Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 13:43
Abonamente

Actualitate 22 Septembrie 2017, ora 12:53

De ce copilul se comportă urât cu mama, iar cu alții se poartă frumos?

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Părinții sunt pentru copilul mic – nu numai cei mai apropiați oameni, ci lumea întreagă. Cu toate acestea, multe familii se confruntă cu problema când copilul face crize de isterie în prezența mamei, deși cu toți ceilalți rămâne calm și ascultător. Oare într-adevăr este vina mamei pentru comportamentul urât al copilului? Iată ce spun psihologii:

Motivul Nr.1: Încrederea în părinți
Părinții s-au obișnuit să caute în sine motivul comportamentului complicat al copilului. Dacă ceva nu merge bine, mama începe să-și analizeze propriile acțiuni, crezând că ea este cea care-şi educă copilul necorespunzător. În realitate, copiii fac crize de isterie și atunci când sunt crescuți strict și atunci când sunt răsfățați.

Paradoxul relațiilor dintre părinți și copii este că fiecare copil se comportă mai rău cu oamenii pe care îi iubește cel mai mult. Mai exact, cu persoanele în care are încredere. De aceea, criza de isterie în prezența mamei este absolut normală. Dacă copilul nu are frică să-și exprime sentimentele și emoțiile în faţa părintelui, atunci relația lor poate fi numită sănătoasă. Adulții au reușit să stabilească un nivel de încredere în care copilul se simte confortabil cu ei.Motivul N2: Adaptarea după cei adulți
Un copil mic cu vârsta de până la 6 ani este un cameleon care se adaptează după cei adulți. Copiii repetă adesea expresiile părinților, le imită mersul, manierele, gesturile etc. Din cauza acestor imitații în casă adesea se întâmplă incidente.

Imitând munca tatălui la calculator, copilul poate trage accidental cablul de rețea din priză, ceea ce va duce la pierderea datelor, sau copiind-o pe mama, pot împrăștia făina prin bucătărie, etc. Toate acestea sunt mecanisme naturale de dezvoltare, învățare și auto-îmbunătățire. Consecințele acestor jocuri chiar le provoacă râs și tandrețe adulților, deoarece în casă crește un adevărat gospodar sau gospodină.

Atunci când copilul se comportă urât la sosirea mamei, iar înainte de aceasta se comporta frumos cu un alt adult – este o ilustrare evidentă a cameleonismului.

De exemplu, petrecând toată ziua cu bunica, copilul se adaptează felului ei de a vorbi, la cerințele şi viteza ei, la ceea ce-i place sau nu-i place. Acest lucru se întâmplă la nivelul senzațiilor.

Când vine mama, ea are alte cerințe, alte așteptări emoționale, reacții la diferite cuvinte și tipuri de comportament. Însă copilul s-a obișnuit cu sistemul de coordonate al bunicii. El nu a avut timp să se adapteze după cerințele mamei. Ca urmare, copilul se află între două sisteme de coordonate şi atunci devine confuz. Comportamentul provocator este reacția sa naturală, care îl ajută să se adapteze cu mama, după mult timp petrecut cu bunica. Prin urmare, există aceste abateri în comportament, capricii sau crize de isterie.

Părinții nu ar trebui să se supere pe copil și să se învinuiască. Ei trebuie să înțeleagă că comportamentul copilului este legat de etapa firească de dezvoltare. Faptul că copilul își permite mai multe emoții și reacții în prezența celor mai apropiați oameni – este o normă.

Mama ar trebui să accepte faptul că copilul ei se va purta urât o perioadă de timp. Pentru a se adapta mai bine acestor condiții, părintii ar trebui să profite de recomandările psihologilor.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md