi se rupe capul de durere, măi! De unde să iau rahatul de rețetă?”. De i-aș fi sugerat să ceară explicații de la Andrei Usatâi, presupun că acesta l-ar fi sfătuit să-și organizeze viața astfel, ca să nu ajungă la medic... Dar cu ce e vinovat omul că, în tinerețe, a fost maltratat câinește în Moscova, iar agresorii i-au stricat de cap o sticlă de șampanie, după care abia de a rămas în viață? Pentru că nu are poliță de asigurare, Cioclea e nevoit să obțină o rețetă falsă. El nu are poliță, deoarece, spre deosebire de mulți alți scriitori de-ai noștri, trăiește ca un adevărat artist. Există pentru a crea, are geanta plină cu hârtiuțe pe care scrie poezii, pe el nu-l interesează mașinile și alte acareturi. Cu toate astea, e om și el, și vrea să trăiască. De ce să-l ucidem, dle ministru?

Pentru cine se adoptă legile?

Aș admite că ministrul Usatâi a scăpat atunci niște vorbe aiurea, de care poate regretă, dacă n-aș observa aceeași debandadă și în alte domenii. Am spus-o și o repet: la noi legile se fac în apărarea intereselor demnitarilor și în detrimentul cetățenilor simpli. Cu același scop, de exemplu, a fost exclusă pedeapsa penală pentru contrabandă și a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care rezidenții Zonelor Economice Libere trebuie să prezinte trei declarații vamale în loc de una. Or, chiar să aibă intenții nobile, Andrei Usatâi face parte dintr-o mașinărie de care depinde, dintr-un sistem care neglijează populația fie intenționat, fie în necunoștință de cauză.

Poți fi vindecat numai prin minciună

Uneori, am impresia că guvernarea noastră nu știe nimic despre ce se întâmplă în țara aceasta și adoptă toate legile din pur egoism, ca să nu zic incompetență. Pentru demnitarii noștri ar fi un efort colosal să calce pragul apartamentului lui Cioclea, să mănânce cu el o bucată de slănină și ceapă, fără pâine, să-l asculte atent și să meargă la medicul lor de familie, unde să mintă că-i doare capul pentru a obține o pastilă pentru Cioclea. Poetul poate fi vindecat numai prin minciună. Dar dacă, Doamne ferește, în timp cât caută un mincinos care să-l lecuiască, Cioclea moare? Dispariția sa fizică nu va însemna nimic pentru AIE, însă urmașii noștri, care îl vor venera după moarte, ar trebui să știe cum au stat lucrurile. Apropo, l-am ales pe Cioclea doar ca un exemplu, căci în realitate avem foarte mulți asemenea necăjiți.
Eu nu-s nici cu Plahotniuc, nici cu Filat. Pe ambii i-am criticat, și pe ambii i-am lăudat, dar fiecare dintre ei, dacă nu pot să contribuie la bunăstarea populației, ar trebui să se eschiveze barem de la înmormântarea propriilor alegători. Prin culisele puterii se vorbește că aceștia fură deja mai mult decât comuniștii, dar eu nu vreau să cred. Eu prefer să fiu furat, decât condus de comuniști, dar cu toate acestea tot ce se întâmplă în jurul meu mă îngrozește. Deși lipsa de milă nu mai este un viciu, ci un principiu al lumii moderne, să nu uităm măcar de respectul pentru cei care cândva au avut încredere în noi și de elementarul bun simț. 

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 16:57

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

BRAVO DODON! BRAVO CHICU! Cel mai mare număr de cazuri active, de la începutul pandemiei / Urmează BLAJINII!

Astăzi în R. Moldova a fost înregistrat cel mai mare număr de cazuri active de la începutul pandemiei.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 6 Iunie 2020, ora: 10:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:55

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

ACCIDENT CUMPLIT în ITALIA / Patru români, printre care un bebeluș și o fetiță de 10 ani, au MURIT (FOTO, VIDEO)

Patru români, printre care un bebeluș de zece luni și o fetiță în vârstă de zece ani, au murit într-un cumplit accident produs pe autostrada A1, între Arezzo și Monte San Savino, în Italia.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 6 Iunie 2020, ora: 08:53

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Franţa anunţă: „Nici dacă apare valul doi, nu mai închidem ţara! Populaţia nu va mai accepta aşa ceva“

Jean-François Delfraissy, preşedintele Consiliului Ştiinţific, care e autorizat de guvernul francez să ia măsurile în lupta cu coronavirus, a explicat care va fi strategia ţării, până la finalul anului 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 08:21

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

INTERVIU / Gheorghe Cavcaliuc, despre împăcarea cu soție și implicarea în politică

Fostul șef adjunct al IGP Gheorghe Cavcaliuc ne-a acordat un interviu în care ne-a povestit despre familia lui, despre continuitatea proiectelor începute în perioada în care era funcționar public și planurile sale de viitor, dar și cum a reușit să treacă de perioada...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 6 Iunie 2020, ora: 08:18

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile - ce semnificație au și ce tradiții respectă românii în această zi

Rusaliile reprezintă o mare sărbătoare străveche, pe care românii o sărbătoresc cum se cuvine. Aceasta este ultima sărbătoare din ciclul pascal, după Înviere și Înălțare și comemorează Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Aceasta se...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 6 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 6 Iunie 2020, ora: 00:38

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTĂ 6 IUNIE 2020. Nu e timpul saă eziți!

Soarele din Gemeni si Marte din Pesti fac cuadratura si aprind scanteia. Ce provocare astepti, ce vrei sa schimbi la tine? Lupta pentru ceea ce-ti doresti. Dupa eclipsa de Luna plina din Sagetator, astrul noptii intra in Capricorn, iar lucrurile incep sa se aseze in fagasul normal.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 6 Iunie 2020, ora: 00:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 17:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)