Sunt șase luni până la data când ar trebui organizate alegerile locale în toată țara, inclusiv în capitală, și 20 de ani de când a fost votată legea prin care Chișinăului i-a fost acordat statutul de municipiu.
Respectivul act legislativ nu mai funcționează în deplină măsură și necesită să fie reformat, de aproximativ zece ani. Totuși, abia acum, în anul alegerilor locale, parlamentul și-a propus să modifice legea pentru a atribui orașului un nou statut ce ar permite rezolvarea neînțelegerii de atribuții în cadrul primăriei, ceea ce ar putea amâna scrutinul cu aproximativ un an.
Astfel, la începutul lunii martie, legislativul a constituit un grup de lucru care urmează să elaboreze proiectul de lege cu privire la statutul municipiului Chișinău. Inițiativa a fost înaintată de liderul liberal-democraților, Vlad Filat. Din cadrul grupului de lucru fac parte deputați din fiecare fracțiune a parlamentului.
Pentru elaborarea proiectului privind statutul municipiului Chişinău au fost desemnaţi socialiştii Vlad Batrâncea şi Vasile Bolea; democratele Valentina Buliga şi Efrosinia Greţu; comuniştii Boris Golovin şi Alexandru Banicov; liberal-democraţii Vlad Filat, Iurie Ţap şi liberalul Ion Casian.
Inițial se anunțase că este nevoie de 60 de zile pentru ca noul statut să fie gata. Dar, în scurt timp, inițiatorul proiectului, liderul PLDM, a declarat că ar fi mai bine să se amâne alegerile locale pentru ca să se reușească reforma administrativ-teritorială. „Dacă începem procedura acum, avem nevoie de timp până în primăvara anului viitor. Ar fi o prelungire de mandat cu jumătate de an ca să modificăm legislația și să pregătim țara pentru alegeri”, a precizat Filat la începutul lunii curente.
Juristul Viorel Furdui a declarat că „este semn de naivitate din partea deputaților care cred că timp de 60 de zile poate fi creată noua lege. Chișinăul este capitala țării, urmează să fie reglementate foarte multe aspecte de nivel organizatoric, structural, de competențele din cadrul primăriei, finanțe, patrimoniu, probleme în care trebuie să fie implicați experții și nu doar. Nu este suficient de a reglementa și adopta legea. Ea trebuie să fie aplicată și să dea rezultatele așteptate”, a enunțat acesta. Juristul a mai explicat că este nevoie mai întâi de elaborarea reformei municipiului, după care - desfășurarea alegerilor locale. „Acum se dorește adoptarea unei legi la repezeală, ceea ce este foarte suspicios și deloc transparent. Această reformă putea fi începută cu mult timp în urmă, ca să fie gata până la alegerile ce urmează”, a precizat acesta.
Liberal-democratul Iurie Țap, unul dintre formatorii grupului, a confirmat că procesul reformării municipiului Chișinău va dura. „O lege bună necesită mai mult timp, iar termenul de două luni, anunțat anterior, nu este suficient” a declarat parlamentarul.
Deputații grupului de lucru asupra noului statut urmează să se întrunească și să discute despre modificările care necesită să fie efectuate în lege. Pentru ca noul statut să fie pe măsura așteptărilor, la aceste discuții trebuie să participe experți, practicieni, membri ai Consiliului Municipal, primarul, chiar și cetățenii, toți cei care cunosc starea lucrurilor în Chișinău.
Liberal-reformatorul Veaceslav Bulat, consilier în cadrul CMC, speră ca „procesul de elaborare a noului statut al mun. Chișinău nu va fi unul închis, dosit ca și negocierile pentru constituirea noii alianțe de guvernare. Dacă acest document va fi elaborat pe sub masă, fără implicarea specialiștilor în domeniu, a factorilor de interes și a autorităților municipale, posibil să rezulte o structură de genul alianței de la guvernare, iar documentul va fi în interesul unei părți minoritare”, declară Bulat.
Grupul de lucru asupra noului statut, urmează să definească principiile de organizare şi funcţionare ale municipiului Chişinău şi ale unităţilor administrativ-teritoriale din componenţa acestuia. Totodată vor fi modificate competenţele consiliului municipal, atribuţiile primarului, viceprimarilor, ale secretarului consiliului municipal, pretorilor şi vicepretorilor. De asemenea, va fi stabilită modalitatea de formare şi gestionare a patrimoniului municipal.
Veaceslav Bulat, consilier în cadrul CMC, afirmă că este necesar un nou statut al municipiului. „Chișinăul are nevoie urgent de o nouă lege. Actualul act normativ trebuie să uniformizeze prevederile legale ca să nu apară conflicte în cadrul deciziilor CMC”, a declarat consilierul. Conform acestuia, cea mai mare dilemă va consta în delimitarea competențelor dintre primarul general și Consiliul Municipal. „În legea curentă, punctul 13 se stipulează că primarul municipiului este o autoritate executivă, iar Consiliul Municipal – autoritate reprezentativă, ceea ce nu corespunde realității. În timpul ședințelor, atât primarul, cât și Consiliul lucrează la egalitate”, a subliniat consilierul. El este încrezut că noua lege va oferi greutate fie Consiliului, fie primarului. Iar acest fapt va permite o claritate în luarea deciziilor din cadrul primăriei.
De altfel, pct. 59 ce vizează legea patrimoniului, ar veni în contradicție cu legea proprietății unității administrativ-teritoriale și urmează să fie modificat.
Legea bugetului, stipulată în pct. 69, prevede că bugetul municipal este compus din bugetul orașului, satelor și comunelor din componenţa municipiului, ceea ce, iarăși, nu corespunde realității, în bugetul municipiului nefiind incluse cele ale comunelor sau ale satelor.
În cadrul grupului de lucru au fost solicitate deja opiniile mai multor instituții competente. Astfel, Ion Dulschi, şeful Catedrei știinţe administrative din cadrul Academiei de Administrare Publică, a primit o solicitare să intervină cu anumite sugestii. El este de părere că în cadrul Consiliului Municipal ar trebui să se țină cont de circumscripțiile electorale, mai puțin de listele de partid, astfel, va fi o mai mare selecție și participare din partea cetățenilor. „Prin vot nu alegem persoanele, ci alegem formațiunile politice, care apoi reprezintă interese în cadrul primăriei”, a enunțat șeful catedrei. Aceasta sugerează, ca în proiectul ce urmează să fie elaborat, să se evitate primăriile de sector, care anterior au fost propuse, fiindcă orașul Chișinău este prea mic pentru a mai fi divizat.
În contextul reformării statutului de municipiu, va fi supus și orașul Bălți. În mare parte în capitala de nord a țării vor fi reglementate aceleași prevederi ca și în cazul municipiului Chișinău.
|
Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...
( ) Citeşte tot articolulAceasta a plecată de acasă în data de 23 februarie, în jurul orei 08:30, iar de atunci este de negăsit.
( ) Citeşte tot articolulO oaie rătăcită numită Baarack, care a fost salvată dintr-o pădure din Australia, cântărea atât de mult din cauza lânii încât animalul abia mai putea vedea, potrivit news.ro.
( ) Citeşte tot articolulGuvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care România acordă un ajutor de 20.000 de doze de vaccin anti-Covid Republicii Moldova. Aceasta este prima tranșă din totalul de 200.000 de doze care vor fi trimise statului vecin, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu.
( ) Citeşte tot articolulNoi imagini video care susțin că prezintă practici de tortură a deținuților ruși, dintre care unul ar fi murit la scurt timp după filmare, au fost publicate, scrie The Moscow Times, citând Novaya Gazeta. Imaginile provin de la o închisoare unde mai fuseseră...
( ) Citeşte tot articolulPăstrează zaţul de cafea. Din ibric, expresor sau filtru, zaţul are întrebuinţări care mai de care mai interesante şi neaşteptate.
( ) Citeşte tot articolulDe-a lungul timpului, alimentele procesate au căpătat o reputație proastă, fiind considerate sabotori ai dietei, responsabile de apariția de obezității, a hipertensiunii sau a diabetului zaharat de tip 2. Dar, alimentele procesate nu sunt reprezentate doar de pizza congelată, de chipsuri...
( ) Citeşte tot articolulCel mai des suferă de boli copiii care au părinţi aflaţi în dificultate, arată datele studiului naţional privind situaţia copiilor aflaţi în dificultate şi a copiilor ai căror părinţi sînt plecaţi peste hotare.
( ) Citeşte tot articolulOul este considerat produsul vedetă din fiecare bucătărie, mai ales datorită proprietățiilor sale, dar și pentru faptul că se poate găti în diverse modalități. Este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale esențiale, astfel că este un aliment miraculos, ce...
( ) Citeşte tot articolulPârjoala este un fel de mâncare românesc, preparat mai ales în Moldova, din carne tocată, în general de porc sau în amestec cu oaie, vită sau pasăre, amestecată cu ouă, produse de panificație sau morărit (pâine uscată, pesmet sau făină...
( ) Citeşte tot articolul