CSI / Rusia

De ce apropierea de Putin ar fi o mişcare inteligentă pentru Israel

În 2009 a fost descoperit primul zăcământ important de gaze naturale în această ţară, numit Tamar, aminteşte Josh Cohen, care a lucrat ca agent în cadrul United States Agency for International Development, fiind responsabil pentru implementarea reformelor în fostele state URSS, într-un comentariu publicat de Reuters.

În următorul an, israelienii au dat peste unul şi mai mare, pe care l-au botezat Leviathan. De asemenea, în ianuarie 2016 a fost făcută o nouă descoperire similară. Aceste rezerve cumulează 32 de trilioane de metri cubi de gaze naturale, cantitate suficientă pentru a acoperi consumul pentru următorii 150 de ani.

În consecinţă, Israelul deţine mai multe resurse decât are nevoie, deci poate exporta o parte din ele. Întrebarea este: cui să vândă gazele în plus? Răspunsul este puţin cam complicat, având în vedere efortul financiar ce trebuie depus pentru exploatarea zăcământului Leviathan, dar şi contextul geopolitic complex.

Până acum, autorităţile israeliene au în vedere în principal trei opţiuni: Egipt, Turcia şi Grecia.

Însă Josh Cohen consideră ca şi Rusia ar trebui luată în calcul, pe motiv că ar putea întări securitatea energetică a ţării din Orientul Mijlociu, precum şi influenţă la nivel regional.

Gazprom ar avea multe de câştigat

Rusia are tot interesul să fie implicată în afacerile cu gaze naturale ale Israelului. Ţară condusă de Vladimir Putin depinde de gigantul Gazprom să îi finanţeze bugetul şi să îi ofere un avantaj în relaţia cu statele care depind de resursele sale. Mai mult, Josh Cohen susţine că Rusia nu ar vrea că Israelul să-i devină competitor, mai ales că ţara din Orientul Mijlociu ar ţinti aceeaşi piaţă pentru export: Europa.

Tocmai de aceea, a încercat de mai multe ori să între în joc. În 2012, Gazprom a licitat pentru a primi 30 la sută din Leviathan, însă a pierdut în faţa companiei australiene Woodside Petroleum. În următorul an, gigantul rus a încercat să încheie o înţelegere în ceea ce priveşte piaţa de gaz natural lichefiat, însă autorităţile din Israel au respins oferta, pe motiv că piaţa internă ar fi prioritară.

De asemenea, nu cu mult în urmă, Vladimir Putin a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu să permită Gazprom să participe la exploatarea zăcământului.

În vreme ce legăturile cu Administraţia Obama se răcesc din ce în ce mai mult, nu ar fi rău că Israelul să-şi găsească noi aliaţi, cum ar fi Rusia, India şi China, consideră Josh Cohen. De asemenea, ţara condusă de Vladimir Putin are o prezenţa militară semnificativă la graniţa de nord a Israelului şi a transmis că plănuieşte să-şi întărească prezenţa în Orientul Mijlociu.

În plus, dacă Gazprom intră în scenă, atunci rezervele sale ar putea fi protejate de viitoarele atacuri ale grupării Hezbollah asupra lor. Motivul e simplu: Hezbollah face parte din alianţa şiiţilor, care beneficiază de pe urmă atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Siriei.

În consecinţă, Putin ar putea cere acestei grupări să nu atace exploatările israeliene, altfel nu o va mai ajută în Siria.

Există şi piedici

Aparent, o mare parte din problemele Israelului s-ar rezolva dacă Rusia s-ar implica în exploatarea resurselor de gaze naturale. Însă acest parteneriat nu ar conveni tuturor. Cel mai mare opozant ar fi Statele Unite, care nu ar vrea că Vladimir Putin să-şi extindă influenţă. De asemenea, Josh Cohen aminteşte că s-a întâmplat de câteva ori că liderul de la Kremlin să folosească Gazprom în scop politic, oprind robinetul pentru ca să obţină ce vrea de la partenerii săi de afaceri.

Nu în ultimul rând, economia Rusiei este pe roşu, aşa că investiţiile şi implicarea în proiectele străine ar putea fi limitată, deci Israelul tot ar mai avea nevoie să încheie alt parteneriat, cum ar fi cu Turcia, pentru a-şi maximiza veniturile obţinute din zăcământul Leviathan.

Cu toate acestea, Josh Cohen consideră că ţara lui Vladimir Putin ar trebui să reprezinte o piesă din puzzle-ul energetic al Israelului. 

sursa: business24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *