Astăzi 18 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 19:33
Abonamente
 
 
 

Economie Mondială 2 Decembrie 2015, ora 19:07

De ce aleargă China după aur?

Marime Font

China și „goana” după aur: ce stă în spatele planului Beijingului de a își diversifica rezervele valutare.

Deși aurul nu mai este utilizat pentru a susține bancnotele de hârtie (fiduciare), odată cu startul sistemului valutar post Bretton Woods din 1971 - moment în care președintele american Richard Nixon a eliberat dolarul din relația sa cu aurul, acest metal prețios reprezintă în continuare o parte importanta din rezervele băncilor centrale din Statele Unite și Europa. Piețele au speculat, de asemenea, de mai mulți ani și cu privire la rezervele de aur ale Chinei, despre care s-a scris în urma cu câteva luni că au cunoscut un salt spectaculos.

Statele Unite au cele mai mari rezerve de aur din lume, 8.133,5 tone, dar în același timp, stau pe un munte de datorii (18.000 de miliarde de dolari) și nimeni nu își face speranțe că vor fi rambursate vreodată. Mai mult, Rezerva Federală americană ar putea lua decizia de a majora dobânda de politică monetară în aceasta lună, ceea ce va determina creșterea dolarului american spre noi valori, apropiate de paritate cu euro, adică similară cu cea din anul 2000.Nimeni nu beneficiază însă în urma unui dolar mai puternic, pentru că mai mulți dolari sunt în circulație în afara Statelor Unite decât în interiorul lor, iar pe măsura ce dolarul se întărește, se reduce și prețul mărfurilor. De exemplu, în 2014, prețul aurului a înregistrat al doilea an de scădere consecutivă, o premieră după 2000, în condițiile în care dolarul s-a apreciat pe fondul speculațiilor ca Rezerva Federală va majora dobânda de referință pentru prima dată din 2006.

De asemenea, cea mai mare parte a comerțului mondial de petrol și gaze naturale este realizat în dolari, iar, ca urmare, necesitatea statelor implicate în aceste schimburi de a stoca moneda americană pentru a plăti pentru energia primită oferă astfel o putere economică uriașă Statelor Unite. Poate tocmai de aceea, acordul din luna mai a anului trecut între China (cel mai mare consumator de energie din lume) și Rusia (cel mai mare producător de energie din lume) cu privire la comerțul cu gaze naturale în valoare de 400 de miliarde de dolari a fost semnat în yuani și ruble, fapt care nu are cum să nu îngrijoreze Statele Unite. În cadrul acestui acord, Gazprom, cea mai mare companie rusă de stat, va furniza către China National Petroleum Corporation (CNPC) echivalentul a un sfert din exportul Rusiei către Europa.

Astfel, unul dintre motivele pentru care China a început să stocheze aur este și planul Beijingului de a își diversifica rezervele valutare. China dispune în prezent de 4 mii de miliarde de rezerve valutare, în dolari, euro și yeni, iar cum sistemul financiar bazat pe valoarea cursului de schimb pare din ce în ce mai mult cuprins de haos, am putea asista la un moment dat în viitor la startul sfârșitul sistemului creat după renunțarea la acordul Bretton-Woods, China ar putea ajunge să stea pe un imens munte de hârtii fără valoare. Așadar, care sunt opțiunile? Să cumpere active cu valoare intrinseca, iar unul dintre acestea este, bineînțeles, aurul.

Astfel, rezervele de aur ale Chinei se situau la 1.658 de tone la finele lunii iunie anul curent, cu 57 la sută mai mari decât cele 1.054 tone în luna aprilie 2009, ceea ce plasează China în fața Rusiei, pe poziția a cincea în topul țărilor cu cele mai mari rezerve de aur din lume. China este, de asemenea, cel mai mare producător mondial de aur (450 de tone pe an) și în prezent, se luptă cu India pentru titlul de cel mai mare consumator de aur.

În paralel, există presiuni pentru ca yuanul chinez să fie inclus în coșul de valute al Fondului Monetar International, care include dolarul, euro, yenul și lira britanica, odată cu pasul de a constitui o rezervă de aur suficientă, ceea ce ar face din yuan moneda de rezervă la nivel mondial.

Sursa: wall-street.ro

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md